Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că în afară de propunerile făcute de Guvern sindicatelor din Educație și care ar fi fost deja transpuse în proiecte de acte normative, celelalte cereri ale sindicatelor „sunt absolut foarte, foarte greu de îndeplinit în momentul de față”. Aceasta a explicat că România ar intra și mai adânc în deficit bugetar, iar asta ar duce la pierderea fondurilor europene. Ciucă nu a explicat coerent ce înseamnă impactul măsurilor și cum acordarea creșterilor salariale și finanțarea Educației ar duce la pierderea fondurilor europene.
Declarațiile au fost făcute marți dimineața, la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare destinate sprijinirii sistemului național de cercetare-dezvoltare prin atragerea de resursă umană înalt specializată din străinătate, inclusiv din diaspora științifică. De luni, 22 mai, în școli este grevă generală la care participă peste 70% din angajații din Învățământ.
Redăm fragmente din discursul premierului:
„Este foarte clar pentru noi toți că nu putem să vedem profesorii noștri în altă parte decât la catedră, iar pe copiii noștri, elevi sau studenți, în amfiteatre. Nu cred că în momentul de față este momentul prin care să putem să rezolvăm problemele blocând anul școlar. De aceea, mă angajez personal, am discutat și cu președintele Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu, astăzi vom continua dialogul, vom avea întâlniri cu asociația părinților, cu asociația elevilor și vom face în așa fel încât pe bază de dialog să rezolvăm problema făcând încă odată apel și la liderii de sindicat și la cadrele didactice să înțeleagă măsurile pe care noi le-am luat.
Ieri tocmai s-au votat legile educației, este un pachet de legi, legea învățământului preuniversitar și legea învățământului universitar. Recunosc aci excelențele voastre, domnilor rector, profesori, care au fost implicați în procesul de dezbatere. Este, din punctul meu de vedere, cel mai dezbătut pachet de legi din România, cel puțin cât știu eu până la acest moment. Trebuie să le punem în aplicare, trebuie să facem în așa fel încât până la începutul anului școlar legile să poată să intre în funcțiune și să producă efecte . am decalat, ne-am angajat și am decalat întreg procesul de elaborare a legii salarizării prin care se elimină inechitățile și se duce învățământul pe locul care i se cuvine.
Am găsit, de asemenea, resurse să putem să asigurăm acei bani, acele bonificații pentru debutanți în învățământ. Am înțeles foarte bine, este corect, vom proceda la această măsură, este în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern, proiectul de ordonanță de urgență.
Am înțeles problemele personalului didactic și auxiliar, de asemenea le tratăm în egală măsură și vom face în așa fel încât să fie rezolvate, dar celelalte chestiuni pe care le-am discutat la întâlnirea cu sindicatele sunt absolut foarte, foarte greu de îndeplinit în momentul de față în condițiile în care, și încă o dată fac apel, trebuie să înțelegem că România, ca să poate să beneficieze în continuare de fondurile europene, iar fără fonduri europene trebuie să recunoaștem că nu am fi ajuns aici, fără fonduri europene nu putem să ne îndeplinim obiectivele de dezvoltare, de recuperare a disparităților față de celelalte țări europene. Și spuneam că avem o ținta de deficit pe care trebuie s-o îndeplinim, nu putem să sporim în acest moment cheltuielile, pentru că absolut orice astfel de cheltuială produce efect pe deficit și odată ce am pierdut controlul asupra deficitului este clar că nu ne mai îndeplinim obiectivele și intrăm într-o altă paradigmă, pe care nu știu cine o va controla.
Sigur, eu mă apropii de sfârșitul mandatului, nu ar fi nici onest, nici corect și nici principial să predau un mandat care să aibă probleme, să aibă, oricum sunt probleme, orice asumare de mandat presupune de la sine și asumarea problemelor, nimeni nu le două situații rezolvată și s-o guvernăm, venim la guvernare ca să rezolvăm problemele, dar încă odată o astfel de chestiune n-aș putea să o fac pentru că nu mi se pare, cum spuneam, nici principial și nici onest și este o chestiune care are continuitate, într-o coaliție care și-a asumat guvernarea într-o situație deosebit de dificilă pentru țara noastră”.
16 comments
Nu uitati ca euro sta sub 5 lei desi preturile la produse au cam crescut de cand cu razboiul.
daca baga maririle astea se duce la 6-7 lei si tot voi veti fi saraci.
Nu mai cereti bani ca se face inflatie si degeaba ii luati.
Profesori nu sunt din cauza mizeriei din invatamant si ca unii sunt tinuti cu doar 16 ore.
Ia sa urce norma, mai ales la cei cu performanta.
Sa faca 20-25 ore pe saptamana nu 16 ore, cum sa nu fie criza de cadre cand pe cei existenti ii tii cu 16 ore pe saptamana.
Sa se scoata din materiile inutile, intradevar se face ceva in acest sens prin noile planuri cadru.
Reformele sunt bune
Bietul om e nu depasit total, el e deraiat total…
Habar nu are pe ce lume traieste, pare ca se chinuie din rasputeri sa lege cuvintele astea care nu se leaga nicicum, care il fac si mai analfabet functional!
Dle Ciuca, du-te, dle, si lasa-ne!!
Du-te si sa nu mai auzim de tine… o sa va bata AUR mar la urmatoarele alegeri, PNLul o sa ajunga mai rau ca PNTCDul!!!
La fel si pensiile speciale sunt foarte, foarte greu de taiat.
V-am crede dacă n-ar fi atâtea dovezi că pentru speciali se poate orice, imediat și chiar retroactiv.
Așa că în loc să vă văicăriți că nu se poate, mai degrabă faceți ceva, că nu mai puteți minți pe nimeni.
Scăpați de pensiile speciale și atunci vă cred ca nu sunt banii, scăpați de sutele de angajați din agențiile subordonate diverselor ministere care nu fac nimic pe sute de mii de lei, scapți de toate aceste lucruri și atunci va cred ca nu sunt bani. Până atunci gasiti soluții. Dacă nu, plecați onorabil. Nu vă mai lamentări atât.
Tunurile din pandemie (vaccinuri, masti, izolete etc), discrepantele intre categorii socio profesionale similare in ceea ce priveste respectarea drepturilor, inclusiv salarizarea, pensii speciale, achizitii de masini pentru ministere in plina criza si multe altele, acolo nu mai exista apel la intelegere, ci doar intelegere tacita pentru drepturile privilegiatilor.
Fata de profesori si tot personalul din invatamant, in schimb, este si onest, si corect, si principial sa nu respectati legea, sa prorogati termene, sa esalonati pe multi ani niste drepturi, astfel incata acestea nu mai inseamna nimic! Pentru elevi si parintii acestora, a celor multi care vin la scoala pentru a invata, este onest, si corect, si principial ca legea sa nu le ofere parghii pentru invatarea reala intr-un mediu sigur, prin sanctionarea derapajelor celor care perturba (recent se discuta inclusiv inlocuirea notei la purtare cu o apreciere descriptiva din partea dirigintelui). Elevii si parintii care isi doresc un viitor sigur inteleg aceste aspecte mai bine decat credeti, pentru ca ei sunt cei care pierd primii din aceasta deriva pe care o tot intretineti.
Medicililor li s-a dat marire salariala ca sa nu ma ia spaga si nimeni nu a mai comentat. Profesorii cer,iar intreaga societate ii arata cu degetul ca vaii elevi din ani terminali,vaii nu isi fac treaba,vaiii lucreaza 4 ore pe zi sau 6.
Nimeni nu stie ca intr-o clasa de 30 de elevi e suficient sa ai 3 elevi cu ADHD,CES sau altele, ca pentru ei trebuie sa ai programa adaptata, test adaptat.Fiecare clasa are alt nivel si tu ca profesor te adaptezi clasei , ca faci materiale din banii tai ca guvernul da 2%dinPIB si cand se taie tot de la educatie.
DE CE PARINTII NU SE REVOLTA CAND SE DA 2% DIN PIB, CAND SE TAIE MEREU DE LA EDUCATIE???
18 ORE PE SAPTAMANA INSEAMNA MUNCA DUBLA, IN VACANTE PROFESORII SE DUC LA SCOALA CA NU FIECARE VACANTA INSEAMNA CONCEDIU.
TITULARIZAREA ca toti zic vaii ce note, nici un parinte nu stie ca materia de la clasa nu e nici pe departe ce se da la titularizare, cand s-au dat subiecte in 2012,2013,2014 cu ce se preda la scoala NIMENI din presa nu a laudat profesorii ca aveau note mari.
Nimeni din presa nu se intereseaza ca faca paralela intre materia de la titularizare si programa scolara, ati fi surprinsi sa vedeti ca nu e ce se preda veci.
Exact, dar dacă lumea este superficială și citește doar titluri de articole și vorbe aruncate de analfabeți funcționali, cu asta defilăm.
O să le dea și profesorilor, doar ca trebuie să își facă gargara de dinainte, să nu zică apoi toți ca ia uite după o zi de grevă deja au primit răspuns pozitiv la solicitări.
Pentru pensii speciale se gasesc banii necesari, pentru salarii de 5000€ din bani publici se gasesc bani, pentru educatie nu sunt bani de 30 de ani.
cel mai cretin răspuns la problemele grave ale învățământului.
da,dar pt asta are studii și doctorat,nu-i așa?
in adevar , realitatea este ca daca nu ai cu ce plati apa, o sa te duci nespalat la scoala si vor rade elevii de profesor, daca nu ai cu ce plati lumina, nu o sa poti pregati acele lectii extraordinare pentru elevi, daca nu ai suficienti bani sa platesti internetul , nu o sa ai nici competente digitale, ce laptop nici nu te apropii de suma respectiva sa il cumperi, daca nu ai bani sa platesti caldura, o sa stai in frig si nu vei mai face dardaind de frig nici o lectie extraordinara, ci doar exact cum se fac acum de apare analfabetismul functional; daca nu iti ajung banii sa cumperi carti si caiete , articole de papetarie pentru tine, nu mai creezi lectia aceea mult eficienta pentru elevi si atractiva, ci o lectie saracuta, ca ti s-a terminat rezerva la stilou sau hartia de xerox si nu ai avut pe ce sa mai scrii schema lectiei etc
Asta este realitatea.
De ce nu scoateti profesorii la 45 de ani la pensie, ca alte categorii, in 85% din scoli sunt acte de agresivitate fizica si verbala, de ce nu iau atitudine profesorii? pai la salariul dat ce atitudine sa mai ia, atatia bani primesc, atata se ocupa de elevi, stresul psihic fata de bullying-ul din 85% din scoli , ii termina si pe ei, ajung acasa obositi psihic, in fiecare zi; in fiecare clasa din 85% din scoli exista 2, 3 , 4 elevi care nu respecta regulile de desfasurare a unei ore, pur si simplu refuza, urla, tipa, sunt agresivi verbal, sau isi lovesc colegii in timpul orei, nu-i lasa nici pe ceilalti sa fie atenti la ore , pentru ca ei refuza scoala, este deosebit de stresant in fiecare zi sa ai aceeasi elevi agresivi; proveniti din diverse familii, de tot felul.
Cum se investeste in educatia elevilor?- mai putini in clasa -15 elevi, sa poata fi supravegheati toti , iar cei care vin cu comportament agresiv din familie si care refuza constant regulile civilizatiei sa poata fi mai bine monitorizati-acestia exista in fiecare clasa si nu sunt numai 1 sau 2 , de regula ajung sa fie 3 sau 4 elevi; profesori platiti bine altfel cat ii platesti atat lucreaza, stiind ca nu le ajung banii sa isi plateasca lumina, caldura, apa rece, internetul, nu mai reusesc sa creeze acele lectii minunate si uite asa o sa tot fie analfabetismul functional si uite asa o mare parte din elevi devin viitori adulti, agresivi , nepregatiti, superficiali, etc.
Dar cu poți sa predai un mandat in condițiile in care pensiile speciale (indemnizația de serviciu) nu au fost desființate?
Cum poți sa predai un mandat in care ai mărit doar anumite salarii (ministerul fondurilor europene, SRI, etc), in funcție de interes?
Cum poți sa predai un mandat in care sa zici ca nu ai bani pentru educație dar ai bani pentru, submarine Scorpion, avioane F35, etc?
Și-a adus aminte dl premier de deficitul bugetar. Oare cine a adus Romania in această situație? Profesorii? Da, profesorii cănd nu v-au lăsat repetenți. Altfel nu aveam liberalizare a prețurilor la energie, si alte astfel de idei năstrușnice care au condus la o inflație uriașă, creșterea ratelor romănilor și sărăcirea populației. Oare cine a făcut achiziții obscure în pandemie care acum sunt cercetate de DNA, cine cumpărat sute de milioane de vaccinuri, … Nu cumva guvernul României? Să vă fie rușine și vouă celor din Guvern și celui cu România educată și cu guvernul meu. V-ați bătut și vă bateți joc de popor. Uitați un lucru. POPORUL NU IARTĂ!
Incoerent este foarte, foarte elegant spus.
Dacă s-au găsit bani pt. milioane de vaccinuri aruncate, războiul din Ucraina, pensii speciale, etc,
străduiți-vă mai mult, parlamentari competenți aleși de oameni, pt. a arăta că sunteți acolo pt. a fi în sprijinul oamenilor !
Nu mai mințiți oamenii !
Nu vă mai crede nimeni !
Kicking the can down the road nu e strategie dl general!
20 de ani de subinvestment, neglijare … well in locul lor as face greva in fiecare semestru.
Auzi tu 2700 de lei salariu profesor debutant …
Dar ma bucur sa vad ca statul intelege ca resursele sunt limitate si fara reforme (pensii, salarii bugetari) ne vom indrepta spre paralizie