Cercetătorii anului 2018, premiați de Asociația Ad Astra. Cine sunt câștigătorii premiilor de Excelență în Cercetare

2.231 de vizualizări
Premiile de Excelență în Cercetare, ediția 2018, au fost anunțate de cercetătorii din Asociația Ad Astra. “Premiile Ad Astra evidențiază numai rezultatele științifice remarcabile obținute de candidați în ultimii 5 ani”, anunță asociația, care precizează că “își continuă sprijinul în vederea identificării și popularizării rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei”.

Ad Astra își propune identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei, spune asociația, care a anunțat astăzi, 28 decembrie, câștigătorii. Juriile Ad Astra 2018 – câte unul pentru fiecare din cele șase domenii științifice – au fost compuse din personalități care provin din mediul academic și/sau de cercetare din România sau din afara ei și pot fi consultate aici.

Științe Fizice și Chimice – Câștigătorii Premiilor Ad Astra  2018
Cristian Mihail Teodorescu – Afiliere în România, mai mult de 7 ani de la susținerea doctoratului

Este cercetător științific la Institutul Național de Fizica Materialelor, Măgurele. Absolvent (1990) al Universității din București, Fizica aplicată, cu doctorat (1995) la Université Paris Sud Orsay (France). A obținut premiul Academiei Române „Radu Grigorovici” (2015).

Are contribuții și publicații, toate în colaborare, pe numeroase direcții, printre care și contribuții la configurarea instalației pentru spectroscopie de electroni Auger generați în urma anihilării pozitronilor (PAES) la Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics.

Andrei Faraon – Afiliere în afara României, mai mult de 7 ani de la susținerea doctoratului

Andrei Faraon este profesor asistent de Fizică aplicată și Inginerie medicală la Caltech, Pasadena, CA. Absolvent (2001) al Universității din București, Facultatea de Fizică, cu transfer la Caltech, Pasadena, CA în Fizica; M.S. (2009) si PhD (2009) la Stanford University Stanford, CA, în Fizică aplicată.

Domenii de interes: Semiconductor quantum dots, Optica nelineară, Metamateriale și dispozitive fotonic cuantice. Are contribuții și publicații pe direcțiile: nano-fotonică și optică cuantică, în principal vizând „on-chip solid state quantum photonic devices” și „metamaterials”.

În ultimii 5 ani are 34 publicații în colaborare. La „most significant 10 papers” are: 2 în Nature, 4 în Nature Photonics, 1 în Nature Physics, 1 în Nature Nanotechnology și 2 în Science. Are peste 20 de patente.

Victor Ambrus – Afiliere în România, mai puțin de 7 ani de la susținerea doctoratului

Victor Ambrus este lector la Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara. A absolvit în 2010 studiile aceleiași universități, iar în 2014 a obținut doctoratul la University of Sheffield (UK) cu teza: „Dirac fermions on rotating space-times”.

Domenii de interes: Modelari pe latice Boltzmann cu aplicatii la curgerea fluidelor, Teoria cuantica a campurilor pe spatii curbate, Teoria cinetica si fluide relativiste. Datele de până pe 16 martie 2018 indică 15 articole în reviste de prestigiu (Phys. Rev. C, D si E, Phys. Lett. B, Class. Quantum Grav., Int. J. Mod. Phys. C).

Afiliere în afara României, mai puțin de 7 ani de la susținerea doctoratului: nu se acordă
Științele Vieții – Câștigătorii Premiilor Ad Astra  2018
Ioana Berindan-Neagoe – Afiliere în România, mai mult de 7 ani de la susținerea doctoratului

Ioana Berindan – Neagoe este specializată în genomică funcțională, imunologie-imunogenomică, biologie celulară și moleculară, biotehnologie medicală.

Sergiu Pașca – Afiliere în afara României, mai mult de 7 ani de la susținerea doctoratului

Sergiu Pașca (35 de ani), cercetător și profesor asistent de Psihiatrie și Științe Comportamentale la Universitatea Stanford, a primit anul acesta Early Career Life Scientist Award din partea International Forum for Cell Biology, potrivit unui comunicat al asociației. Premiul primit de Sergiu Pașca este una dintre cele mai prestigioase distincții pentru tinerii cercetători.

Originar din Aiud și educat în România, Sergiu Pașca a primit premiul pentru cercetările sale avansate în privința biologiei celulare a creierului uman. Din 2014, Pașca conduce un laborator la Unversitatea din Stanford în care își conduce propriile cercetări. Pașca s-a specializat în cercetarea mecanismele moleculare şi celulare ale tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv ale autismului.

Afiliere în România, mai puțin de 7 ani de la susținerea doctoratului: nu se acordă
Daniel Nedelcu – Afiliere în afara României, mai puțin de 7 ani de la susținerea doctoratului
Științele Pământului și Științele Spațiale – Câștigătorii Premiilor Ad Astra  2018
Zoltán Csiki-Sava – Afiliere în România, mai mult de 7 ani de la susținerea doctoratului

Zoltan Csiki-Sava este conferențiar la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București. Este un cercetător recunoscut în domeniul paleontologiei și a adus importante contribuții la documentarea fosilelor vertebrate din Cretacic. Rezultatele sale legate de mamiferele mici și dinozaurii pitici de pe teritoriul României au fost publicate în bine-cunoscută revista Proceedings of the National Academy of Sciences, spune Ad Astra.

László Árpád Gergely – Afiliere în afara României, mai mult de 7 ani de la susținerea doctoratului

Laszlo Arpad Gergely este profesor la Universitatea din Szeged și studiază fizică fundamentală a undelor gravitaționale și a găurilor negre. Lucrează împreună cu o echipa numeroasă de cercetători importanți din domeniu, precizează Ad Astra. A publicat articole în reviste internaționale prestigioase, precum Nature și Physical Review Letters, iar lucrările sale au peste 8000 de citări.

Marius Robu – Afiliere în România, mai puțin de 7 ani de la susținerea doctoratului

Marius Robu este cercetător la Institutul de Speologie “Emil Racoviță” al Academiei Române unde se ocupă în principal cu paleontologia peșterilor folosind o metodologie mulți-proxy. A avut contribuții importante la studiul fosilelor din peșteri, în particular al fosilelor de urși, iar unele rezultate au fost publicate în reviste internaționale importante.

Mariana Belgiu – Afiliere în afara României, mai puțin de 7 ani de la susținerea doctoratului

Mariana Belgiu a obținut titlul de doctor în geoinformatică aplicată de la Universitatea din Salzburg și este în prezent profesor asistent la Universitatea din Twente. Folosește tehnici de observații de la distanță și imagini satelitare pentru studiul suprafeței Pământului, rezultatele sale fiind diseminate în revistele principale din domeniu. În 2013 a primit premiul Cercetătorul Tânăr al Anului din partea Institutului de Cercetare a Sistemelor Înconjurătoare și a făcut parte din echipa care în 2015 a câștigat competiția T-Systems Big Dată din cadrul premiilor Copernicus Masters.

Științe Inginerești – Câștigătorii Premiilor Ad Astra  2018
Dorin Neascu – Afiliere în România, mai mult de 7 ani de la susținerea doctoratului

Profesorul Dorin Neașcu si-a terminat studiile de inginerie la Facultatea de Inginerie Electrica, Institutul Politehnic Iași în 1988. Apoi și-a obținut doctoratul în Electronică la Universitatea Tehnică din Iași în 1994. Are și un Master în Engineering Management, la Gordon Institute for Leadership, Universitatea Tufts, obținut în 2005. Din 2013 este doctor habilitatus. Profesorul Neacșu a publicat mai multe monografii și manuale academice în SUA, Canada și România. A publicat aproximativ 80 de lucrări sau note de cercetare, a organizat 7 tutoriale la conferințele IEEE și a primit 3 brevete US.

Neacșu este Senior Member IEEE din 2000, editor asociat al revistei IEEE Industrial Electronics, lider al subcomitetului pentru invertoare și redresoare al Societății Electronice industriale IEEE, membru al comitetelor electronice de putere și sisteme pe circuite ale IEEE. Profesorul Dorin Neacșu a fost, de asemenea, Session Chair sau Session Organizer la conferințe IEEE. Domeniile sale de cercetare sunt convertoare statice de putere, algoritmi PWM, sisteme de control cu microprocesoare, modelarea și simularea numerică a convertoarelor de putere, teorii ale inovației.

Mihai Datcu – Afiliere în afara României, mai mult de 7 ani de la susținerea doctoratului

Mihai Datcu a absolvit cursurile de master și de doctorat ale Facultății de Electronică și Telecomunicații de la Universitatea Politehnică din Bucuresti, în 1978 și respectiv 1986. În 1999 a obținut titlul de “Habilitation à diriger des recherches” în Informatică de la Universitatea Louis Pasteur, Strasbourg, Franța. În prezent, el este liderul grupului de cercetări științifice și analiză a imaginilor, la Institutul de Tehnologie de Teledetecție (FMI) al DLR, Oberpfaffenhofen.

El și echipa sa au dezvoltat și dezvoltă în prezent un procesor operațional IIM în sistemele Segment de sarcină utilă pentru misiunile germane TerraSAR-X, TanDEM-X și ESA Sentinel 1 și 2. Este autorul a peste 200 de publicații științifice, printre care circa 60 în reviste științifice, și o carte despre teoria numerelor. A fost co-organizator a numeroase conferințe internaționale și workshopuri și a fost invitat, în calitate de redactor-șef, la ediția specială a IIM a IEEE și a altor reviste științifice. În 2006 a primit premiul pentru cea mai bună lucrare IEEE Geoscience și Remote Sensing Society Award.

În 2008 i-a fost conferit Ordinul Național de Merit (România) cu rangul de cavaler, pentru rezultate remarcabile la nivel internațional, acordat de Președintele României. Este laureat (în 1987) al Premiului Traian Vuia al Academiei Române pentru dezvoltarea sistemului de analiză a imaginii SAADI și a activității de prelucrare a imaginilor. Este reprezentant al Romaniei in Comitetul pentru Politica Industriala a ESA (IPC) si al Comitetului pentru Programul de Observare a Pamantului (EO-PB).Este de asemenea IEEE Fellow.

Gina Adam – Afiliere în România, mai puțin de 7 ani de la susținerea doctoratului

Gina Adam a absolvit Electronica aplicată la FILS, Universitatea Politehnică din București, filiera germană, în 2010. Este prima româncă căreia i s-a acordat premiul Fulbright Science and Technology de către Departamentul de Stat al US pentru finanțarea studiilor post-universitare la o instituție de învățământ din US. A abolvit Masterul și Doctoratul în 2012 și respectiv 2015 la Universitatea din California din Santa Barbara.

Activitatea sa științifică din cadrul doctoratului s-a desfășurat în laboratorul Dr. Dmitri Strukov și s-a concentrat pe proiectarea, fabricarea și caracterizarea electrică a barelor transversale memristive pe bază de TiO2 cu mai multe straturi pentru aplicații neuromorfică și logică în memorie. A primit finanțarea Marie Curie Individual Fellowship din partea Comisiei Europene pentru proiectul său SelectX și s-a alăturat grupului L4 din IMT, București, România in aprilie 2016. Proiectul propune utilizarea releelor NEMS ca dispozitive selective pentru barele de transmisie memristor și urmărește simularea, fabricarea și caracterizarea unei bare transversale de tip proof-of-concept de dispozitiv memristor / NEMS integrat monolitic. Proiectul este o colaborare între grupul L4 de la IMT, România și grupul Nanolab la EPFL, Elveția.

Corina Andronescu – Afiliere în afara României, mai puțin de 7 ani de la susținerea doctoratului

Corina Andronescu a absolvit la Universitatea Politehnică din București, Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor (inginerie chimică) în 2009 ca șefă de promoție. A obținut de la aceeași Universitate doctoratul în Februarie 2014 având ca îndrumător pe profesorul Horia Iovu. Din 2011 s-a alăturat Facultății de Chimie Aplicată și Știința Materialelor în calitate de asistent. În 2016 s-a mutat la Universitatea din Ruhr Bochum unde a lucrat ca cercetător senior în grupul Prof. Wolfgang Schumann. În prezent, ea lucrează în domeniul compositelor pentru aplicații electrochimice cu accent pe electrocataliză pentru reducerea oxigenului, reacțiile de evoluție a oxigenului și evoluția hidrogenului.

În afară de aceasta, ea este implicată în dezvoltarea de nanotranzistori de tip needle cu grafeni pentru detecția hyper-sensibilă a neurotransmițătorilor. Începând cu ianuarie 2018, ea a fost nominalizată ca lider de grup la Universitatea Ruhr-Bochum – Chimie analitică – Centrul de Științe Electrochimice (CES).

Matematică și Informatică – Câștigătorii Premiilor Ad Astra 2018
Gabriel Ciobanu – Afiliere în România, mai mult de 7 ani de la susținerea doctoratului

Gabriel Ciobanu a adus contribuții științifice importante în mai multe domenii ale informaticii, excelând în cercetare la cel mai înalt nivel internațional, lucru confirmat de o listă impresionantă de contribuții în jurnale și conferințe internaționale de top, precum și monografii de cercetare. În total, Gabriel Ciobanu a publicat 5 cărți, 8 volume ca editor sau co-editor, câteva ediții speciale ale unor jurnale (incluzând Theoretical Computer Science) și mai mult de 250 de articole. Conform Google Scholar, numărul de citări este peste 2460 (h-index 22); conform SCOPUS, numărul de citări este peste 1035 (h-index 14), transmite Ad Astra.

Andrei Moroianu – Afiliere în afara României, mai mult de 7 ani de la susținerea doctoratului

Andrei Moroianu este unul dintre cei mai proeminenți specialiști din geometria diferențială, continuând linia lui A. Lichnerowicz, P. Gauduchon și P. Bourguignon (coordonatorul lui). Contribuțiile lui sunt în geometria riemaniană, geometria spinorială și geometria conformă. Rezultatele lui au fost publicate în reviste de top, menționăm doar InventionesMath., J. Diff. Geom.,J. Reine Angewandte Math., Advances în Math., Math. Annalen, potrivit Ad Astra.

Citește aici un interviu acordat de Andrei Moroianu pentru HotNews.ro, în 2014 – INTERVIU Andrei Moroianu, olimpic cu doua medalii de aur “pur” la Matematica, astazi director de cercetare la Paris: Matematica era singura materie la scoala unde nu era nevoie sa inveti pe de rost pentru note bune

Alexandra Otiman – Afiliere în România, mai puțin de 7 ani de la susținerea doctoratului

Alexandra Otiman a susținut teza de doctorat în matematică la Universitatea București pe 25 Septembrie 2017, sub conducerea profesorului Liviu Ornea. Articolele Alexandrei, ca unic autor, sunt acceptate la publicare în reviste precum Journal of Geometry and Physics, Journal of Symplectic Geometry sau Mathematische Zeitshrift. Datorită acestor rezultate, Alexandra a obținut o bursă postdoctorală de un an la Institutul Max Planck din Bonn (1 Octombrie 2017- 30 Septembrie 2018).

Andrei Sipos – Afiliere în afara României, mai puțin de 7 ani de la susținerea doctoratului

Andrei Sipos a susținut teza de doctorat în Septembrie 2018, sub conducerea profesorului Laurențiu Leuștean. Domeniu de lucru este proof mining, o ramură a logicii matematică. Rezultatele de cercetare includ două articole ca unic autor în Pure and Applied Logic (una dintre cele mai importante reviste de logică matematică) și Numerical Functional Analysis and Opimisation, și un articol în colaborare în Journal of Nonlinear and Convex Analysis. Din Octombrie 2017, Andrei este Assistant Professor la Universitatea tehnică din Darmstadt, o poziție de 3 ani.

 

Științe Sociale și Discipline Umaniste – Câștigătorii Premiilor Ad Astra 2018
Ioana Feodorov – Afiliere în România, mai mult de 7 ani de la susținerea doctoratului

Ioana Feodorov este cercetătoare în cadrul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, București. Este o specialistă recunoscută internațional în civilizația arabă creștină și în relațiile istorice din români și arabii creștini. A publicat 11 cărți și peste 40 de articole.

Dragoș Calma – Afiliere în afara României, mai mult de 7 ani de la susținerea doctoratului

Dragoș Calma este Associate Professor la University College Dublin. A obținut doctoratul la Universitatea Sorbonne în 2008. A avut burse de cercetare din partea Universității Sorbonne (the Fritz Thyssen Foundation), Warburg Institute (the A.W. Mellon Foundation), University of Bonn (the Alexander von Humboldt Foundation) și University of Cambridge (the British Academy and the Royal Society). În acest an primit Premiul Friederich Wilhelm Bessel din partea Fundației Alexander von Humboldt. A publicat două monografii, a coordonat șapte volume colective, și a publicat peste 30 de articole și capitole de cărți.

Delia Ungureanu – Afiliere în România, mai puțin de 7 ani de la susținerea doctoratului

Delia Ungureanu este în prezent asistent universitar în cadrul Departamentului de Studii Literare al Facultății de Litere al Universității din București. Anterior, între 2013-2016, a fost lector în cadrul Departamentului de Literatură Comparată al Universității Harvard. A obținut recent un premiu de excelență din partea Senatului Universității din București, precum și premiul acordat de Asociația de Literatură Generală și Comparată din România pentru pentru publicarea cărții ”From Paris to Tlön: Surrealism as World Literature” la Editura Bloomsbury.

Claudia Șerban – Afiliere în afara României, mai puțin de 7 ani de la susținerea doctoratului

Claudia Șerban este Maître de conférences la Universitatea Toulouse Jean Jaurèse, având un doctorat în filosofie obținut la Universitatea Paris-Sorbonne în 2013. În 2012 a fost Lauréate de la pension din partea Fundației Thiers. Este autoarea volumului Phénoménologie de la possibilité: Husserl et Heidegger, Paris, PUF, publicat în 2016, și a peste 40 de articole și capitole în volume colective.

 

 

Cine a organizat Premiile Ad Astra 2018

Comisia de organizare a Premiilor Ad Astra 2018 este formată din:

  • Științe Fizice și Chimice: Sandra Eremia (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice București)
  • Științele Vieții: Florina Raicu (Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București)
  • Științele Pământului și Științele Spațiale: Valeriu Tudose (Institutul de Științe Spațiale, București)
  • Științe Inginerești: Gabriela Carja (Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași)
  • Matematică și informatică:  Liviu Paunescu (Institutul de Matematică “Simion Stoilow”, Academia Română)
  • Științe Sociale și Discipline Umaniste: Andrei Soficaru (Institutul de Antropologie “Fr. J. Rainer”, București)
Juriile Ad Astra 2018, pe fiecare domeniu în parte

Matematică și Infomatică
1. Marian Aprodu (Institutul de Matematică “Simion Stoilow”, Academia Română)
2. Grigore Rosu (University of Illinois at Urbana-Champaign)
3. Luis Funar (Institut Fourier, Université Grenoble Alpes)
4. Gheorghe Ștefănescu (Universitatea din București)
5. Florin Radulescu (Institutul de Matematică “Simion Stoilow”, Academia Română) – secretar din partea „Ad Astra”

Științe Fizice și Chimice
1. Valeriu Predoi (University of Reading)
2. Alexandru Emil Aldea (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor)
3. Mònica Campàs Homs (IRTA Institute of Agrifood Research and Technology)
4. Alin C. Dirtu (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași)
5. Mircea Pentia (Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”, București) – secretar din partea „Ad Astra”

Științe inginerești
1. Dragoș Ciuparu (Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești)
2. Bogdan Ioan Popa (University of Michigan)
3. Viorel Badescu (Universitatea Politehnică București)
4. Mihai Duduta (Harvard University. School of Engineering and Applied Science)
5. Alex Doboli (Stony Brook University, New York, USA) – secretar din partea „Ad Astra”

Științe Sociale și Discipline Umaniste
1. Alexander Rubel (Institutul de Arheologie Iași)
2. Emanuela Timotin (Institutul de Lingvistică “Iorgu Iordan” – Al. Rosetti”, Academia Română)
3. Mădălina Diaconu (Universität Wien)
4. Daniel Benga (Ludwig-Maximilian München)
5. Gabriel Badescu (Universitatea Babeș-Bolyai Cluj) – secretar din partea „Ad Astra“

Științele Pământului și Științele Spațiale
1. Angelica Feurdean (Senckenberg Biodiversity and Climate Research Centre, Germany)
2. Andreea Font (Astrophysics Research Institute, Liverpool John Moores University, UK)
3. Marcello Giroletti (Institute for Radio Astronomy, Italy)
4. Liviu Matenco (Utrecht University, The Netherlands)
5. Mihai E. Popa (Department of Geology and Geophysics, University of Bucharest) – secretar din partea „Ad Astra”

Științele Vieții
1. George A. Calin (M.D. Anderson Cancer Center, University of Texas, USA)
2. Adrian Salic (Department of Cell Biology, Harvard Medical School, Boston, Massachusetts USA)
3. Gabriel Balmus (University of Cambridge)
4. Norica Nichita (Institutul de Biochimie, București, Romania).
5. Raul Muresan (Transylvanian Institute of Neuroscience, Cluj-Napoca, Romania) – secretar din partea „Ad Astra”

Regulamentul complet al Premiilor Ad Astra poate fi accesat aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Procedura de gestionare a cazurilor de violență, doar pe hârtie, într-o școală din Teleorman: inspectoratul școlar a început o anchetă la aproape o săptămână după ce un elev a fost rănit la cap, îmbrâncit de un coleg / Tatăl victimei nu a fost contactat de școală nici până acum

Pe 2 octombrie un elev de gimnaziu de la Școala Gimnazială Siliștea, din județul Teleorman a fost rănit la cap după ce un coleg l-a îmbrâncit, scrie TotalImpact.ro. Tatăl elevului…
Vezi articolul