Premiile de 2.000 și 5.000 de lei pentru elevii de 10 la Evaluarea Națională și BAC 2023, aprobate / Anul trecut lista cu numele elevilor a fost validată abia în noiembrie

4.314 vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
Guvernul a aprobat în ședința de joi proiectul de hotărâre prin care elevii care au avut medii de 10 la examenele naționale anul acesta vor primii stimulente financiare. Elevii de clasa a VIII-a care au luat media maximă la Evaluarea Națională vor primi câte 2000 de lei, iar cei care au obținut media 10 la Bacalaureat vor primi câte 5000 de lei. Nu se precizează când vor primi banii elevii, dar anul trecut, abia după 4 luni de la aprobarea în Guvern, în noiembrie Ministerul Educației a semnat ordinul de aprobare a listelor cu elevii.  

Elevii care au luat media 10 la Evaluarea Națională vor primi câte 2000 de lei, iar cei care au luat media 10 la Bacalaureat vor primi câte 5000 de lei, drept stimulente financiare, potrivit proiectului de Hotărâre, aprobat azi de Guvern.

Lista beneficiarilor stimulentelor financiare și modalitatea de acordare a acestora se aprobă prin ordin al ministrului educației, potrivit proiectului publicat în iulie. Anul trecut sumele au fost similare, iar aprobarea listei cu beneficiarii a avut loc la 4 luni de la cele două examene și de la aflarea rezultatelor.

Anul trecut au fost mai puțini premianți – 476 de premianți, față de 558 anul acesta.

„În anul 2023, un număr de 92 absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de bacalaureat (78 la examenul național bacalaureat și 14 la examenul de bacalaureat german), sesiunea iunie-iulie 2023, iar 466 absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la evaluarea națională”.

Impactul măsurii nu este calculat în nota de fundamentare, dar sumele aferente ar fi 932.000 pentru elevii de 10 la EN și 460.000 de lei pentru cei cu 10 la Bac. În total 1,392 milioane lei.

Pe 9 august, Ministerul Educației anunța că Proiectul de Hotărâre a fost deja avizat de Comisia de Dialog Social.

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
UPDATE Proiectul de act normativ cu premiile acordate elevilor de media 10 la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023, aprobat în Guvern
Sumele acordate în acest an elevilor cu media 10 la examenele naționale, identice cu cele de anul trecut – proiect
Ordinul cu listele elevilor care au medii de 10 la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2022 și care primesc premii pentru asta, semnat la 4 luni după aflarea rezultatelor de la examene

2 comments
  1. Banii acestia s ar putea directiona catre cei care au nevoie!catre un copil bolnav ,catre un copil dotat si asa mai departe!Daca inveti o faci pentru tine pentru ca iti place sa descoperi ,sa explorezi ,sa stii!
    Noaptea mintii!Vorba lui Lenin ,invatati,invatati si iar invatati !Ce tara dementa!ce este firesc devin anormal si e ce e normal devin ciudat!

    1. Eu cred ca acestii copiii supradotati ar trebui sa aiba parte de o recompensa pentru efortul depus. Pana la urma sunt cativa copiii care primesc o singura data 2000 de lei, un procent foarte mic comparat cu banii oferiti unor oamenii cu dizabilitati care, concret, nu vor ajuta statul cu nimic, este o pomana oferita din mila pe banii nostri. Nu zic ca acesti copii nu ar trebui ajutati, sustin aceasta idee, dar in acelasi timp consider ca o gandire obiectiva ar oferii bani prima oara unor copiii cu un intelect ridicat. Daca vor fi subapreciati, ei vor pleca in alte tarii, iar restul copiilor mediocrii si cei cu probleme vor ramane sa sustina economia tarii, care aceasta oricum nu este intr o perioada favorabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Propunerile Consorțiului Universitaria pentru Guvern: revizuirea finanțării universităților, bani pentru cercetare, creație și sport, sistem mai bun de acreditare, clasificarea universităților după misiune și anvergură, monitorizarea parcursului profesional al absolvenților

Revizuirea sistemului de finanțare a universităților, finanțarea cercetării, creației și sportului în învățământul superior, îmbunătățirea sistemului de acreditare, echitate în reprezentarea studenților, profesorilor și universităților în consultări și decizii ce…
Vezi articolul

Auxiliarele didactice se cumpără doar cu aprobarea părinților și avizul epidemiologic nu este necesar la începutul fiecărui an școlar, reamintește Federația părinților

Avizul epidemiologic se solicită doar la prima înscriere într-o unitate de învățământ, nu la începutul fiecărui an școlar, reamintește Federația părinților într-un comunicat primit de EduPedu.ro, semnat de președintele organizației,…
Vezi articolul
Noi condiții de angajare în UE

“O perspectivă europeană mai largă” inclusă în curriculum și cel puțin două limbi europene învățate până la finalul liceului – printre cererile membrilor Parlamentului European către Comisie și statele membre, în vederea Spațiului European pentru Educație

Acum un an, în plină criză pandemică ce punea o presiune fără precedent asupra educației, Comisia Europeană contura planurile înființării unui Spațiu European al Educației, un cadru de cooperare care…
Vezi articolul

Oana Moraru: Copiii care intră în grădinițe și clase primare cu probleme de atenție, vocabular sărac, logică dezorganizată, ies din școli și grădinițe tot cu probleme de atenție și de limbaj

“Cât progres se datorează creșterii și dezvoltării naturale? Cât progres vine odată cu programul educațional al școlii?”, scrie Oana Moraru, pedagog și fondator de școală privată, într-un text în care…
Vezi articolul