Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit luni la Palatul Victoria cu o delegație de editori, bibliotecari și ”personalități culturale” cu care a discutat despre piața de carte românească, potrivit unui comunicat al guvernului. Printre invitați s-au numărat două personaje extrem de controversate: Victor Neumann și Dan Dungaciu, potrivit comunicatului citat, scrie G4Media.ro.
Victor Neumann este acuzat de CNSAS că a turnat timp de 12 ani la Securitate. El ar fi avut cinci nume conspirative și ”o activitate prodigioasă”, potrivit CNSAS.
La sfârșitul anului trecut, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a depus la Curtea de Apel București o acțiune în care cere constatarea calității de colaborator al fostei Poliții Politice în cazul timișoreanului Victor Neumann (68 de ani). Unul dintre cei mai cunoscuți istorici români, acesta este acuzat că ”a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, ce au vizat îngrădirea dreptului la viață privată”.
În acțiunea de la instanță, CNSAS menționează că Neumann a fost racolat în 1977, dată la care era muzeograf la Muzeul Banatului din Timișoara, scopurile Securității fiind obținerea de informații din Secția de Istorie a instituției, precum și din deplasările peste hotare pe care acesta le făcea regulat. În cei 12 ani de colaborare cu fosta Poliție Politică, Neumann ar fi avut cinci nume conspirative – Hodoș Polixenianul, Hodoș Polixenie, Hodoș/Hodos, Robert și Nedelcu.
Dan Dungaciu este un controversat istoric care s-a remarcat printr-o carieră universitară și una politică în Republica Moldova.
O analiză G4Media realizată după alegerile parlamentare din Republica Moldova din 2021 arată că Dan Dungaciu a susținut, complet eronat, că AUR Moldova va realiza un scor istoric. AUR nu a depășit nici măcar pragul.
1 comment
Manolescu paleste pe langa Dungaciu, Neumann si Campeanu, valori nationale, intelectuali de marca si mai ales “personalitati culturale” lol.