Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, premierul Ciucă salută adoptarea legilor educației și susține că „Guvernul României este pregătit să pună în aplicare viziunea educației centrate pe elev”. Educația centrată pe elev este însă un concept care a stat la baza Legii 1/2011 și care se aplică la nivelul școlii încă de acum 12 ani.
Duminică, premierul vorbea despre faptul că urmează „examenul de capacitate”, deși de 20 de ani acest tip de examen nu se mai regăsește în școli, fiind înlocuit de Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a.
Redăm mesajul premierului:
„Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: Salut aprobarea noilor legi ale educației de către Parlamentul României, ce includ soluții de creștere a accesului la educație fiecărui copil și susțin performanțele celor meritorii.
Guvernul României este pregătit să pună în aplicare viziunea educației centrate pe elev. Măsurile aflate deja în implementare pentru prevenirea abandonului școlar vor fi completate de altele noi precum „O carte pentru fiecare”, dar și de soluții pentru combaterea analfabetismului funcțional, asigurarea siguranței în unitățile de învățământ și combaterea violenței în școli, o mai bună pregătire a cadrelor didactice.
Guvernul pe care îl conduc înțelege importanța Educației pentru întreaga societate. Dincolo de modificările și reformele în plan legislativ, asigurăm resursele necesare și avem determinarea să găsim soluții la toate problemele acumulate de-a lungul timpului. Rămânem deschiși dialogului pentru ca împreună cu reprezentanții sindicatelor să găsim soluțiile care să reflecte importanța pe care o acordăm, și de o parte și de cealaltă, elevilor, personalului din învățământ și calității actului educational.
Fac apel la cadrele didactice și la întreg personalul din educație să revină la catedră mai ales în această perioadă extrem de importantă pentru elevi, în care au nevoie de susținerea și încurajarea noastră!
La nivelul Guvernului și ministerelor lucrăm la noua lege a salarizării, pentru care am stabilit un calendar strâns de elaborare și promovare în Parlament, dar și la celelalte proiecte de acte normative pe care le-am asumat.
Am mărit cu șase miliarde de lei bugetul Educației în acest an și avem 3,6 miliarde euro alocați din PNRR pentru școli și universități, pentru finanțarea modernizării sistemului educațional.
Consultările pe care le avem cu sindicatele din educație arată, încă o dată, asumarea responsabilităţii la nivelul Guvernului și al Coaliției de Guvernare că putem găsi soluţii prin dialog și deschidere”.
Foto: 261217404 © LCVA | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
4 comments
Educatia centrata pe elev = la fiecare disciplina, in fiecare scoala, pe toata perioada scolarizarii, 100% profesori calificati.
Educatia centrata pe elev = orice elev sa poata alege la ce discipline da examenul de bacalaureat – fiind clar ca elevul va alege doar discipline la care a avut profesori calificati pe toata perioada studiilor.
Altfel, prin chiar disciplinele impuse, dar la care nu s-au asigurat cadre calificate, autoritatile ii imping pe elevi si pe parinti spre zona pietei negre a meditatiilor, ca sa se asigure ca intra (oarecum) cu sanse egale intr-o competitie cu cei care au avut cadre calificate in toti anii de scolarizare.
Altfel competitia este inegala si discriminatorie pentru toti elevii care nu au avut cadre calificate la catedra PE TOT PARCURSUL SCOLARIZARII.
Acesta ar fi un prim pas spre EDUCATIA CENTRATA PE ELEV!
Greșit , domnule general ! Educația , ca prioritate zero , ar trebui centrată pe clasa politică . Poate , astfel , am scăpa de discursurile tip Gâgă , cu care , mare parte dintre voi , ne agresați până la exasperare !
>> viziunea educației centrate pe elev
E buna asta. Au furat si viziunea din vechea lege.
>>personalul din educație să revină la catedră
Cu alte cuvinte mars la treaba ca noi suntem ocupati cu impartirea ciolanului, pensiile speciale si BMW-uri. N-avem timp de prostii.
“Consultările pe care le avem cu sindicatele din educație arată, încă o dată, asumarea responsabilităţii la nivelul Guvernului și al Coaliției de Guvernare că putem găsi soluţii prin dialog și deschidere”. Nici nu i-ati chemat.