„Este foarte ușor să critici, să demolezi fără să pui nimic în loc. Ceea ce cred eu că trebuie făcut este să aveți curajul să criticați, să criticați constructiv fără pasiuni electorale!”, a transmis tinerilor prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, la Summit-ul Rethink România. Tema evenimentului este ”Reconstruim educația. Reconfigurăm demografia”.
- Menționăm că în transcrierea de pe site-ul Guvernului a discursului premierului nu apare structura „ceea ce cred eu că trebuie făcut”.
Aceasta a spus că îi provoacă la realism și responsabilitate: „La rândul meu, doresc să vă provoc să facem apel la realism și la responsabilitate. Chiar îmi doresc să ies din cadrul formal și să fac mențiunea că așteptăm criticile dumneavoastră, așteptăm dialogul cu dumneavoastră. Este foarte ușor să critici, să demolezi fără să pui nimic în loc. Ceea ce cred eu că trebuie făcut este să aveți curajul să criticați, să criticați constructiv fără pasiuni electorale!”
„Și așa cum sublinia tânărul care a vorbit înaintea mea, să criticăm cu gândul la România, la viitorul țării și îndeosebi la viitorul copiilor noștri. Am mari așteptări de la summit-ul dumneavoastră și de la dialogul pe care îl vom întreține în continuare cu societatea civilă, pentru că sunt convins că doar astfel de inițiative care vor fi multiplicate în toate domeniile pot cu adevărat să schimbe România în bine”, a mai spus premierul.
Premierul Nicolae Ciucă este acuzat că a plagiat în teza de doctorat. Pe data de 18 ianuarie, jurnalista Emilia Șercan a scris în pressone.ro că teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. În plus, în aceste zile, jurnalista Emilia Șercan susține că a primit mai multe amenințări de la persoane necunoscute, inclusiv un mesaj pe Facebook Messenger de la o persoană care i-ar fi trimis mai multe fotografii private, făcute în urmă cu 20 de ani și despre care jurnalista spuen că i-au fost furate dintr-un dispozitiv electronic. Șercan spune că a trimis către poliție o captură de ecran cu mesajul primit pe Facebook messenger, care includea și pozele personale, iar după o zi mesajul trimis poliției prin Whatsapp a apărut pe un site din Republica Moldova.
Analiza tezei de doctorat de către CNATDCU – singura instituție care poate da verdict de plagiat și poate cere retragerea titlului academic, pornită după mai multe sesizări în luna ianuarie 2022, a fost blocată chiar de premierul Ciucă, printr-o acțiune în instanță a acestuia.
Efectele produse de măsurile pentru amnistierea plagiatorilor, introduse în proiectul legii învățământului superior, ar putea să afecteze și situația în care este premierul Ciucă, cel care a atacat și blocat în instanță cererile de analiză a tezei sale de doctorat, depuse la CNADTCU.
În draftul legii pentru învățământul superior sunt cel puțin trei forme prin care plagiatorii sunt amnistiați, fără să existe consecințe pentru o astfel de infracțiune academică: desființarea CNADTCU, posibilitatea renunțării la titlul de doctor prin „act unilateral de voință” și prescrierea plagiatului în 3 ani de la săvârșirea faptei.