Premierul Ciucă să trimită copii după teza de doctorat membrilor CNATDCU, Agenția Universitară a Francofoniei și Consiliul Rectorilor să-l schimbe pe Cîmpeanu de la conducere – printre cererile din “decalogul” profesorului Preda pentru “un plus de credibilitate a lumii universitare”

4.483 de vizualizări
Cristian Preda la conferința Humanitas / Foto: INQUAM Photos – George Călin
Premierul Nicolae Ciucă ar trebui să trimită copii ale tezei sale de doctorat membrilor CNATDCU pentru a o verifica, miniștrii acuzați de fraude universitare ar trebui să fie chemați la audieri în parlament, iar ministrul de Externe ar trebui să-i ceară lui Sorin Cîmpeanu demisia de la conducerea Agenției Universitare a Francofoniei – acestea sunt trei dintr-un total de zece “cereri” formulate sâmbătă de Cristian Preda, decan al Facultății de Științe Politice a Universității din București, pentru “un plus de credibilitate a lumii universitare”.

El și-a prezentat “decalogul” măsurilor necesare pentru creșterea credibilității mediului academic în cadrul unei dezbateri organizate de Humanitas, cu ocazia începerii noului an universitar și a demisiei lui Sorin Cîmpeanu, în urma acuzațiilor de plagiat.

Cristian Preda și-a reluat “decalogul” pe pagina sa de Facebook, după cum urmează (intervențiile sale la dezbaterea Humanitas – în materialul video de la final):

“Zece cereri pentru un plus de credibilitate a lumii universitare

1. Dlui Nicolae Ciucă: faceți o copie a tezei Dvs. de doctorat și trimiteți-o celor 13 membri ai comisiei CNATDCU, spre verificare! Doar așa se poate ocoli decizia CCR, care a blocat sesizarea CNATDCU de către oricine suspectează că un cetățean român, inclusiv un premier, a furat când a semnat o teză.

2. Membrilor Consiliului Național al Rectorilor: puneți urgent pe agenda Dvs. alegerea unui alt președinte al acestui for! Nu-l puteți menține pe Cîmpeanu, dacă vreți să fiți credibili în fața celor care v-au ales și, în general, în fața societății.

3. Comisiilor de educație din Parlament: chemați-i la audieri pe miniștrii acuzați de fraude universitare, inclusiv din actualul guvern. Veți spori în acest fel reputația legislativului de apărător al drepturilor, inclusiv al drepturilor de proprietate intelectuală.

4. Rectorilor și decanilor din Universități: penalizați-i pe profesorii care, din diverse motive, inclusiv din superficialitate, au girat teze copiate neatribuindu-le, timp de zece ani, noi locuri la doctorat! Iar în caz de recidivă, suspendați-le dreptul de a îndruma doctoranzi.

5. Dlui. Adrian Cioroianu, dir. Bibliotecii Naționale, depozitara legală a lucrărilor de doctorat: digitalizați tezele! Azi, ele nu pot fi consultate decât în sală și e complet interzisă copierea lor. Desființați procedurile care limitează sever libertatea cercetării!

6. Dlui. Bogdan Aurescu: solicitați-i lui S. Cîmpeanu demisia din funcția de președinte al Agenției Universitare a Francofoniei și cereți-le rectorilor din AUF scuze pentru că ați susținut un plagiator.

7. Dlui Vasile Dâncu: desființați Colegiul Național de Apărare! Această pseudo-instituție de educație, moștenitoare serviciului de propagandă al armatei ceaușiste a creat o rețea de control militar asupra instituțiilor civile, diminuând în mod grav calitatea democrației din România.

8. Viitorului ministru al Educației: faceți o consultare veritabilă în privința legislației privitoare la educație și, în locul unei noi legi, abrogați dispozițiile stupide în vigoare!

9. Guvernului: dublați alocația de bază pentru un student! Azi ea e de 100 de euro pe lună, de trei ori mai puțin decât decontează tot guvernul pentru un loc la o grădiniță.

10. Dlui președinte Iohannis: anunțați luni, la deschiderea anului universitar, că până la încheierea mandatului Dvs., nu veți mai semna decrete de numire în funcție pentru vreun ministru cu probleme de integritate, inclusiv academică.”

Dezbaterea Humanitas, la care au participat Cristian Preda, Emilia Șercan, Radu Paraschivescu și Doru Căstăian:

Citește și:
VIDEO Doru Căstăian: Ca profesor, a nu reacționa, a te închide în cancelaria ta, a te face că nu vezi frauda ministrului, impostura inspectorului înseamnă a te expune răului, laolaltă cu copiii tăi. Efectele: Copiii copiază, profesorii plagiază

3 comments
  1. Ha, ha, ha ! Degeaba cereti Domnului Adrian Cioroianu sa digitalizeze tezele, cred ca mai corect ar fi sa scaneze tezele, si sa le puna la dispozitia nu stiu cui deoarece cartile deja digitizate nu se pot consulta decat pagina cu pagina, nu mai pot fi consultate sub forma unui fisier pdf . Ura, Ura, acum inteleg de ce nu mai merge Biblioteca Digitala fosta Dacoromanica. FELICITARI DOMNULE CRISTIAN PREDA !! Mai citeam si eu cate un ziar Adevarul din perioada interbelica, eu locuind in provincie. AVEM DIGITIZATE MII DE PERIODICE SI CARTII VECHI dar nu le putem citi sub forma unui fisier PDF !! Traiasca digitizarea si Directorii Bibliotecilor Nationale. Ba puteti publica adresa de mail, poate imi trimite cineva un link nou, securizat sa pot intra normal si legal in Biblioteca Digitala. Multumesc . Vulcan , hd, 04 octombrie

  2. renunțați la școală online din universități. este un nonsens . demotivează , instraineaza , detașează , anuleaza orice demers și orice conexiune umană REALA. indiferent de motivul invocat de universități , in spate se afla lenea și comoditatea profesorilor pe deoparte și intenția de “supraviețuire” , inclusiv prin fraudarea evaluărilor online.. de cealaltă parte . adică unii se fac , că predau ceilalți se fac, că învață . și împreună se fac că evaluează , că dau examene cinstite ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cine trebuie să-i învețe pe copii tabla înmulțirii: învățătorii sau părinții, în vacanța de vară dinainte de clasa a II-a? Dacian Dolean, cercetător specializat în alfabetizarea timpurie: Ideea de a da această sarcină ca temă pentru vacanța de vară mi se pare desprinsă dintr-un film SF cu buget redus

Este o practică acceptată pedagogic ca învățătoarele să le ceară părinților să-i învețe pe copii tabla înmulțirii în vacanța de vară ce precede clasa a II-a? Și cum îi pot…
Vezi articolul

Mircea Miclea, despre noile reguli de evaluare a școlilor doctorale: Marea greșeală este că s-a mers pe criterii minimale. Uniformizează, nu stimulează deloc competiția. Se evită din nou rankingul, adică să arătăm unde se face doctorat de calitate

Universitățile încep procesul de evaluare a școlilor doctorale, după 10 ani în care nu au fost inspectate și după scandaluri de plagiat care au zguduit din temelii învățământul superior și…
Vezi articolul

DOCUMENT Registru Matricol Unic în care sunt înregistrați toți studenții din România a funcționat fără politici antivirus, fără proceduri de recuperare în caz de dezastru și fără strategie IT – raport al Curții de Conturi / Asemenea politici au început să fie elaborate abia în timpul auditului Curții

Registrul Matricol Unic al Universităților din România, în care sunt înregistrați toți studenții și care „ar trebui să asigure un control riguros al diplomelor din învățământul universitar”, până când va…
Vezi articolul

România – în urma mediei OCDE la mai toți indicatorii-cheie, de la salariile profesorilor și timpul petrecut în școală la studiile tinerilor și rata de înscriere în învățământul preșcolar / Primele date comparative pentru educația românească, în raportul internațional “Education at a Glance 2023”

Rezultatele sistemului de învățământ din România sunt constant în urma mediei înregistrate la nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE),  la care România dorește să adere, la cea mai…
Vezi articolul