Premiile prevăzute în lege pentru profesori nu se acordă și nu s-au mai dat de 13 ani, spune Marius Nistor, FSE: Puneți banii ăia pentru premii și recompensări la dispoziția școlii și veți vedea că poate să apară schimbarea

10.944 de vizualizări
Marius Nistor / Foto: captură TVR 2 „Educația la putere”
Banii de premiile pentru profesori prevăzute de legea educației nu se acordă în realitate, avertizează liderul sindical Marius Nistor. „Când ți-e lumea mai dragă, când crezi că ai o lege nouă care va schimba ceva, dintr-o dată apar ordonanțele cu prorogări”, spune președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret”, despre faptul că profesorii rămân de 13 ani încoace doar cu diplomele acordate de Ministerul Educației.

Nistor a spus, în emisiunea „Educația la putere” (TVR 2) de miercuri, 5 iunie, că există mai multe distincții care se pot acorda profesorilor cu rezultate pe parcurs, dar și celor la final de carieră, și a dat câteva exemple.

Liderul sindical a pornit de la exemplul profesorului de Limba și literatura română și directorului de școală Cătălin Zaman, invitat în aceeași emisiune, care progresează cu elevii săi din mediul rural și oferă și pregătire gratuită online pentru Evaluarea Națională 2024, începând din această lună.

„Domnul director (n. red. Cătălin Zaman) a primit un premiu, da? Merito, în 2021. Din partea mediului privat. Și stau și mă uit în fosta legea educației, Legea 1 și mă uit în actualul LIP, Legea Învățământului Preuniversitar. Și aici avem premii și distincții, și medalii, și ordine. Avem ordinul „Spiru Haret”, grad de comandor, de cavaler, de ce vreți dumneavoastră. Avem medalii pentru profesorii pensionabili. Avem diploma „Gheorghe Lazăr” clasa I, a II-a, a III-a, însoțită de un premiu de 20, 15, 10%”, a enumerat Marius Nistor.

Sindicalistul a continuat prin a sublinia că distincțiile s-au acordat prima și singura dată în 2011, odată cu legea Educației Funeriu de atunci:

„Nu mă întrebați dacă s-a acordat vreodată așa ceva? Vă spun eu, s-a acordat prima dată când a apărut pe legea 1 din 2011. Pe urmă a dispărut rapid, am mai câștigat ceva prin instanță și pe urmă s-a terminat orice formă de recompensare a cadrelor didactice merituoase sau a profesorilor pensionabili, după o carieră didactică în care au avut rezultate”.

„Prin ordonanțele cu măsurile fiscale pe care le adoptă orice guvern, că e de stânga, că e de dreapta, că e de centru: când ți-e lumea mai dragă, când crezi că ai o lege nouă care va schimba ceva, dintr-o dată apar ordonanțele cu prorogări de articole care sunt foarte importante pentru ceea ce ar însemna calitate și recompensare a celor care muncesc mai mult și mai bine”, a adăugat Nistor.

În aceeași zi, miercuri, 5 iunie, profesoara de matematică Mihaela Popa de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, fost secretar de stat în Ministerul Educației, a atras atenția într-o postare pe Facebook asupra aceluiași subiect:

  • „De ziua noastră, a dascălilor, Ministerul Educației a decis să nu mai dea Prima de Pensionare prevăzută în Legea Educației, și a preferat să facă doar “Gala” și să dea o diplomă prin care să își arate bucuria că plecăm din sistem, desigur, tot cu ei în primul rând! 🙈 La mulți ani, dragi colegi, și să trăiți cum puteți cele 3 luni până vă vine decizia de pensionare!”, a scris Popa.

Revenind la declarațiile președintelui FSE „Spiru Haret”, acesta a făcut în emisiune și un apel către autoritățile din educație să „pună banii pentru premii și recompensări la dispoziția școlii” și „vor vedea că poate să apară schimbarea”:

„(…) Dați 5% directorilor, deși în lege sunt prevăzuți 2%, dați 2% și vedeți ce ar putea face la nivel de unitate școlară. Dați 2% la nivelul unui consiliu de administrație și vedeți ce anume s-ar putea întâmpla. Și eu vreau să vă spun că nu există o reacție de adversitate la o astfel de idee.

Sunt mulți care și-ar dori, « domnule, eu muncesc mai mult, poate că am rezultate mai bune decât colegul meu. Vreau o recunoaștere care nu trebuie să constea neapărat în gradația de merit. Vreau și altceva ». Puneți banii ăștia la dispoziția școlii și veți vedea că poate să apară această schimbare. Nu atât va conta, nu suma pe care o primește, dar gestul în sine, este o recunoaștere”, a mai spus Nistor la TVR 2.


13 comments
  1. Au mărit valoarea voucherelui de vacanță la 1600 de lei,dar și impozitarea la 20%,adică au micșorat venitul lunar corespunzator lunii de acordare. Suntem tâmpiți, nu gândim?! Au respectat legea? Valoarea voucherelui de vacanță =salariul minim pe economie. Sindicatele ar trebui să deschidă acțiune în instanță, măcar pentru ultimii trei ani!
    La pensionare,se reduce valoarea la 1000 de lei,în loc de 1450 sau 1600 de lei,în funcție de perioada lucrată, nu ca mulțumire pentru întreaga activitate. Rușine pentru cei care gândesc precum Hagi Tudose și nu ca Spiru Haret!

  2. Vorbe multe…, multe aiureli, pe lângă realitate. Dar, ce-o fi oare cu profesorii, de nu muncesc, cum se spune? Ori au făcut ei un pact: să nu muncească doar sa ia banii? Ei, dragilor, treaba-i așa: școli supraaglomerate, dotări materiale… putin spre deloc (tabla interactivă nu poate substitui cu totul materialul didactic, mai ales la ciclul primar), cheltuieli la greu din propriul buzunar pentru material didactic, salarii mici comparativ cu costurile vieții. A, uitasem: politizarea funcțiilor de conducere în învățământ. Nu zic nimic de regulamente, că-i jale: sunt, dar nu se aplică (să nu afectăm copilul nicidecum). Și nici pe părinți să nu-i atingem, nici măcar cu un sfat, cu o recomandare. Că, cică, știu ei mai bine, că au citit una-alta, multe, pe internet (de-astea, de parenting). Ia rezolvați-le pe-acestea, dați salarii corespunzătoare, și veți vedea că merge treaba. Căci profesori de calitate se vor găsi destul de repede, elevii vor obține performanță, că doar nu suntem un neam de retardați. DAR: fiecare să-și știe locul, responsabilitățile, limitele impuse de regulamente, peste care nu se trece fără sancțiune. DAȚI-LE PROFESORILOR DIN JAPONIA SALARIILE NOASTRE (SUNT PROFESOR CU VECHIME DE 40 DE ANI, GRADUL DIDACTIC I) ȘI VEȚI VEDEA CINE VA MAI STA ÎN ÎNVĂȚĂMÂNT, DOAR DIN EROISM.

  3. Cine este angajat de profesori să obțină plata acestor drepturi, Păpușa Barbie sau Reprezentantul Sindical?

    Tovarășe Nistor, chiar e nevoie să vă lăudați incompetența in presă?

  4. Nu este vorba doar de bani,este vorba de lene,prostie,superficialitate,slugărnicie,impostura,lipsa de empatie,astea sunt însușirile majorității dascălilor din Romania în secolul XXI.Profesori ,elevi ,popor roman ,,multi și prosti”.

  5. In mapn și mai nu s au mai dat din 2009 și nu mai plânge nimeni. Până anul acesta toate sporurile militarilor erau blocate la valoarea din 2009 și nici grila de salarizare din 2013 nu a fost atinsă. Cei din învățământ au aceleași restricții, același program de muncă ca a militarilor??????

    1. in mapn veniturile salariale, ca nu vb doar de salariu, sunt imense . se dau grade ca la piata,iar pensionarea necontributiva la 40 -50 ani trebuie eliminata.

  6. Premii au să primească doar
    slugile directoilor,cei care le oferă cadouri,laude ,obedienții,strâng banii pentru aniversările lui……..și alte motive.

  7. Domnule Marius Nistor,cum este posibil ca dascălii care au salariu mai mare prin acordarea 25% gradația de merit ,un concurs care se da din 5 in 5 ani, facultăți și grade didactice ,sa nu mai primească nici indemnizația de hrană și nici voucher de vacanta?
    Nu vi se pare o discriminare?
    Au fost mărite salariile cat să ne încadrăm la tăierea altor drepturi salariale!
    Cred că veți analiza aceste situații și veți face demersuri pentru obținerea acestor drepturi!

  8. Anu’ trecut pe vremea asta eram în grevă generală, după 15 ani de promisiuni deșarte de la ultima grevă generală.

    Adu-mi aminte, Iudo, cine ne-a vândut.

  9. Da, să văd niște oameni politici cum pun pe masă o diplomă și o mănâncă . Unii iau prima de Paște, de Crăciun, de alegeri, de după alegeri, profesorii nu. Se dădeau 100 de euro pentru cărți nu se mai dau, prima didactică a fost doar cu greva și atât, de pensionare ce să mai vorbim, nimic, muncește omul 35 – 40 de ani în învățământ și la pensie primește calde strângeri de mână și mulțumiri, repede uitate și cam atât, va intra în pensie cu mare tristețe, dacă ar fi el parlamentar ar fi altceva.. Așa cum ai învățământul vei avea viitorul țării, după câte vedem vom avea un viitor sărac și trist..

  10. Povești!

    Totul e frumos până la bani!

    Imediat cum e de luat ceva pe criterii neclare apar profitorii, găștile, politrucii, pcr-eii

    Și ar fi mai rău ca înainte că vezi cum muncești și ei mai iau si bani in plus pe munca ta.

    Ar funcționa doar dacă ar fi criterii clare, măsurabile, obiective…

    1. Eu am o intrebare: Cum va fi drept un eventual premiu unui respinsabil de comisie spre exemplu, din multe altele neplatite daca la acea comisie sunt membri care fac pe sclavetii responsabilului cand bate din palme directorul? Munca o duc in spate membrii care se conformeaza si fac si trimit hartoage peste hartoage.Sa zicem ca avem un responsabil de comisie antidrog. Elfii muncesc si ii trimit activitati la comisie si el e ridicat in slavi si recompensat pe munca lor pentru ca le-a indosariat?? Altii se plimba prin proiecte si primesc premii sau gradatie si ceilalti tin orele.(La noi niciodata nu s-a lasat inlocuitor.) Unii merg la competitii(olimpiade, competitii sportive, festivaluri, concursuri si aduna premii) si altii ii inlocuiesc la ore. Unii merg la cursuri de formare sau dau grade si altii ii inlocuiesc. Si atunci cum cuantificati munca ce poate fi recompensata cu premii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like