Premierul luxemburghez Xavier Bettel renunță la diploma de studii pentru care a fost acuzat de plagiat

416 vizualizări
Xavier Bettel / Foto: Facebook.com – Xavier Bettel
Șeful guvernului din Luxemburg, Xavier Bettel, a anunţat marţi că renunţă la diploma de studii aprofundate (DEA, ciclul al treilea) pe care a obținut-o la Universitatea din Nancy (Franţa) în 1999 şi care i-a adus acuzaţii de plagiat, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Bettel, care ocupă postul de premier din 2013, a explicat, potrivit sursei citate, că a luat decizia “pentru a ridica orice îndoială cu privire la îndreptăţirea (diplomei) DEA şi a evita o pierdere de încredere în munca academică”. El a spus că regretă situația.

Luni, el a informat Universitatea din Nancy despre completările de adus la munca sa pentru a se putea folosi de acest titlu de diplomă, au subliniat cele două părţi, citate de agenția de presă. Într-un comunicat, universitatea a explicat că, după o anchetă privind “misiunea de integritate ştiinţifică”, i s-a cerut fostului student să-şi “reia memoriul de DEA în cel mai bun termen pentru a include în el referinţele care lipsesc şi a-l pune în conformitate cu practicile actuale de citare (…) Fără această actualizare, Universitatea din Lorena se va vedea constrânsă să-şi sesizeze instanţele, având drept consecinţă posibilă retragerea diplomei de DEA”.

Potrivit universităţii, „mai multe părţi ale documentului pot fi considerate drept o formă de plagiat întrucât nu au fost făcute trimiteri în manieră corectă”.

Într-o anchetă publicată în octombrie, portalul reporter.lu a afirmat că „mai mult de trei sferturi” din memoriul redactat în 1999 de Bettel – o lucrare de cercetare cu titlul „Spre o reformă posibilă a modurilor de scrutin în alegerile pentru Parlamentul European?” – erau împrumuturi fără trimiteri la surse.

Xavier Bettel, 48 de ani, avocat de formaţie înscris în baroul din Luxemburg, deţine şi un master în drept la facultatea de drept din Nancy.

După acuzaţiile din reporter.lu, el a invocat o greşeală de tinereţe, afirmând că a redactat memoriul “acum mai bine de 20 de ani” fără să fi fost conştient de eroare.

Însă a adăugat: „Recunosc că s-ar fi putut – da, poate că ar fi trebuit – face altfel”.

În Germania, mai mulţi miniştri, printre care Franziska Giffey, fost ministru al familiei, au demisionat în ultimii ani în urma acuzaţiilor de plagiat.

Citește și:
Premierul din Luxemburg, Xavier Bettel, acuzat de plagiat în teza universitară de acum două decenii: “Am făcut tot ce am putut mai bine la acea vreme”

1 comment
  1. Din acest articol copy-paste eu inteleg 3 lucruri:

    1. Ca a renuntat la diploma.
    2. Ca Luni a informat universitatea despre completarile de adus … pentru a se putea folosi de diploma. Deci nu a renuntat.
    3. Ca Universitatea i-a cerut sa actualizeze lucrarea daca nu vrea sa o piarda. Deci Universitatea nu vrea sa ii retraga titlul.

    Noroc cu Ctrl+C … si uite asa a mai iesit o “stire”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Marile schimbări” anunțate azi de ministrul Cîmpeanu sunt doar un decret politic, lipsește claritatea detaliilor, nu au fost alocate resurse (mai ales timp) pentru instruirea și pregătirea profesorilor, spune senatorul Ștefan Pălărie / Ministrul Educației a anunțat modul de calcul al mediei anuale, după renunțarea la obligativitatea tezelor

Noile schimbări anunțate de ministrul Educației privind încheierea mediei anuale în lipsa notelor la teze reprezintă un sistem complet nou care nu a fost testat nici măcar la nivelul unei…
Vezi articolul

Competențele digitale – predate în învățământul primar de anul viitor. Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a să conțină probă de abilități digitale din 2024. Pentru profesori competențele digitale vor fi introduse încă din formarea inițială – măsuri incluse în Strategia privind digitalizarea educației în România / Țintă: 90% din populație să fie alfabetizată digital

În școala primară ar urma să fie incluse, începând din anul școlar 2021-2022, elemente obligatorii de competențe digitale, iar în aceeași perioadă urmează să fie elaborate sau revizuite programele de…
Vezi articolul

Săptămâna viitoare va fi o întâlnire la Ministerul Finanțelor pentru a discuta propunerea de rectificare, a anunțat Ligia Deca, întrebată când se vor plăti stimulentele pentru profesori prevăzute în legea educației

„Am fost solicitați chiar săptămâna viitoare la o întâlnire la Ministerul Finanțelor pentru a discuta propunerea de rectificare”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, în contextul unei discuții legate de…
Vezi articolul