Premierul Florin Cîțu: În educație și sănătate s-au băgat foarte mulți bani și rezultatele nu se văd. Miniștrii să știe să folosească resursele pe care le vor avea / Anul trecut, Cîțu a acordat cea mai mică alocare din PIB din ultimii 25 de ani pentru educație

7.976 de vizualizări
Florin Citu / Foto: Captura Facebook.com Radio Guerrilla
“Sunt câteva sectoare în economie unde s-au băgat bani, foarte mulți bani, și rezultatele nu se văd. Și aș pune aici și sănătate, și educație, șamd. Deci nu banii au fost problema, ci cum au fost folosiți”, a declarat premierul Florin Cîțu, la Radio Guerrilla. Afirmația vine la mai puțin de un an după ce, din funcția de ministru al Finanțelor, tot Florin Cîțu a alocat Educației și Cercetării din România doar 2,7% din PIB – adică cea mai mică alocare din ultimii 25 de ani pentru domeniu.

Declarațiile făcute de premierul Florin Cîțu la Radio Guerrilla în această dimineață, cu privire la Educație:

  • Sorin Cîmpeanu are și el niște obiective clare în față: reforma, împreună cu marele program România educată, care de fapt este în spate și acum trebuie implementat. E mult și acolo de muncă.
  • Oamenii au întotdeauna o opinie despre cum ar trebui să funcționeze educația și aici este foarte mult de muncă la educație.
  • Sunt câteva sectoare în economie unde s-au băgat bani, foarte mulți bani, și rezultatele nu se văd. Și aș pune aici și sănătate, și educație, șamd. Deci nu banii au fost problema, ci cum au fost folosiți.
  • Aici este o provocare pentru toți miniștrii. Trebuie investit.
  • Știu, când 90% din buget se duce doar pe salarii, e complicat să mai găsești și bani de investiții. Dar asta înseamnă un manager bun.
  • Miniștrii trebuie să fie, din păcate, în această guvernare, manageri buni, trebuie să fie oameni care să știe să folosească resursele pe care le vor avea la dispoziție. Că este ușor să faci reformă și am tot spus asta și anul trecut când aveam discuții cu oamenii care încercau să-mi explice că dacă le dau 700 de milioane de lei în plus vor rezolva nu știu ce problemă. Și le-am spus că cu atâția bani în plus oricine poate să facă ceva.
  • Un manager bun este cel care poate să reușească cu resursele pe care le are.
  • Întrebare: O să fie elevii români angajații elevilor de acum din China?
  • Florin Cîțu: “Nu. Eu cred că elevii noștri, dacă putem să-i lăsăm și puțin mai liberi așa, să fie creativi, vor avea mai multe șanse“.
  • Sistemul din China nu este ceea ce trebuie pe viitor“.
  • Se făcea școală, dar nu cred că era școala care te ajută să reusești într-o economie liberă“.
  • Întrebare: De ce guvernul are o singură femeie ministru?
  • Cîțu: PNL are o femeie în cabinet.
  • Întrebare: Cum de USR nu a venit cu nicio femeie?
  • Cîțu: Astea a fost acum alegerile, a fost o coaliție, dar să știți că sunt foarte multe femei secretari de stat.

La nivelul Europei, România a avut în 2017 (cele mai recente date disponibile) cea mai mică cheltuială guvernamentală cu Educația din Uniune, 2,8% din PIB, potrivit Eurostat. Media în UE este de 4,7%.

Informații de background – Cum a acordat Cîțu minimul istoric de 2,7% din PIB Educației și Cercetării anul trecut
Monica Anisie si Florin Citu, fostii ministri ai Educatiei si Finantelor in 2020, in Guvernul Orban / Foto: INQUAM Photos – George Calin

Amintim că Educația și Cercetarea au primit împreună în bugetul anului 2020 o alocare care înseamnă un minim istoric: 2,7% din PIB. Aceasta este cea mai mică alocare din ultimii 25 de ani pentru acest domeniu și a fost decisă anul trecut la 3 săptămâni după ce profesorul Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale și la o lună și jumătate de la prima ședință de guvern a Cabinetului Orban de atunci, desfășurată cu liderul de la Cotroceni la prezidiu.

Concret, alocarea de la bugetul de stat pentru Ministerul Educației și Cercetării pentru anul 2020 a fost de 30,5 miliarde de lei, mai mică decât alocarea pentru Ministerul Educației din 2019 cu 292 milioane de lei. Asta în condițiile în care Cercetarea a fost unită cu Educația.

Concret, la un PIB pentru anul 2020 estimat de Guvern la 1129,2 miliarde lei, această alocare de 30,5 miliarde lei înseamnă 2,7%. Pentru comparație, în 2019 Cercetarea primise 0,18% din PIB, iar acum aceste cheltuieli sunt de 1,4 miliarde lei, adică 0,12% din PIB.

Angajamentul României la Comisia Europeană prevede alocarea a 1% din PIB pentru Cercetare din fonduri publice.

Cheltuielile Guvernelor cu Educația, ca procent din PIB / SURSA DATELOR: EUROSTAT

Procentul cel mai mare al cheltuielilor guvernamentale pentru Educație a fost de 4,3 în România și s-a înregistrat în anul 2008, potrivit datelor Eurostat consultate de Edupedu.ro. În 2011 și 2006 procentul a ajuns la 4,1 și au mai fost doi ani, 1998 și 2002, când acest indicator a fost de 4%.

La audierile din Parlament din 2019, pentru postul de ministru, Florin Cîțu vorbea despre 6% din PIB pentru educație:
  • Educația, avem o promisiune de a merge spre 6%. O preferinta personala, mai multi bani să meargă spre investitii, nu doar spre salarii. Bineinteles că noi nu va promitem spitale, scoli si gradinite, daca nu avem bani sa le facem, dar în același timp vom sprijini orice inițiativă private care construiește gradinite, școli, spitale. Cred ca este momentul ca, în România, să permitem sectorului privat să meargă să se dezvolte în aceste sectoare: educație, sănătate, cultură”, spunea Cîțu.
Citește și:
11 ianuarie 2021 Consiliul Rectorilor solicită cel puțin 1% din PIB pentru învățământul superior și creșterea semnificativă a alocării bugetare pentru cercetare
24 decembrie 2020 Sorin Cîmpeanu, după ce educația a trecut prin cel mai mic buget din istoria recentă: Mandatul meu este pe masă, dacă nu vom avea resurse în buget
17 decembrie 2019 România educată low cost: Educația și Cercetarea primesc în Guvernul lui Iohannis 2,7% din PIB în proiectul Bugetului 2020, cea mai mică alocare din istoria recentă

5 comments
  1. De la educatie sa nu aiba vreo pretentie! Cel mult la vreun martisor intarziat facut cu manutele lui! O, dar sa nu-l sperie prea tare ca mai da dracu banii europeni pe inca niste remediale la remediale, de se termina bugetul si ala national si ala european! Sa-l lase sa croseteze in continuare, va rugam!!!

  2. Domnul Premier are raison, fara Viziune nu esti un bun MANAGER, mai precis un Ministru !
    Dar il intreb, pe domnul Premier care este VIZIUNEA Guvernului cu sistemul de Educatie ?
    Exista un proiect ROMANIA EDUCATA, intradevar cu distanta lunga 2030, dece nu se uzeaza a reduce termenul la sfarsitul anilor 2024 !
    Fara sa fiu FAn de actualul ministru, el face ce poate, atata il duce mintea, “daca nu va palace demisionez”fara a veni cu solutii pentru acest sistem terminat !

    Mai spune actualul ministru, “vom vedea cu efectivele pe clase 24 – 26 de elevi dar nu spune cum se va rezolva, prefera “vom vedea”

    Inteleg si faptul ca aceste ministere nu este al Educatiei ci a Sindicatelor, atunci ce mai cauta acest domn care a refuzat 4 piste prin vot sa fie ministrul cui?

    Merci

  3. Cum spunea și domnul Orban, când ai bani puțini, nu îi dai la cârciumă.
    Bravo, domnu’ Cîțu, nu da banii pe toate prostiile! Cum ar fi educația.

  4. Multumim domnului Catu pentru grija profunda si respectul maxim pe care il acorda romanilor, prin reducerea excesiva a bugetului sanatatii si al educatiei. Banuim ca se doreste privatizarea acestor sectoare, prin retete deja cunoscute. Se falimenteaza sisteme care pot fi profitabile sau se mentin la limita falimentului, pentru a reusi sa fie privatizate mai usor, pe un pret minim. Stim aceasta schema dine perioada CDR-ului, cand intreprinderi profitabile erau privatizate si eventul lichidate pe nimic.

    1. Poate ca ai votat tu cu AUR,dar aici ai dreptate. Daca vrei sa distrugi o tara , dai in educatie, adica in viitorul tarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Cîmpeanu susține că testele Brio sunt omologate, dar pe site-ul Ministerului Educației acestea apar cu decizie de neomologare în cazul disciplinei Istorie, cuprinsă în testare, deci nu pot fi folosite în sistemul de învățământ preuniversitar, potrivit legislației. Nu există omologare publicată nici pentru Matematică, ci doar pentru ciclul primar și Limba română

Testele Brio, care vor fi susținute de circa 100.000 de elevi din 329 de școli, începând de luni, 30 mai, au primit decizie de neomologare pentru disciplina Istorie, în ianuarie…
Vezi articolul

Scriitorul Pascal Bruckner, mesaj pentru studenți la deschiderea anului universitar, la Universitatea de Vest din Timișoara: Nu este adevărat că „the sky is the limit”, oamenii sunt ființe „imperfecte și limitate, dar, în loc să încerci să fii bun în toate, trebuie să fim excelenți în cel puțin un domeniu” / „Încercați să rămâneți vii până în ultima clipă”

„Toți avem limite, nu este adevărat că „the sky is the limit”. Nu, suntem ființe umane, imperfecte și limitate. Dar, în loc să încerci să fii bun în toate domeniile,…
Vezi articolul

Am observat diferențe mari de punctaj de la un evaluator la altul și la istorie. Unii colegi s-au cramponat foarte mult strict de baremul dat de minister, spune Laura Felea, profesoară la Liceul Tehnologic „Henri Coandă”: Aș aplauda copilul care are o gândire logică și vede și dincolo de conectorii clasici

Profesoara de istorie Laura Felea de la Liceul Tehnologic „Henri Coandă” din Tulcea atrage atenția că diferențe mari de punctaje la simularea de la BAC 2024 au fost și la…
Vezi articolul

Dispreț al Ministerului Educației față de școlile-pilot – aprobarea pilotării vine abia la finalul primului modul, încălcând cu două luni calendarul anunțat / LISTA celor 14 unități de învățământ

Ministerul Educației are probleme cu respectarea propriilor calendare în privința școlilor-pilot, iar asta creează o lipsă de predictibilitate pentru elevii, părinții, profesorii și conducerile școlilor care au plicat pentru acest…
Vezi articolul