Premierul Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat, vizat de soluțiile de amnistiere propuse în proiectul legii învățământului superior: Parcursul de aprobare nu va fi foarte lung pentru că trebuie să producă efecte

999 de vizualizări
Foto: gov.ro
Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, în legătură cu proiectele controversate ale legilor educației, că parcursul de aprobare din Parlament ”nu va fi foarte lung pentru că trebuie să producă efecte”, scrie G4Media.ro. El a vorbit despre proiectele educației la forumul Studenților Români de Pretutindeni.

Efectele produse de măsurile pentru amnistierea plagiatorilor, introduse în proiectul legii învățământului superior, ar putea să afecteze și situația în care este premierul Ciucă, cel care a atacat și blocat în instanță cererile de analiză a tezei sale de doctorat, depuse la CNADTCU.

În draftul legii pentru învățământul superior sunt cel puțin trei forme prin care plagiatorii sunt amnistiați, fără să existe consecințe pentru o astfel de infracțiune academică: desființarea CNADTCU, posibilitatea renunțării la titlul de doctor prin „act unilateral de voință” și prescrierea plagiatului în 3 ani de la săvârșirea faptei.

Declarațiile complete ale premierului, în VIDEO:

Reamintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a lansat în dezbatere publică în iulie, în plină vacanță școlară, două proiecte de legi pentru educație, criticate dur pentru că desființează practic etica la doctorat și instituie privilegii pentru colegiile naționale.

Concret, articolul 154 din Legea învățământului superior Cîmpeanu prevede că răspunderea pentru plagiat se prescrie în 3 ani de la săvârșirea faptei. Detalii aici privind prescrierea plagiatului în 3 ani de la săvârșirea faptei introdusă în proiectul Legii educației pus în dezbatere publică de ministrul Educației.

La articolul 142 din același proiect al Legii învățământului superior, în capitolul intitulat “Comisii Consultative ale Ministerului Educației”, instituția esențială în analizarea plagiatelor este desființată prin reorganizare și pierderea atribuțiilor specifice. În proiectul legii, analizarea sesizărilor de plagiate din doctorate va reveni universităților și apoi unui judecător. Execuția instituțională propusă acum amintește de mișcarea făcută în 2012 de ministrul interimar al Educației de la acea vreme, Liviu Pop, care a desființat prin reorganizare CNATDCU exact în ziua în care instituția condusă atunci de Marius Andruh (astăzi vicepreședinte CNATDCU) a anunțat oficial verdictul de plagiat din teza premierului de atunci, Victor Ponta. (Sursa și detalii aici)

La articolul 73, același proiect al Legii învățământului superior prevede că titularii titlului de doctor pot renunța la titlul de doctor, “prin act unilateral de voință”, fără să invoce vreun motiv și fără să plătească vreo despăgubire. Recent PNL a propus ca cei care cer retragerea titlului să plătească taxele de școlarizare. Este a treia prevedere în favoarea plagiatorilor, după desființarea CNATDCU și prescrierea plagiatului. Amnistierea plagiatorilor este introdusă oficial de ministrul Sorin Cîmpeanu în textul proiectului de Lege a educației în plin scandal de plagiat la adresa șefului său de Guvern și de partid – premierul Nicolae Ciucă. 

Recent, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a apelat la ironii la adresa conducerii forului responsabil cu analiza plagiatelor din doctorate, CNATDCU, pentru a susține prevederile din proiectul legii învățământului superior prin care această instituție este desființată prin reorganizare, după cum Edupedu.ro a relatat pe larg. În cadrul unui eveniment desfășurat organizat vineri de PNL – partid condus de premierul Nicolae Ciucă, protagonistul celui mai recent scandal de plagiat – Sorin Cîmpeanu a acuzat CNATDCU că ar aproba teze de doctorat fără să le analizeze temeinic în prealabil: “MIT nu are nici cea mai mică șansă să aibă un singur profesor de calitatea membrilor Consiliului General CNATDCU. (…) Sunt niște super-oameni, care într-o sesiune de o oră validează între 2 și 300 de teze de doctorat, fiecare teză de doctorat având câteva sute de pagini”.

Desființarea CNATDCU ca for de decizie în materia plagiatelor din doctorate este propusă de ministrul Cîmpeanu în plin scandal de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă. Amintim că șeful Executivului a blocat în instanță analiza asupra tezei sale de doctorat. Ciucă a obținut anularea, în instanță, a solicitărilor depuse la CNADTCU pentru verificarea suspiciunilor privind teza sa de doctorat, deci dacă soluția rămâne definitivă și forma actuală a proiectului de lege intră în vigoare, teza de doctorat a premierului va putea fi verificată doar de către Universitatea Națională de Apărare Carol I, condusă de generalul Dorin Corneliu Pleșcan care în luna mai 2022 a fost trecut în rezervă de președintele Klaus Iohannis și înaintat în gradul de gradul de general-maior – cu două stele. Pleșcan este fostul șef de cabinet al premierului Nicolae Ciucă pe vremea când acesta era șef al Statului Major.

Proiectul de Lege Cîmpeanu prevede că plagiatele analizate în prezent de CNATDCU ar trebui soluționate de aceeași instituție, pe regulile actuale, legea neretroactivând în această materie, însă în cazul Ciucă sesizările de la CNATDCU au fost anulate în justiție.

Activitatea CNATDCU a fost blocată când au apărut situații sensibile “ale unor personalități politice actuale”. Acest Consiliu nu poate fi controlat politic – a fost reacția dură a vicepreședinților instituției-cheie în soluționarea plagiatelor, Mircea Dumitru, Marius Andruh și Dorel Banabic, la acuzațiile și ironiile lansate de ministrul Sorin Cîmpeanu.

Cronologia evenimentelor:

Nicolae Ciucă a devenit premier pe data de 25 noiembrie 2021. Teza lui, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138, dezvăluia jurnalista Emilia Șercan într-o anchetă publicată de pressone.ro pe 18 ianuarie 2022.

Premierul a cerut Comisiei de Etică din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare să-i analizeze teza de doctorat, desi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) este singura instituţie care îi poate retrage titlul de doctor, în cazul în care se confirmă suspiciunile de plagiat.

La câteva zile după dezvăluirea Emiliei Şercan, pe 21 ianuarie 2022, deputatul USR Mihai Poliţeanu a sesizat CNATDCU.

La începutul lunii martie 2022, mai multe amendamente apar în parlament în proiecte de legi care nu au legătură cu etica academică. Mai exact, pe 7 martie un amendament ar fi fost introdus în mod fraudulos într-un raport final al Comisiei de Învățământ care viza o lege discutată anteriordespre un cu totul alt subiect, privind „educația copiilor defavorizați”. Scopul introducerii acestui amendament este acela de a-i „amnistia” pe plagiatorii cu doctorate, potrivit USR. Unul dintre amendamente amnistia plagiatorii de dinainte de 2011, iar al doilea amendament făcea din asta o urgenţă: în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, acuza USR. Modificările erau aduse de deputatul PSD Adrian Solomon, cunoscut pentru scandalul făcut în 2020 într-o șaormerie din Centrul Vechi.

Pe 15 martie șeful PNL de atunci, Florin Cîțu, declara că „PNL nu susține” amnistierea plagiatorilor încercată de mai mulți parlamentari.

Pe 16 martie președintele UDMR, Kelemen Hunor declara că „sunt categoric împotriva amnistierii plagiatorilor”.

Tot pe 16 martie Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, declara că nu susține amnistierea plagiatorilor și că „plagiatul e plagiat” (vezi mai sus declarația).

Între timp analiza tezei de doctorat a fost oprită de CNADTCU în urma intervenţiei Parchetului General, aflam abia pe 21 martie, după ce Edupedu.ro a întrebat conducerea interimară a CNADTCU ce se întâmplă cu analiza tezei. Parchetul general este o instituţie condusă de Gabriela Scutea, numită în funcţie de preşedintele Klaus Iohannis, protectorul lui Nicolae Ciucă. “Analiza nu s-a încheiat pentru că nici nu a început, de fapt. Parchetul General a cerut oprirea întregii analize până când dosarul va fi instrumentat şi se va da o soluţie la parchet”, a anunţat Mircea Dumitru, preşedintele interimar al CNATDCU. 

Tot în luna martie, o judecătoare de la Curtea de Apel București a suspendat efectele înregistrării unor sesizări de plagiat în teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă invocând, în motivare, că România are nevoie de stabilitate, iar chestiunea plagiatului lui Ciucă ar putea servi intereselor adversarilor politici ai acestuia. G4Media.ro a descoperit, în motivarea sentinței, fragmente copiate, cuvânt cu cuvânt, din alte sentințe disponibile public. Pe de altă parte, Libertatea a arătat că judecătoarea Ionela Tudor a preluat în motivare argumentele avocaților premierului Nicolae Ciucă.

Pe 10 aprilie 2022 Nicole Ciucă era ales președintele PNL din postura de unic candidat la șefia partidului.

Pe 23 iunie 2022G4Media.ro a scris despre cum un judecător promovat de liberali în funcții guvernamentale a anulat toate sesizările de plagiat depuse la CNATDCU în cazul doctoratului premierului Nicolae Ciucă.

Pe 28 iunie, tot G4Media.ro a scris despre cum a fost direcționat dosarul premierului Nicolae Ciucă prin metoda ”coperta” către judecătorul Marius Iosif, care s-a pensionat imediat după ce a anulat sesizările de plagiat (mai multe detalii, aici).

Pe 13 iulie erau lansate în consultare publică priectele legilor Educației. Nicio universitate nu a reacționat instituțional la formele de amnistiere a plagiatorilor incluse în proiect, în afară de SNSPA, până la publicarea articolului. Ba mai mult, 25 de rectori, reprezentanți ai tuturor consorțiilor universitare din România, s-au dus la o „reuniune” cu premierul Nicolae Ciucă, la Guvern, pe 25 iulie, în semn de susținere a tuturor prevederilor din proiectele de legi, după cum a remarcat într-un comunicat post-eveniment ministrul Cîmpeanu.


1 comment
  1. Deja sunt obositoare aceste acuzații de plagiat. Nu a plagiat, ci doar astăzi sunt alte cerințe tehnice de întocmire a lucrărilor. Nu mai are rost să mințiți lumea și să folosiți acest bluf drept șantaj. Toate referințele sunt în bibliografie. Ar face bine acuzatorii să utilizeze corect programele antiplagiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cei mai mulți români cu studii superioare absolvite sunt în București, 35,2%. La polul opus este județul Vaslui cu 7,2%, care are și cea mai mare pondere a populației șomere – Recensământ

Cei mai mulți români cu studii superioare absolvite sunt în municipiul București și județele Ilfov, Cluj, Timișoara și Brașov. La polul opus sunt județele Vaslui, Călărași și Botoșani, unde ponderea…
Vezi articolul

OFICIAL Un consilier școlar la cel mult 500 de elevi și profesori itineranți și de sprijin transferați către CJRAE/CMBRAE de la 1 ianuarie 2025. Noul regulament de funcționare a Centrelor de resurse și asistență educațională a fost aprobat

Noul regulament de funcționare a Centrelor de resurse și asistență educațională – CJRAE/CMBRAE a fost publicat în Monitorul Oficial. Ordinul 5.701/2024 poate fi descărcat mai jos din articol. O noutate…
Vezi articolul