Premiile “Henri Coadă” pentru elevi și studenți câștigători în competiții tehnico-științifice internaționale – Au fost oferite mai puține decât pragul stabilit prin hotărâre de guvern / Țările care alocă 2-3% pentru cercetare, lăudate de premierul Ciucă, al cărui guvern țintește 1% în 2024

246 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Elevii și studenții care au obținut locul I, II și II în competiții tehnico-științifice internaționale au primit, marți, premiile acordate de guvern printr-un program introdus în decembrie, având drept scop promovarea performanței tinerilor din România. Au fost oferite mai puține premii decât pragul stabilit prin hotărâre de guvern pentru această formă de recunoaștere a meritelor tinerilor. Cu această ocazie, premierul Ciucă – al cărui guvern și-a exprimat intenția de a atinge 1% din 2024, după ani în care a stagnat la valori de zece ori mai mici – și-a exprimat aprecierea față de țări care alocă 2-3% din PIB pentru cercetare și inovare.

În cadrul unei gale organizate marți pentru acordarea premiilor din Programul “Henri Coandă”, inițiat la sfârșitul anului trecut, au fost acordate premii astfel, potrivit datelor publicate de guvern:

  • Premiul I – 46
  • Premiul al II-lea – 23
  • Premiul al III-lea – 46

Numărul premiilor este mai mic decât cel aprobat prin hotărâre de guvern (50 pentru fiecare nivel).

Valorile premiilor au fost: 15.000 lei pentru locul I, 9.000 lei pentru locul II, 6.000 lei pentru locul III.

  • Lista completă a premianților – aici

Premierul Ciucă și-a exprimat, cu această ocazie, aprecierea pentru țările care alocă bani pentru cercetare într-o manieră semnificativă așa cum s-a angajat și România, fără ca țintele să fie până acum respectate: 

  •  „Cred cu tărie că dincolo de această activitate, avem nevoie ca toți cei care gândesc și trudesc cu inima la viitorul României, trebuie să se aplece mai mult pe tot ceea ce poate să însemne cercetare și inovare. Sunt țări care alocă 2%, 3% pentru cercetare și inovare. De ce? Pentru că de aici se proiectează viitorul. De aici știm care vor fi noile tehnologii care vor fi folosite în tot ceea ce poate să însemne dezvoltarea unei țări, consistența și evoluția unei economii”, a declarat premierul, citat  în comunicatul Ministerului Cercetării.
Citește și:
Elevii și studenții pot aplica pentru bursele și premiile programului „Henri Coandă”, până pe 17 aprilie, potrivit unui informări a Ministerului Educației / Tinerii pot să primească până la 15.000 de lei, în funcție de locurile obținute
Bugetul Ministerului Cercetării și Inovării va atinge 1% PIB în 2024, promit premierul Ciucă și ministrul Burduja, la Gala Cercetării Românești / Anul acesta bugetul Cercetării a rămas sub 0,2% din PIB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Eugenia Pavăl / Foto: Arhivă personală

Subiectele de la Evaluarea Națională 2022 – Limba română au fost „de nivel mediu, cu unele probleme de cunoaștere foarte bună a gramaticii” – profesoara Eugenia Pavăl: „Poate începem, încet-încet, să îi provocăm pe copii la lectură”

Tipul de subiecte date la proba de Limba română la Evaluarea Națională 2022 a fost unul potrivit, „pentru că poate începem, încet-încet, să îi provocăm pe copii la lectură, să…
Vezi articolul

World Vision România: Jumătate dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a acum patru ani au reușit să ia în Bacalaureatul / 83% din elevii de la sate care au participat la un program al organizației au luat examenul

Doar unul din doi adolescenți dintre cei care au absolvit clasa a VIII-a în anul școlar 2017-2018 a ajuns să ia Bacalaureatul anul acesta, potrivit datelor oficiale analizate de World…
Vezi articolul