Premierul Cîțu, despre intrarea școlilor în online: Și anul trecut am avut o vacanță prelungită care a ajutat și a redus valul 3, dacă ajungem acolo vom lua această decizie / Despre cele 4 mii de cazuri de infectare din școli: Ăsta este un semnal pentru profesori că ar trebui să se vaccineze

73.481 de vizualizări
Florin Cîțu / Foto: gov.ro
“Și anul trecut am avut o vacanță prelungită care a ajutat și a redus valul 3, dacă ajungem acolo vom lua această decizie”, a declarat premierul Florin Cîțu la Digi 24, întrebat ce se întâmplă cu școlile care acum intră în mediul online prin creșterea rapidă a ratei de infectare. Șeful Guvernului a spus că „important este să înțelegem că depinde de noi toți să fie un val de intensitate mai mică și asta înseamnă să ne vaccinăm”.

Anul școlar trecut, toți elevii și copii de grădiniță – cu excepția elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, care au făcut școală online – au avut vacanță toată luna aprilie. Asta deși aceasta nu era prevăzută în structura anului școlar.

Întrebat despre creșterea rapidă a cazurilor de infectare în rândul elevilor și al profesorilor, premierul a spus că „ăsta este un semnal pentru profesori că ar trebui să se vaccineze”.

Dialogul din emisiune:

Moderator: Nu v-ați grăbit cu deschiderea școlilor?

Florin Cîțu: Nu!

Moderator: Știți că în 13 zile au fost peste 3.000 de copii infectați, 1.200 de profesori infectați, iar creșterea de la 1.000 la 3.000 s-a făcut în trei zile.

Florin Cîțu: Ăsta este un semnal pentru profesori că ar trebui să se vaccineze. Se pot vaccina și copiii de peste 12 ani, deci avem soluția pentru asta. Și nu ajungem la nimic și am spus și în vară, valul patru sau intensitatea valului patru depinde cât de mult…, depinde de noi, de fapt de responsabilitatea noastră. Ne vaccinăm, vom avea un val IV de intensitate mai mică. Nu ne vaccinăm, vom avea un val IV de intensitate mai mare. Soluția este, avem soluția, trebuie să o folosim.

Moderator: Crește, cel mai probabil săptămâna viitoare, dacă nu săptămâna viitoare sigur în cealaltă, intră în 6 la mie și copiii merg acasă. De aia întreb, dacă nu cumva decizia a fost pripită?

Florin Cîțu: Poate merg acasă o săptămână – două și apoi se întorc la școală. Vreau ca anul acesta să facem tot posibilul să avem școală fizică, asta să fie default-ul (n. red. standardul), nu online-ul. Să pornim cu asta. Și dacă se duc acasă o săptămână – două, știți foarte bine că și anul trecut am avut o vacanță prelungită care a ajutat și a redus valul III. Deci, dacă ajungem acolo, vom lua această decizie. Repet, important este să înțelegem că depinde de noi toți să fie un val de intensitate mai mică și asta înseamnă să ne vaccinăm.”

Articol în curs de actualizare


42 comments
  1. On line, in România, înseamnă 10% școala! Dacă sunt și acești 10%… Ce facem cu cei care nu au acces la internet?? Sunt foarte mulți, nu mulți! Ei nu au dreptul la educație? Ce facem acolo unde sunt 2/3 copii in casa și au un singur diapozitiv? Ce facem acolo unde parintele nu își permite net de mare viteza și semnalul este slab? Ce facem cu școlile? La unele nu funcționează camerele, la altele microfonul, la altele nici una nici alta!?! Ce facem cu cei de clasa pregătitoare și cl l ?!? Anul trecut toate notele/ mediile elevilor au crescut!! De ce?? Pt ca sa copiat la greu la teste, au citit de pe ecrane când au fost ascultați, iar părinții, in naivitatea lor, spun ca a fost mai ok on line… Elevii trebuie sa meargă la școala! . Vizavi de vaccinări … dacă proful/ profa – se vaccinează/ mama/ tata – se vaccinează Dar totuși se infectează din nou, pe ei, cei vaccinați, cine ii mai testează? Care este siguranța ca nu ne infectam de la un vaccinat? Zero! Ca toți ceilalți – iau – dau…. pana la urma, doar din 2020 a răcit lumea???

  2. Rusine sa va fie,lasati copii sa meargă la școală, festivaluri non stop,om lângă om la mare si etc,niște escroci,totul politic

  3. Putini din cei care comentati aici cunoasteti realitatea. Comentati in necunostinta de cauza. Vorbiti total aiurea. Va luati de tot ce va puca la indemana fara sa intelegeti nimic. Atat va duce capul. Niste țațe pe marginea santului. Cu voi nu creste nici economia si nici bunastarea. Daca ati munci nu ati avea timp de comentarii.

    1. Realist comentariu dar nu te poți pune cu proștii ….”ei știe” totul,ca de obicei!Pentru ei ar fi o singură soluție dar nu o pot zice pe față!

  4. Lumea se revolta cand vine vorba de online, desi e o modalitate moderna de invatat, iar copiii au imbratisat-o cu usurinta. O ora online e chiar mai eficace decat cea de la clasa, nu te distrag colegii si frigul din clasa si nici nu mai se pierde timp pe drum. Cred ca ar fi mai bine sa se predea/ lucreze online si sa se mearga la sediul scolii doar pentru teste. Asa zisa socializare dupa care plang anumite mamici nu are nicio valoare educativa. Daca se doreste mai multa interactiune cu cei de aceeasi varsta, inscrieti copiii la sporturi, cereti facilitati si gratuitate la cluburi sportive, acolo se pot relaxa si comunica, ca la ore n-au cum! Incercati sa vedeti beneficiile scolii online, mai ales cei cu copii de gimnaziu si liceu, care au deja o anumita autonomie si autodisciplina. Copiii trebuie ajutati sa invete fara a fi paziti, iar profesorii care nu doresc sa consume curent electric de acasa, cum vad ca obiecteaza cativa, pot preda online si din scoala. Asa au procedat multi si anul trecut si a fost ok.

    1. Stimata personalitate ONLINE,poate ai dori sa stai acasa cu un copil de clasa pregatitoare sa vezi cum este predarea aceasta moderna. Pe de alta parte,hai cu mine sa vezi si rezultatele vaccinarilor ,e drept,la cativa,nu la toti,si atunci sa vorbesti despre ce e normal sa fie.

    2. Lumea nu se revolta, părinții o fac! Imaginați va ca sunt familii cu 2/3 copii, ambii la cursuri dimineața, un singur dispozitiv in casa pentru orele on line( nu vorbiți de telefoane! Un copil de clasa l , nu are cum sa ruleze in timp util acel ecran pt a copia ceea ce preda invatatorului), ambii sau toți sunt ascultați in același timp, cum nu sunt distrași la orele on line? Mai rău este ca sistemul on line in scoli este groaznic!!! Nu merg microfoanele, semnal la internet slab, nu confundați vestul cu ceea ce se întâmpla in România!!! Sunt familii care nu au internet, nu au acces la un calculator sau un lapptop, cu acei copii defavorizați ce facem? Ei nu au dreptul la educație? Anul trecut a fost ok? Din ce punct de vedere? Ca au trecut clasele cu note mari copiind la teste? Nu este nimic ok in predarea/ învățarea in sistem on line!

    3. Daaa! Elevii vor înțelege că asta trebuie, ăsta e viitorul și toți vor munci de-acasă!
      Vom avea parte de asistente care învăța online să pună o perfuzie, de ingineri care învață online să construiască, de hait-stiliști care învață online să tundă, etc! Superb!

    4. Haide totusi sa lasam vrajeala cu scoala online care e buna, pentru ca nu e asa. Copiilor le place pentru ca in mare freaca menta.

    5. Și la ciclul primar credeți ca merge școală online? Merge prost. Și când se îmbolnăvesc învățătorii, cine le tine locul? Ca nu se știe cât durează până poare reveni la clasă. Și ordonanță care reglementa sa stea unul din părinți acasă cu copilul, nu mai este în vigoare. Învățătoarea nepotului meu are covid, orele online nu are cine să le tina, copiii sunt în clasa a 3 a, singuri acasă

  5. Câțule vaccineaza-te la căpșor că ai buba. Ți-ai bătut joc de profesori cu măririle salariale amânate anul trecut,anul asta … Vrei sa mai reduci din paguba cu vaccinurile?… Avem speranța că de luni încolo sa fi istorie(neagra), pentru că la cate minciuni ne-ai turnat ..

    1. Da, aveti dreptate. Eu am alta profesie, sunt medic si intru in categoria de “profesii abuzate de Catu”, adica suntem colegi de suferinta in incercarea unui nemernic de a ne vaccina cu forta. Eu consider ca vaccinarea ar trebui sa fie alegerea fiecarui om, nu decizia unui mizerabil. Dar zilele lui Catu ca premier si zilele PNL-ului la guvernare ar trebui sa fie numarate, acum, cand Cstu a devenit presedintele PNL. USR ar trebui sa faca alianta cu PSD si AUR pentru a “detrona fiara galbena”. Asta….daca ar fi suficient de destepti….Vom vedea…

      1. Macar nu mai spune ca te faci de ras sa fii medic antivaccinist. Nu m as trata la tine intr o mie de ani, draga Simona. De ce nu te ai facut vraci sau homeopat?

      2. Mizerabilul de Cîțu și alți mizerabili de pe planeta asta vor să ne extermine…chiar sunteți medic??
        O alianță cu AUR și PSD este culmea deșteptăciunii, într-adevăr!

  6. Elevii se infecteaza acasa, in mijloacele de transport in comun, in mall, nu la scoala de la profesor. Dimpotrivă, elevii infectati si asimptomatici isi îmbolnăvesc colegii vulnerabili si chiar pe profesorii vaccinati(cine garanteaza profilor ca vor face forma usoara?)
    Testati saptamanal TOTI elevii, sa ii trimiteți acasă pe cei infectati!

  7. “PADAROXUL” PIRTU:
    Acest individ de aiurea, fie ca este cu o palarie mai mare decit capul lui (ca acum), fie ca e fara palarie pe cap, el vede la fel…

    1. Aveți perfecta dreptate!.Eu am fost luna trecută internată în spital cu covid, nevaccinata. La raze pe hol, eram 3 persoane care așteptam să ne vină rândul. Celelalte 2 erau vaccinate, schema completă.. Ce ziceți, de asta? Este o propagandă mizerabilă. Au comandat prea multe doze și trebuie să le folosească, sau ce?

  8. Așteptăm valurile următoare. Acest prim ministru nu este în stare sa spună o propoziție cu subiect și predicat. Habar nu are de epidemiologie și imunologie. Spune ce aude și nu e în stare sa filtreze informațiile. E un mediocru.

  9. Toată vara s – au prăjit romanii la soare,pe Litoral,fără nici o restricție.Nu mai spun de Untold și toate evenimentele la care au participat mii de oameni.Exact închiderea școlilor va stopa valul 4! Lăsați elevii in pace ,sa – și desfășoare activitatea școlară asa cum trebuie ,în sălile de clasa.Nimeni nu spune nimic despre problemele emoționale pe care le – au dezvoltat copiii după izolare și scoala online,stări de anxietate ,probleme se socializare și multe altele.Nu din vina profesorilor nevaccinati se îmbolnăvesc copiii,ca nu stau non stop în Sala de clasa.

    1. Economia trebuia sa meargă! De aceea asta vara a fost lejera treaba. Ce s-ar fi vrut? Sa ii întrețină guvernul pe toți? A trebuit lăsat sectorul economic sa facă bani! Dacă economia merge, oamenii au de lucru, au bani, pot trai, nu trebuie întreținuți de guvern. Foarte bine ca a fost plin peste tot, în turism și pe unde s-a mai putut, fiindca s-au făcut bani, s-au plătit taxe, au venit bani la buget. Sectorul de turism, festivaluri,molluri etc nu trebuie oprite indiferent de incidenta covid! Trebuie doar modificat în lege ca personalul sa fie vaccinat și cei care le trec pragul la fel. Nu mai putem închide tara pentru niște sceptici în privinta vaccinului. Ești sceptic? Stai acasă, lucrezi online, înveți online, comanzi online.E chiar strigător la cer sa se mai oprească economia, sa se mai sufere restricții de către cei care suntem vaccinați!

      1. Sa înțelegem ca educația nu este importanta pentru ca nu generează profit?! Adică turismul ,mallurile,festivalurile trebuie sa funcționeze, indiferent de incidenta covid ,dar scoala nu?Sa duduie toate ,dar scolile sa rămână deschise.Educatia și sănătatea mintala a copiilor ,sunt la fel se importante.Iar referitor la cei vaccinati ,nu nu va mai erijati rolul de judecători ai celor care au ales sa nu se vaccineze.Nu toți sunt ” sosoci”,”needucati”,”conspirationisti” și multe alte apelative de genul acesta.

      2. Sa înțelegem ca educația nu este importanta pentru ca nu generează profit?! Adică turismul ,mallurile,festivalurile trebuie sa funcționeze, indiferent de incidenta covid ,dar scoala nu?Sa duduie toate ,dar scolile sa rămână deschise.Educatia și sănătatea mintala a copiilor sunt la fel se importante.Iar referitor la cei vaccinati ,nu nu va mai erijati rolul de judecători ai celor care au ales sa nu se vaccineze.Nu toți sunt ” sosoci”,”needucati”,”conspirationisti” și multe alte apelative de genul acesta.

      3. Un comentariu realist. Trebuie sa ne reluam viata. Ceea ce nu intelege norodul(sau nerodul?) e ca putem face toate aceste lucruri, dar, cu un efort comun: masca, vaccin, distantare, nu suflat in ceafa la case de marcat, un numar redus, cu masca si asezat distantat si controlat la sange la Untold. Nu calare unul peste altul. Ok, inteleg ca nu se poate impune vaccinarea, zic ei. Dar macar stimuleaz-o prin niste avantaje. Vine iarna. Niciun profesor sau parinte nu ae omoara pe asa scumpiri sa dea deumul la curent, centrala, net jumate de zi in plus. Veniti cu o motivatie! La scoala am cald, am conditii, stiu ca mi fac meseria si revin in sanul familiei, in bogatia sau saracia mea asa cum mi o gestionez. Dati avantaje vaccinatului. Oricum profesorii nu mai accepta online, parintii nu pot sta acasa ca sunt amenintati casunt dati afara, lucru oarecum corect. Daca tu nu lucrezi, cine sa produca in firma? Sa stea pe loc? Brutaria fara brutar ce sa faca? Spitalul fara medic? Corect, stau pe 75 la suta acasa, dar cat???

    2. Elevii care nu au chef sa invete(si sunt destui de acest tip), vin la școală doar sa socializeze. Cine invata, o face si online, si pe bancile scolii.

    3. Aveți mare dreptate. Fiica mea de 11 ani a dezvoltat depresie și tulburare anxioasă generalizată. Cui credeți că îi pasă de sănătatea lor mentală? Nouă, părinților, atât

  10. Cred că le convine online sau vacanță: salarii fără sporuri, cheltuieli reduse- căldură, curent, apă, nu se mai dau burse școlare, nu se mai decontează transportul elevilor etc. Toată lumea are de unde lua.
    Educație nu se dorește. Dăunează grav buzunarului.

  11. Ai încurcat-o, Cîțule, că nu știi cum să justifici necesitatea achiziționării celor 120.000.000 de doze și vrei să – i obligi pe oameni să se vaccineze. Profesorii care nu s-au vaccinat până acum n-au făcut-o pentru că sunt oameni prudenți sau cu contraindicații la vaccin, nu de dragul de a fi Gică-contra și să suporte criticile tale.

  12. Suntem considerați o categorie de care oricând se pot lipsi. (Așa cred ei). De medici au nevoie ,de cei de la taxe impozite sau finanțe și nevoie , de poliție la fel, dar de noi au nevoie numai sa ne împrăștie cu noroi. Au nevoie numai atunci când. Nu au cu cine să își lase copii (ne considera bone) sau când trebuie sa de-a vina pe cineva că nu merge bine ceva in tara(e de vina educația). Și apoi ce vreți de la sindicate când liderii noștrii primesc salariul lunar cat luăm noi cu peste 35 ani de învățământ în 6 luni, cum sa ne susțină? Se pun rău cu guvernanții. Cum e posibil sa degreveze de ore(o catedră întreaga nu câteva ore) pe cineva dar sa ii și dai banii pe orele pe care ar trebui sa le facă? Ok a fi degrevat de ore înțeleg un director, un inspector de specialitate , că ăștia sunt la școală și se ocupa de administrare(director) sau la ISJ că e in inspecții (oricum ăștia au și ceva ore și restul este un spor), dar un lider sindical.si alții care au fost publicați (cică se ocupa de proiecte) care nu fac nimic de ce sa li se de-a banii pe ore? Ei oricum primesc o indemnizație de acolo de unde sunt angajați. DNA -ul nu se autosesizează? Ce lege e asta sa faci degrevare de ore(aproape totală) să nu le faci dar să și primești banii că nu le ai făcut. Când tu oricum primești salariu unde ești angajat. Nu sunt două salarii de la stat. Parca nu aveai voie sa fii angajat la stat cu două salarii.

  13. Cand vrem sa fim vaccinati obligatoriu suntem persoane cu risc mare de infectare.
    Cand am mers la scoala in plina pandemie fara vaccin nu mai eram.
    Pana nu ne primim si noi sporul de covid din urma pe fiecare luna lucrata nu vom fi de acord cu vaccinarea obligatorie. Sa se vaccineze obligatoriu cei care au stat la birou din instutii favorizate si au primit acest spor.

  14. Sindicatele de la M.A.I. spun ca politistii nu au tablete sa scaneze certificatele verzi, bravo lor. Ca o comparatie ar fi ca noi sa cerem stilouri ca nu avem cu ce trece note in catalog.

    Noi am predat online cu dispozitivele noastre: laptop-uri, camere video, microfon, casti, tablete grafice, etc. Sindicatele noastre au zis ca profesorii sunt solidari, cumpara pe banii lor si accepta taieri de salarii. Ca o comparatie este cum politistul ar veni cu masina personala si cu benzina lor de acasa sa prinda hotii.

    1. Bravo! Sunt vaccinat si am de gand sa ma exprim fata de sindicatul meu ca nu mai tin o ora online pe banii mei. Nu i convine, sa mi stopeze cotizatia, imi caut singur avocat. Daca nu stiu sa lupte pt noi, de ce sa fie platiti? Eu, daca nu mi efrctuez sarcinile de serviciu, mi se taie orele. Daca profesorii vor fi iar prosti, ne meritam soarta. M am vaccinat, nu intru in online. Port masca, madezinfectez pana mi cad degetele si predau in fundul clasei in ultimul coltisor la 10 m distanta. De ce online? Sa ma testeze si mai vorbim. Si oricum daca esti pozitiv, clar esti bolnav. Esti bolnav, ai medical, nu te scalambai online cu perfuzia in brat.

      1. Poți sa ai covid fără a avea simptome prea grave, deci, fără a fi nevoie de perfuzii. Tot nu înțeleg de ce sunteți voi
        din cadrul învățământului, atât de ingroziti de online. De ce va e asa de frica de online!?! Se poate într-adevăr sa fi predat de pe laptopul personal, INSA V-A FOST MAI COMOD, CA ATI PREDAT DE ACASA, nu ați pierdut 2 ore în trafic, nu ați cheltuit benzina, mașina, haine noi etc.Ati făcut chiar economii. Simplu, lejer, LA ACELAȘI SALARIU LUNAR ca în format fizic DAR FĂRĂ CHELTUIELILE AFERENTE FORMATULUI FIZIC. Asadar:de unde atâta ura și teroare pentru formatul de predarea online?

        1. E ok online din punctul meu de vedere.
          Vaccinarea obligatorie a profesorilor si a oricui e o problemă gravă de etică și bun simț.
          Dnule Citu, la cat de corupt si vandut sunteti cred ca nu mai stiti ce e moral si ce nu, sper sa nu aveti neinspiratia sa obligati pe cineva vreodata sa se vaccineze, veti raspunde penal si moral in fata mai multor instanțe.

        2. Eu nu pierd 2 ore pe drum, nu mi cumpar haine in functie de prezenta la scoala si stau la 500 m de scoala. Si nu pot cheltui bugetul intregii familii pe o iarna ca sa pornesc curent, internet si centrala 8 ore in plus pe zi. Si deja sunt la al treilea laptop si al doilea telefon si am si 2 copii. Nu baga pe toata lumea in aceeasi oala. Si nu, invatamantul online nu este totuna. Daca in fizic il poti trage de maneca macar in clasa cat esti cu el, chiar daca nu invata acasa, in online nu esti stapan nici pe prezenta lui la ora, nici pe pregatirea de acasa. Online ul este bun doar pt cei cu tragere de carte si autodidacti. Pt cei care dorm cu camera inchisa nu ajuta la nimic. Un elev dezinteresat de ora cu siguranta nu va fi vreun silitor la teme acasa.

    2. Ați uitat să spuneți ca am stat atâtea luni online pe curentul și gazul nostru, nu știu dacă anul ăsta o să mai putem chestia asta, având în vedere prețurile la utilități.

      1. Zuzu, mi-am cumparat un camion de lemne. Chiar nu am gand sa-mi las jumate de iarna familia in frig, vaccinati fiind si responsabili pentru ca niste negationisti bat branza pe online. Centrala aia consuma lemne, curent si netul la fel. Atat e bugetul, atat m am intins. M am intins cat imi permit cele 2 salarii de rahat pe care mi le ofera mie si sotului statul, ca profesori. Eu nu sunt datoare sa vin la scoala in spinare cu toate cele. Cum niciun ferar betoner nu vine cu betonera lui de acasa la firma la care e angajat sau cu tarnacopul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bianca Ivan, președinta Consiliului Național al Elevilor, despre propunerea ca orele de educație sexuală să fie obligatorii în școli: Tragem un semnal de alarmă pentru că noi, elevii, ne-am săturat și am tot obosit să vedem aceleași argumente pentru ca noi să nu avem competențe care ne pot ajuta după ce terminăm liceul

„Mi se pare foarte interesant faptul că alegem să ne punem credințele personale și anumite biasuri care vin din anumite contexte înainte de binele copiilor noștri”, a explicat Bianca Ivan,…
Vezi articolul

Peste 20 de dezbateri publice, recitaluri, lecturi și proiecții de film, la Festivalul de Literatură de la Odesa, găzduit în București. Evenimentul cu acces gratuit ține până duminică, 25 februarie, la Institutul Goethe

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Odesa, devenit itinerant din cauza războiului din Ucraina, se va desfăşura, de joi până duminică, la Bucureşti, în program…
Vezi articolul

Bursele de excelență pentru elevii de la școli private, neplătite la aproape două săptămâni de la termenul impus de Ministerul Educației. Între timp, 8.500 de elevi cu medii generale sub 5 au primit sute de lei burse de merit

La aproape două săptămâni de la termenul impus de Ministerul Educației pentru plata burselor școlare pe noua lege a educației, elevii de la școlile și liceele private nu și-au primit…
Vezi articolul

DOCUMENT Dotarea laboratoarelor, cabinetelor și atelierelor școală cu mobilier, echipamente și mijloace didactice moderne – obiectiv pentru anul 2021, menționat în buget

Dotarea laboratoarelor, cabinetelor și atelierelor școală cu mobilier, echipamente și mijloace didactice moderne este unul dintre obiectivele de la capitolul „asigurarea finanțării și modernizarea infrastructurii” cuprinse în bugetul pe 2021…
Vezi articolul