Premierul Nicolae Ciucă: Există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învățământ ne ia prin surprindere / Termen 15 septembrie pentru rezolvarea chestiunilor legate de manuale și de transportul elevilor

12.545 de vizualizări
Foto: Captură Facebook.com – Guvernul României
“Am stabilit ieri ca ministerul Educației împreună cu președinții Consiliilor Județene să avem o soluție până la 15 septembrie” în chestiunea manualelor școlare și în cea a transportului elevilor, a declarat premierul Nicolae Ciucă marți dimineață, la începutul unei videoconferințe cu prefecții și cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene, pe tema începutului de an școlar. El a apreciat, cu această ocazie, că “există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învățământ ne ia prin surprindere”.

În cuvântul introductiv, el a spus că “sperăm să nu fie chiar pe ultima sută de metri și să putem să identificăm soluțiile și modul în care putem să sprijinim începerea, debutul anului școlar” pe 5 septembrie. Și a insistat pe chestiunea școlilor care au în continuare toaleta în curte, cerând “un plan pe care să îl aprobăm până la începutul anului viitor, astfel încât, în momentul în care pot să înceapă lucrările, ele să se deruleze”.

Premierul a oferit sumar cifre privind începerea anului școlar: sunt 2.940.000 de elevi, preșcolari și antepreșcolari în “aproximativ 17.872 de unități de învățământ”, iar “gradul de încadrare” este în acest moment de 96%, “urmând ca în perioada imediat următoare să aibă loc activitățile pentru ocuparea și celorlalte funcții”.

Nicolae Ciucă, principalele declarații:

  • “Îi salut pe toți cei prezenți online la această activitate, pe care am considerat că este necesar să o avem ținând cont că există, din păcate, o stare prin care începerea anului ne învățământ ne ia prin surprindere și am dorit ca împreună cu conducerea Ministerului Educației, cu conducerea Ministerului Afacerilor Interne și, desigur, cu reprezentanții structurilor din fiecare județ să avem această ședință în care să putem să identificăm ultimele probleme. De altfel, sperăm să nu fie chiar pe ultima sută de metri și să putem să identificăm soluțiile și modul în care putem să sprijinim începerea, debutul anului școlar de săptămâna viitoare, din data de 5 septembrie.”
  • “Discutăm practic de începerea anului școlar pentru 2.940.000 de elevi, preșcolari și antepreșcolari, discutăm de aproximativ 17.872 de unități de învățământ. Desigur, am avut ieri o întâlnire cu asociațiile primarilor de comune, orașe, municipii, cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România și una dintre temele pe care le-am abordat a fost cea legată de începerea anului de învățământ și modul în care sunt pregătite instituțiile (…)”
  • “Există un grad de încadrare de 96%, urmând ca în perioada imediat următoare să aibă loc activitățile pentru ocuparea și celorlalte funcții, astfel încât să asigurăm cadrele didactice”
  • “Din păcate avem încă școli unde suportul administrativ nu este cel pe care ni l-am asumat. Sunt încă școli care au Încă toaleta în curtea școlii și am înțeles, domnule ministru, că există o perspectivă și un plan la nivelul Ministerului Educației astfel încât până la finele anului 2024, dacă am înțeles bine, să se finalizeze… 2024-2025. Eu cred că putem, așa cum se rezolvă o serie întreagă de probleme, putem să ne focalizăm atenția și resursele astfel încât în următorii doi ani de zile să finalizăm odată această problemă, pentru că nu cred că este nevoie de altceva de cât de voință și de coordonare cu autoritățile locale. Chiar vă rog să avem un plan pe care să îl aprobăm până la începutul anului viitor, astfel încât, în momentul în care pot să înceapă lucrările, ele să se deruleze. Nu cred că este un efort financiar deosebit pentru ca acest demers să se realizeze și să nu mai discutăm despre acest subiect”
  • „Sunt celelalte chestiuni legate de asigurarea manualelor școlare, am înțeles că (…) sunt în curs de rezolvare toate aspectele legate de această problemă. Și cea a transportului elevilor, problemă atinsă și discutată ieri cu asociațiile primarilor din țară, cu reprezentanții uniunii consiliilor județene, pentru că o mare parte din această problemă depinde de modul în care se soluționează toate aspectele care în momentul de față nu funcționează pe plan local și, desigur, în deplină coordonare cu Ministerul Educației și inspectoratele școlare județene. Deci am stabilit ieri ca ministerul Educației împreună cu președinții Consiliilor Județene să avem o soluție până la 15 septembrie (…). Știu că la nivelul MAI au fost luate toate măsurile ca în proximitatea unităților de învățământ să fie asigurate efectivele necesare pentru siguranța și securitatea, precum și pentru menținerea măsurilor de ordine publică în zona perimetrală a unităților de învățământ”.
Citește și:
Estimez că în următorii doi ani, maximum 3 ani, în România nu va mai exista nici o școală care să aibă un grup sanitar neconform, spune ministrul Educației / Sorin Cîmpeanu dă vina pe autoritățile locale care nu folosesc banii alocați de Guvern pentru a face toalete în școli
Peste 3% din școli și grădinițe nu au autorizație DSP, spune ministrul Educație cu 5 zile înainte de începerea cursurilor
Aproape 4.000 de școli din România funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, anunță ministrul Lucian Bode: „Ne confruntăm cu o problematică sensibilă reprezentată de securitatea la incendiu a clădirilor în care funcționează unitățile școlare”
Peste 370 de școli și grădinițe sunt în reabilitare, potrivit ministrului Educației, cu 5 zile înainte de debutul școlii: „Aparent, aceasta ar putea să fie o veste rea. Practic, eu o consider o veste foarte bună”

4 comments
  1. Chiar și pe Ciucă l-a luat prin surprindere începerea anului școlar. Și i se pare amuzant. Nu am fi fost pregătiți nici dacă începeam școala pe 1 octombrie. Are ministerul angajați bine pregătiți și bine plătiți.

  2. Bună dimineața. De ce faceți ceva ce nu vă asumati??? Începerea anului școlar la data de 5 septembrie??? Surpriză! Manuale, transport, toalete etc.

  3. Trebuia sa se înceapă anul școlar pe 15 septembrie… Sa fie totul deja pregătit… A venit tâmpitul asta sa schimbe tradiția de ani de zile… Demisia urgenta!

  4. Bună seara ân Găești db copii din satele apropiate merg pe jos la liceul teoretic nu se poate face ceva pentru ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Închisoare cu suspendare pentru o educatoare violentă din Argeș care a lovit mai mulți copii. Pe unul l-a trântit de oliță până când a spart olița, altuia i-a dat o palmă și nasul a început să sângereze. Alt copil a fost făcut „nesimțit”. Este retrasă de la catedră în timpul controlului judiciar. Decizia poate fi atacată

O educatoare din județul Argeș a primit trei ani de închisoare cu suspendare, după ce a lovit mai mulți copii, potrivit unei decizii a Judecătoriei din Pitești. Decizia nu este…
Vezi articolul

Sondaj al Asociațiilor de Părinți: Aproape 43% dintre cei care au răspuns unui chestionar cred că trecerea la trimestre nu este benefică. Peste 86% spun că manualele școlare trebuie să fie însoțite de auxiliare

Aproape 43% dintre cei care au răspuns unui chestionar referitor la propunerea Ministerului Educației de a modifica structura anului școlar 2022-2023, lansat de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, sunt…
Vezi articolul
Scădere dramatică a numărului copiilor de grădiniță

After school-urile în școală, pe banii părinților, cu profesorii de la clasă, legalizate de noua lege adoptată de Senat. Pentru cadre didactice din alte școli e necesar acordul Consiliului de Administrație

Programele de tip after-school sunt oficializate inclusiv prin implicarea financiară și organizatorică a părinților, acolo unde „statul, consiliile judeţene sau consiliile locale nu finanţează programul ‘Şcoala după şcoală’”, potrivit noii…
Vezi articolul

OFICIAL Bursele de reziliență au fost introduse în Legea Învățământului preuniversitar nr. 198/2023, prin OUG nr. 95/2024. Școlile pot să instaleze sisteme de supraveghere audio-video, cu acordul majorității simple a părinților, elevilor majori, dar și a angajaților

Introducerea burselor de rezilență, limitarea burselor de merit la medii doar până la 9.50, introducerea supravegherii audio-video în școli și posibilitatea transferului între filierele, profilurile și specializările din învățământul liceal…
Vezi articolul