Premiile Booker 2022: Pe lista de nominalizări apar scriitori mai puțin cunoscuți, cu vârste de la 20 la 87 de ani

396 de vizualizări
Foto: Facebook.com – The Booker Prizes
De la o scriitoare debutantă în vârstă de 20 de ani, la un romancier octogenar: Booker Prize a dezvăluit marţi o selecţie lipsită de nume răsunătoare, dar care doreşte să reflecte în 2022 “preocupările planetei noastre”, potrivit organizatorilor acestui prestigios premiu literar britanic, informează AFP, transmite Agerpres.

“Cele 13 cărţi selectate reflectă bineînţeles – şi oferă o oglindire – a preocupărilor planetei noastre din aceşti ultimi ani”, a declarat preşedintele juriului Booker, Nei MacGregor, într-un comunicat, citând tematici precum bolile, chestiunile rasiale şi cele de gen, precum şi fragilitatea ordinii politice actuale.

Cu romanul ei de debut “Nightcrawling”, americanca Leila Mottley a devenit la vârsta de 20 de ani cea mai tânără scriitoare selecţionată la premiul Booker din istoria acestei recompense literare. Cartea ei relatează prin intermediul poveştii personajului principal eşecul sistemului judiciar care le persecută pe tinerele femei de culoare.

La polul opus, britanicul Alan Garner a devenit “decanul de vârstă” al scriitorilor selecţionaţi vreodată la acest prestigios premiu literar. Alan Garner, selectat pe lista lungă cu romanul “Treacle Walker”, va împlini vârsta de 88 de ani pe 17 octombrie, chiar în ziua în care va avea loc ceremonia prin care va fi anunţat câştigătorul din acest an al premiului Booker, mai scrie Agerpres.

A fost selectată şi nuvela “Small Things Like This” a scriitoarei irlandeze Claire Keegan, care a câştigat la jumătatea lunii iulie premiul Orwell pentru ficţiune politică. Cartea spune povestea unui comerciant de lemne şi de cărbuni din Irlanda anului 1985.

Patru romancieri deja selecţionaţi la Booker Prize figurează din nou în acest an pe lista lungă (anul trecut au fost şase astfel de scriitori): NoViolet Bulawayo, din Zimbabwe, cu romanul “Glory”, americanca Karen Joy Fowler, cu romanul “Booth”, britanicul Graeme Macrae Burnet, cu volumul “Case Study”, şi americanca Elizabeth Strout, cu romanul “Oh William!”.

În total, 13 volume au fost selectate pe lista lungă de un juriu compus din cinci membri dintr-un total de 169 de romane publicate deja sau care urmează să fie publicate în Regatul Unit şi în Irlanda între 1 octombrie 2021 şi 30 septembrie 2022. Opt femei figurează printre cei 13 scriitori nominalizaţi, iar trei dintre autori au fost selectaţi pentru romanele lor de debut.

Potrivit Agerpres, în 2021, premiul Booker a fost atribuit scriitorului sud-african Damon Galgut pentru romanul “The Promise”, o carte despre o familie de fermieri albi din Africa de Sud în perioada post-apartheid.

Numele celor şase finalişti vor fi dezvăluite pe 6 septembrie, iar câştigătorul premiului va fi anunţat pe 17 octombrie. Premiul Booker este însoţit în fiecare an de un cec în valoare de 50.000 de lire sterline (aproximativ 60.000 de euro), în timp ce laureaţii dobândesc aproape imediat notorietate pe plan internaţional.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Noi, ca societate, nu valorizăm învățarea și cunoștințele. Noi valorizăm vacanța, spune profesorul Cătălin Ciupală / Dacă un profesor își dorește să fie eficient, atunci chiar trebuie să se autoperfecționeze, potrivit acestuia

„Noi nu punem valoare pe învățare. Noi, ca societate, nu valorizăm învățarea și cunoștințele. Dacă ne uităm în jurul nostru, foarte ușor remarcăm acest lucru: de la oamenii pe care…
Vezi articolul

Profesoara Nicoleta Zărnescu, despre structura subiectelor de Bac la Istorie: La subiectele I și II se poate obține mult prea ușor nota 6-7. Aș schimba itemii generoși cu întrebări care generează răspunsuri de gândire critică reală

La subiectele I și II se poate obține mult prea ușor nota 6-7, spune profesoara de Istorie Nicoleta Zărnescu de la Colegiul Național „Ferdinand I” din Bacău. Profesoara a remarcat…
Vezi articolul

OFICIAL Excursii școlare cu bani de la Fondul de Mediu, în „Săptămâna verde”, din octombrie. Școlile se pot înscrie până în septembrie și primesc cheltuielile pentru cazare, transport, mese și bilete / Care sunt condițiile, ce activități mai pot pune profesorii pe listă și cum arată formularele inițiale și de raportare 

Școlile pot solicita bani pentru activitățile din cadrul Programului „Săptămâna verde”, pentru anii 2024 și 2025, finanțate din Fondul pentru mediu, până în septembrie 2024, conform unui ordin de ministru…
Vezi articolul