Premiul Nobel pentru Chimie 2018 a fost acordat cercetătorilor Frances H. Arnold, George P. Smith şi Gregory P. Winter

245 de vizualizări
Premiul Nobel pentru Chimie
Premiul Nobel pentru Chimie 2018 a fost acordat profesorilor Frances H. Arnold, George P. Smith şi Gregory P. Winter, a anunțat în urmă cu puțin timp Comitetul de acordare a premiilor. Premiul a fost acordat pentru crearea unei noi familii de proteine, care pot fi utile în orice domeniu. “Enzimele produse prin evoluția direcționată sunt folosite pentru a produce totul, de la biocombustibili la medicamente. Anticorpii au evoluat utilizând o metodă numită ‘phage display’ care poate combate bolile autoimune și, în unele cazuri, vindecă cancerul metastatic”, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial nobelprize.org.

Cercetătoarea Frances H. Arnold, de la California Institute of Technology, SUA, a primit premiul pentru evoluția direcționată a enzimelor. Aceasta a declarat recent, într-o conferință susținută la Congresul European de Chimie 2018 (EuCheMs), că “folosind intuiția chimică și imitând procesele evolutive naturale, putem genera noi familii de enzime care pot cataliza reacții importante, necunoscute în biologie”. “Aceste noi posibilități măresc sfera de aplicare a materialelor pe care le putem obține folosind biologia sintetică, apropiindu-ne astfel de o lume în care sinteza chimică poate fi complet programată genetic”.

Premiul Nobel pentru Chimie

George P. Smith, de la University of Missouri, SUA, și Sir Gregory P. Winter, de la MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, UK, au primit Nobelul pentru cercetările legate de bacteriofagi, virusuri care infectează bacterii şi care pot fi transformate în proteine noi, potrivit Mediafax.

Știre în curs de actualizare


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Epoca de aur” a universităților din Anglia ar putea să ia sfârșit, avertizează președintele forului de reglementare a învățământului superior din această țară / Apel pentru înlăturarea restricțiilor pentru vizele pentru studenții străini

„Epoca de aur a învățământului superior” din Anglia ar putea lua sfârșit, din cauza unei multitudini de factori, dar eventuale măsuri pentru combaterea crizei de finanțare cu care se confruntă…
Vezi articolul

Comisia de etică a Universității de Artă Teatrală și Cinematrografică I.L. Caragiale analizează declarațiile profesorului Sorin Lavric, ales senator AUR. Comunitatea universitară se delimitează ferm: Sunt incompatibile cu mediu academic, denotă o atitudine extremistă, xenofobă și misogină, în contradicție cu valorile europene

Comunitatea universitară a UNATC ,,I.L. Caragiale” București se delimitează ferm de declarațiile publice ale domnului Sorin Lavric, pe care le consideră incompatibile cu spațiul universitar, potrivit unui comunicat publicat de…
Vezi articolul
Masteratul la distanță

Guvernul Orban vrea să reintroducă masteratul la distanță, în anul în care pilotează masteratul didactic pentru profesori / Plus: Toate prevederile pentru mediul universitar dintr-un nou proiect de OUG care modifică Legea educației

Guvernul Orban vrea să reintroducă masteratul la distanță, în contextul în care legea permite în prezent doar masterate cu frecvență și cu frecvență redusă. De remarcat că propunerea de a…
Vezi articolul

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a semnat cu un consorțiu de afaceri italian un acord de parteneriat pentru crearea unui centru de excelență și inițierea de programe noi de master și doctorat. Daniel David: mă bucur că Italian Confindustria Romania a înțeles rolul UBB în peisajul național și internațional

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță că a semnat cu consorțiul Italian Confindustria Romania un acord de parteneriat al cărui obiectiv final este crearea în România a primului Centru de excelență…
Vezi articolul