Premierul Florin Cîțu: Și eu vreau să fie redeschise școlile, să fie redeschise și restaurantele. Dacă păstrăm această tendință, putem să deschidem școlile pe 8 februarie

2.280 de vizualizări
Sursă foto: gov.ro
“Și eu vreau să fie redeschise școlile, să fie redeschise și restaurantele. Dacă nu ar fi problema pe sănătate, ar fi deschise. Avem această problemă. Personal, cred că trebuie să facem totul ca școala să fie deschisă cât mai repede. (…) Dacă păstrăm această tendință, putem sa deschidem școlile pe 8 februarie”, a declarat premierul Florin Cițu, în cadrul unui briefing de presă după ședința de Guvern.

Briefingul a continuat cu declarații din partea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu, cele mai importante declarații:
  • Vizavi de întrebarea pe care i-ați adresat-o primului ministru: Nu avem un rezultat cu privire la disponibilitatea personalului din învățământ de vaccinare. Sunt 340.000 de angajați în sistemul național de educație, am lansat o interogare, așteptăm raportările numerice cu privire la disponibilitatea de vaccinare până la data de 15 ianuarie, orele 16:00.
  • Acesta va fi rezultatul, nu acele sondaje realizate pe eșantioane mici. Răspunsul privind disponibilitatea de vaccinare nu reprezintă nicicum o obligație de vaccinare, dar pe baza acestui rezultat va putea fi pregătit numărul de doze, precum și prioritatea acordată personalului din învățământ pentru vaccinare, prioritate care va fi corelată perfect cu importanța deschiderii școlii în regim clasic.
  • Analiza va fi efectuată după jumătatea lunii ianuarie, după ce vom avea date privind evoluția epidemiologică și rata de infectare în urma vacanței de iarnă, după ce vom avea o imagine mai clară asupra evoluției campaniei de vaccinare, după ce vom analiza și măsurile adoptate de alte state aflate în situații similare și nu în ultimul rând, după ce vom avea realitățile din sistemul de educație pentru care ministerul a cerut raportarea estimată a celor care au avut dificultate cu privire la urmărirea procesului de învățare online.
  • Termenul este de 11 ianuarie.
  • În cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie vom face această analiză, iar decizia va fi luată în ultima decadă a lunii ianuarie cu privire la redeschiderea școlilor în format clasic.
  • Nu excludem niciun scenariu care va rezulta în urma unei analize făcute responsabil și profesionist cu toate aceste date la dispoziție. Nu excludem niciun scenariu
  • Întrebare: Luați în calcul ca măcar acolo unde rata de incidență este foarte mică, sub 1,5 spre exemplu, să redeschideți școlile înainte de 8 februarie?
  • Cîmpeanu: Atunci când am precizat că nu excludem niciun scenariu care va rezulta în urma acelei analize responsabile și profesioniste, implicit am spus că luăm în considerare și scenariul în baza căruia dăm prioritate celor mici din grădiniță și din învățământul primar, și scenariul în baza căruia dăm prioritate zonelor cu rată de infectare mai scăzută, și scenariului în care prioritizăm elevii care vor susține examenele naționale, și scenariul în care putem deschide toate școlile din România.
  • Toate aceste scenarii vor fi luate în considerare numai în funcție de analiza dependentă de evoluția ratei de infectare și de evoluția campaniei de vaccinare.
  • Nu deschidem mai repede de 8 februarie, nu are cum, datele le vom putea avea după jumătatea lunii ianuarie, analiza o vom face până la finalul lunii ianuarie, deci mai devreme de semestrul al doilea nu se poate, pe 29 ianuarie elvii intră în vacanță. Fizic, logic, decizia nu se poate lua altfel
  • Cadrele didactice din România merită cu siguranță un regim motivant de salarizare. Pe de altă parte există și o lege a salarizării. În același timp, aș vrea să vă spun că în costul standard per elev care are o componentă destinată salariilor, această componentă în ultimii 4 ani, din 2016 până în 2020, s-a dublat, de la 3.024 de lei componenta destinată salariilor în 2016 la 6.111 lei componenta destinată salariilor în 2020.
  • În același timp, componenta destinată tuturor cheltuielilor de funcționare a școlilor, de la energie electrică, alimentare cu apă curentă acolo unde există, cheltuieli cu încălzirea pe timp de iarnă, cu substanțe de igienă, de protecție anti-covid, de pregătire profesională – în 2016 erau de 321 de lei per elev, acum sunt de 387 de lei per elev. Urgența este o creștere semnificativă a costului standard per elev pentru ca școlile să poată funcționa. Fără să neglijăm componenta de creșteri salariale.
  • Există posibilitatea, o să discutăm cu miniștrii de resort și cu primul ministru, să introducem poate o componentă salarială de motivare în funcție de performanță prin PNRR. Spre exemplu, există multiple variante, le analizăm cu toată atenția, știind că profesorii din România au făcut față cât se poate de bine în condițiile în care sisteme de educație recunoscute ca fiind mai avansate decât România au avut dificultăți în a convinge cadrele didactice să se implice în predarea online fără echipamente, fără o instruire specifică, în România cadrele didactice au făcut eforturi, fiecare cum s-a priceput mai bine, pentru ca procesul de învățământ să continue. Deci există merite deosebite care trebuie recunoscute și trebuie să existe și motivație.
  • Nu vă ascund faptul că în cursul zilei de mâine vor exista consultări cu toate sindicatele din educație, cu asociatiile studenților, cu consiliul elevilor din Romania, cu consiliul rectorilor și cu federația asociatiilor de parinti


3 comments
  1. La noi la școală,pentru a exprima opțiunea de a fi sau nu vaccinat am primit doar tabelul cu varianta da sau nu.Orice întrebare primea răspunsul “nu știu”.Când /Unde/Cine /Cum ne vaccinează,”nu știu”,pot opta mai târziu,”nu știu”,informații în privința vaccinului administrat ,”nu știu”,care este protocolul daca ai vreo reacție neașteptată la vaccin,”nu știu”.Nu știu.Semnezi sau nu.Atat.La orice întrebare apărea veșnicul “nu știu”.
    Și acu’ semnează.Acu’.Nu mai târziu.Ai avut timp sa te informezi.
    Ni se spune să nu luăm în seamă știrile din surse neverificate dar nu s-a dat nicio informație prin sursele de încredere.Si atunci ce faci?Nu știu.Am trecut și eu prima parte din “nu știu” pentru că nu am știut cum e mai bine.Nu știu.Nu știu.🤷
    Nu sunt împotriva vaccinări,de la început am fost de acord să mă vaccinez dar daca am primit sugestiva lui “nu”….alaturi de un “știu” am ales varianta pentru care nu eram pregătită și la care nu mă gândisem dar datorita incertitudinii am fost obligată să o aleg.Voi v-ați pune viața în mâinile unor oameni care nu știu?
    Multă sănătate!

  2. Daca tot suntem băgați în aceeasi oala cu restaurantele, suportam și asta.Tovarase Câțu, in scoli profesorii sunt precum bucătării în restaurante.In consecință, faceți profesorilor salariile cum au bucătării (70_80 mil, o valoare de mijloc) și va garantez că vom veni și sâmbătă la școală! Dar câtă vreme după 25 de ani de muncă ,cu gradele date, cu masterat, două facultăți la zi, perfecționării făcute pe banii noștri, materiale cumpărate din salariul mizer (40 mil)pe care îl avem suntem sub bucătari, ospătari, lucrători la Lidl etc, nu mai aveți pretenții la noi.NE_AM SATURAT!!! In loc să cumpăr medicamente sau ceva pentru familie îmi cumpăr laptop nou,că sa pot munci fiindcă la școală îmi dă o ,,antichitate,, care merge greu. Suntem umiliți zi de zi, de fiecare guvernare în parte, mai ales de cea liberală.Suntem oameni, avem nevoi, sentimente, nu suntem roboti/sclavi pe plantația PNL-USR.

  3. Profesorii au dreptul sa refuze sa se întoarcă în scoli dacă nu sunt vaccinați la un înterval rezonabil inainte de a întra zilnic în contact cu sute de elevi, dintre care probabil destui asimptomatici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Burse de merit și excelență 2024-2025. LISTĂ Premiile, concursurile și olimpiadele școlare sau sportive pentru care elevii primesc burse, trimise în școli printr-o adresă de Ministerul Educației / Au fost incluși elevii de la licee sportive

Lista premiilor, concursurilor școlare și olimpiadelor școlare sau sportive pentru care elevii primesc burse merit și excelență în anul școlar curent (2024-2025), pentru rezultatele obținute în anul școlar trecut (2023-2024),…
Vezi articolul

Bianca Ivan, președinta Consiliului Național al Elevilor, despre propunerea ca orele de educație sexuală să fie obligatorii în școli: Tragem un semnal de alarmă pentru că noi, elevii, ne-am săturat și am tot obosit să vedem aceleași argumente pentru ca noi să nu avem competențe care ne pot ajuta după ce terminăm liceul

„Mi se pare foarte interesant faptul că alegem să ne punem credințele personale și anumite biasuri care vin din anumite contexte înainte de binele copiilor noștri”, a explicat Bianca Ivan,…
Vezi articolul

În primele 5-10 minute, citiți cu mare atenție toate subiectele unei probe de examen, fie că este vorba de un test la școală, de un examen național, de olimpiadă, spune profesorul Flavian Georgescu: Ce înseamnă să le citiți? De exemplu, mă uit pe problema 1, o înțeleg, eventual mi-o și notez pe ciornă și stau un minuțel și mă gândesc cum s-ar rezolva

În primele 5-10 minute ale unui examen, test, olimpiadă, elevii ar trebui să citească cu atenție toate subiectele, spune profesorul de Matematică Flavian Georgescu în emisiunea „Sfatul Profesorului” de la…
Vezi articolul

Cîmpeanu, despre plata orelor remediale din programul Școala după școală: Au fost făcute plăți integrale către patru județe, parțiale către alte 10 județe / Procesul de verificare, extrem de lent, inadvertențele, de ordinul sutelor de mii

Au fost făcute plăți integrale către patru județe, parțiale către alte 10 județe, iar procesul de verificare a documentelor de raportare este „extrem de lent” și inadvertenţele ar fi de…
Vezi articolul