Premierul luxemburghez Xavier Bettel renunță la diploma de studii pentru care a fost acuzat de plagiat

415 vizualizări
Xavier Bettel / Foto: Facebook.com – Xavier Bettel
Șeful guvernului din Luxemburg, Xavier Bettel, a anunţat marţi că renunţă la diploma de studii aprofundate (DEA, ciclul al treilea) pe care a obținut-o la Universitatea din Nancy (Franţa) în 1999 şi care i-a adus acuzaţii de plagiat, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Bettel, care ocupă postul de premier din 2013, a explicat, potrivit sursei citate, că a luat decizia “pentru a ridica orice îndoială cu privire la îndreptăţirea (diplomei) DEA şi a evita o pierdere de încredere în munca academică”. El a spus că regretă situația.

Luni, el a informat Universitatea din Nancy despre completările de adus la munca sa pentru a se putea folosi de acest titlu de diplomă, au subliniat cele două părţi, citate de agenția de presă. Într-un comunicat, universitatea a explicat că, după o anchetă privind “misiunea de integritate ştiinţifică”, i s-a cerut fostului student să-şi “reia memoriul de DEA în cel mai bun termen pentru a include în el referinţele care lipsesc şi a-l pune în conformitate cu practicile actuale de citare (…) Fără această actualizare, Universitatea din Lorena se va vedea constrânsă să-şi sesizeze instanţele, având drept consecinţă posibilă retragerea diplomei de DEA”.

Potrivit universităţii, „mai multe părţi ale documentului pot fi considerate drept o formă de plagiat întrucât nu au fost făcute trimiteri în manieră corectă”.

Într-o anchetă publicată în octombrie, portalul reporter.lu a afirmat că „mai mult de trei sferturi” din memoriul redactat în 1999 de Bettel – o lucrare de cercetare cu titlul „Spre o reformă posibilă a modurilor de scrutin în alegerile pentru Parlamentul European?” – erau împrumuturi fără trimiteri la surse.

Xavier Bettel, 48 de ani, avocat de formaţie înscris în baroul din Luxemburg, deţine şi un master în drept la facultatea de drept din Nancy.

După acuzaţiile din reporter.lu, el a invocat o greşeală de tinereţe, afirmând că a redactat memoriul “acum mai bine de 20 de ani” fără să fi fost conştient de eroare.

Însă a adăugat: „Recunosc că s-ar fi putut – da, poate că ar fi trebuit – face altfel”.

În Germania, mai mulţi miniştri, printre care Franziska Giffey, fost ministru al familiei, au demisionat în ultimii ani în urma acuzaţiilor de plagiat.

Citește și:
Premierul din Luxemburg, Xavier Bettel, acuzat de plagiat în teza universitară de acum două decenii: “Am făcut tot ce am putut mai bine la acea vreme”

1 comment
  1. Din acest articol copy-paste eu inteleg 3 lucruri:

    1. Ca a renuntat la diploma.
    2. Ca Luni a informat universitatea despre completarile de adus … pentru a se putea folosi de diploma. Deci nu a renuntat.
    3. Ca Universitatea i-a cerut sa actualizeze lucrarea daca nu vrea sa o piarda. Deci Universitatea nu vrea sa ii retraga titlul.

    Noroc cu Ctrl+C … si uite asa a mai iesit o “stire”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Chestionar pentru studenții cu dizabilități, realizat de reprezentanții ANOSR. „În cele mai multe cazuri, universitățile nu reușesc să răspundă la cerințele educaționale speciale ale acestora”, potrivit ANOSR

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) desfășoară campania „Vizibilitate pentru dizabilitate” și a realizat un chestionar care se adresează exclusiv persoanelor cu dizabilități din următoarele categorii: studenți, absolvenți,…
Vezi articolul

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pe fondul creșterii îngrijorătoare a cazurilor / Va fi derulată o campanie de informare a părinților privind programul de vaccinare

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, marți seara, în contextul unei “creșteri îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de…
Vezi articolul

Ministerul Agriculturii poate finanța manualele școlare pentru liceele cu profil agricol, potrivit proiectului legii educației prezentat Guvernului / Actualele manuale și programele școlare agricole sunt din anii ’80

O modificare legată de finanțarea manualelor școlare din liceele agricole este prevăzută în proiectele legilor Educației, în varianta prezentată Guvernului. Potrivit documentului, Ministerul Agriculturii poate finanța manualele pentru liceele agricole.…
Vezi articolul
Sorin Cîmpeanu și Florin Cîțu, la Guvern / Foto: gov.ro

BREAKING Cum începe școala pe 13 septembrie 2021: Școlile și grădinițele rămân deschise cu prezența fizică a elevilor până la pragul de 6 la mie. Elevii vaccinați de la clasa a VII-a în sus ar putea veni la școală și peste prag. Masca e obligatorie pentru copiii peste 6 ani, dar NU în spații deschise – anunță miniștrii Educației și Sănătății

Școlile și grădinițele vor rămâne deschise până la pragul de 6 la mie de infectare cu noul Coronavirus, în anul școlar care începe în 13 septembrie 2021, a anunțat ministrul…
Vezi articolul

Sindicatele cer ministrului Educației să schimbe printr-o ordonanță de urgență o notă de subsol dintr-o anexă a Legii salarizării, care blochează creșterile salariale pentru directorii de școli: Directorii ajung să aibă salarii de bază cu sute de lei mai mici decât cele ale personalului de execuție

Sindicatele din învățământul preuniversitar i-au trimis Ligiei Deca o solicitare de modificare a unei note din anexa Legii 153/2017. Într-un document consultat de Edupedu.ro, liderii FSLI și FSE Spiru Haret…
Vezi articolul

GHID Răspunsurile Ministerului Educației la cele mai frecvente întrebări despre înscrierea la creșă/grădiniță sau ludotecă 2024 / În perioada înscrierilor, părinții pot suna la un tel verde pus la dispoziție de fiecare inspectorat școlar

Ministerul Educației a publicat pe site răspunsuri la cele mai frecvente întrebări ale părinților privind înscrierea copiilor la creșă, grădiniță, ludoteci în 2024. Care sunt actele necesare, cum se alege…
Vezi articolul