Premierul Marcel Ciolacu îi cere ministrei Educației ca elevii care au luat premii la un concurs internațional în SUA „să se poată încadra ca și ceilalți copii care aduc premii din străinătate”

1.863 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Mai mulți elevi care au obținut recent premii la concursul internațional „National Space Society Space Settlement Contest 2024” ar urma să fie „încadrați ca şi ceilalţi copii care aduc premii din străinătate”, după cum a anunțat premierul Marcel Ciolacu în ședința de Guvern de la Timișoara. Acesta a declarat că ministra Educației, Ligia Deca, va da un ordin de ministru pentru acest lucru. Competiția respectivă a fost în trecut derulată de Agenția Spațială Americană, iar din 2018 NASA nu mai are nicio implicare în acest concurs, conform site-ului competiției.

„Aş mai vrea suplimentar şi s-o felicit pe doamna Deca. În perioada următoare o să dea şi ordinul de ministru, astfel încât copiii care au fost premiaţi aseară la gala Andreei (Gala „Nu există Nu se poate” – n. red.) să se poată încadra ca şi ceilalţi copii care aduc premii din străinătate”, a declarat Marcel Ciolacu, în şedinţa specială de Guvern de joi, 25 aprilie.

Declarația acestuia vine în contextul în care mai mulți elevi români au primit 50 de premii din cele 125 acordate la nivel internațional la concursul internațional National Space Society Space Settlement Contest 2024, conform rezultatelor publicate de organizatori. 29.000 de elevi din 28 de țări au participat cu 5.200 de proiecte, după cum scriu aceștia.

De menționat că în transcrierea Guvernului a declarațiilor de la începutul ședinței de guvern discursul premierului Marcel Ciolacu a fost editat, și acesta face referire la premierea elevilor:

  • „Aș mai vrea, suplimentar, și s-o felicit pe d-na Deca. În perioada următoare, va da și ordinul de ministru, astfel încât copiii care au fost premiați aseară la gala Andreei (n.red. Gala „Nu există nu se poate!”) să poată fi incluși în sistemul intern de premiere, ca și ceilalți copii care aduc premii din străinătate”, se arată în transcrierea de la Guvern, diferită față de precizările live ale premierului.
VIDEO Declarația needitată, de la minutul 09:45:

Context. Cu o zi înainte, miercuri seara, 24 aprilie, Marcel Ciolacu a participat la un eveniment la Palatul Parlamentului. „Copiii noştri, ai României, cum se spune, au rupt scena. Respectiv, au câştigat peste 50 de premii, dintre care şi premiul cel mare, şase premii întâi. Deci, o performanţă care ne arată că se poate”, a comentat Ciolacu la gală, conform Agerpres.

La finalul momentului premierii de miercuri seară, unul dintre profesorii care i-au însoţit pe elevii prezenţi la gală a punctat în intervenţia sa că Ministerul Educaţiei nu a fost interesat de găsirea unor formule pentru a premia performanţele obţinute de copiii români la concursul organizat de NSS – National Space Society.

„Mulţumesc pentru această băgare în seamă a acestui concurs, pentru că Ministerul Învăţământului nu-l bagă în seamă, nu avem niciun fel de finanţare, niciun fel de sprijin. Muncim cum putem, ne facem treaba cum putem, dar suntem premianţi fără premii, de fapt. Mulţumim!”, a declarat Mihaela Chiriţă, profesor la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”.

Premierul Ciolacu a promis miercuri că, în zilele următoare, se va găsi o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme, mai notează Agerpres.

Momentul de la gala respectivă, în video de mai jos:

Aflat joi, 25 aprilie, la Timișoara, la ședința e Guvern ținută la sediul Prefecturii Timiș, premierul Ciolacu a spus că ministra Educaţiei, Ligia Deca, va aproba în perioada următoare un ordin de ministru în baza căruia elevii care au performat la concursul internaţional american să poată să fie încadraţi ca şi ceilalţi elevi care câştigă premii la competiţiile externe.

Elevii premiați la robotică – FTC Houston, bursieri în 2024 după ce au fost incluși pe liste

Amintim că din acest an școlar competiția internațională de robotică First Tech Challenge (FTC) din SUA a fost inclusă pe calendarul competițiilor școlare internaționale la care participă elevii români.

Decizia – după ce Edupedu.ro a semnalat că premiile liceenilor români la Campionatul mondial de robotică din Texas, Statele Unite, sunt motiv de mândrie pentru ministrul Educației, deși pentru ministerul pe care îl conduce ei nu existau. Nu primeau finanțarea participării, nicio recunoaștere, nicio bursă olimpică, nicio recompensă.


1 comment
  1. Ar trebui sa fie recunoscute valorile in mod real. Mai degraba se promoveaza un accident sau o crima decat un concurs sau olimpiada.
    Poate si la olimpiadele de cls a 8 a ar trebui sa se acorde intrarea la liceu si pentru locurile 2 si 3, nu doar pentru 1, toti acesti copii fac eforturi extraordinare, adesea fara sprijin finamciar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce vor primi la Bac elevii de la uman, pentru proba scrisă de competențe de bază la Matematică, prevăzută în proiectul legii Educației? Ministrul Deca: Ar trebui să poată calcula cât înseamnă o dobândă sau să înțeleagă care împrumut este mai avantajos pentru un tânăr

Ministrul Educației, Ligia Deca, a dat exemple de competențe pe care ar trebui să le aibă un elev care termină liceul, în cadrul unei probe scrise la Bac, complementară profilului,…
Vezi articolul

Inspectoratul Şcolar Dolj anulează concursul de profesor consilier la CJRAE, după ce mai multe persoane fără studii de specialitate au fost deja angajate: A fost o scăpare, probabil a comisiei de selecţie a dosarelor

Mai multe persoane fără studii de specialitate au fost angajate pe posturi de profesor consilier în cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Dolj, deşi, conform Centralizatorului privind…
Vezi articolul

Explicația lui Francisc Doboș, reprezentant al Bisericii Catolice, pentru cererea cultelor religioase ca “orientarea sexuală” să fie ștearsă din proiectul Legii educației: “Marea majoritate de ce să fie discriminată?” / Întrebat de patru ori cum ar arăta proba de religie la Bac, el nu a putut răspunde

Opoziția cultelor față de menționarea sintagmei “orientare sexuală” în proiectul de Lege a învățământului preuniversitar “reflectă învățătura bisericii” și a fost exprimată în contextul unei “tendințe, la nivel mondial, de…
Vezi articolul