Premierul Ciolacu se întâlnește joi, 14 decembrie, la ora 11, cu sindicatele din Educației / De la 1 ianuarie, salariile din școli cresc cu doar 13%, potrivit unui proiect de OUG / Pentru personalul nedidactic și didactic auxiliar, creșterea ar urma să fie tăiată la 8% – surse

1.657 de vizualizări
Marius Nistor, Simion Hăncescu și Anton Hadăr / Foto: Gov.ro
Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește joi, 14 decembrie, la ora 11, cu sindicatele din Învățământ, potrivit agendei prim-ministrului. Angajații din școli și cadrele didactice primesc doar 13% creștere salarială de la 1 ianuarie, potrivit unui al doilea proiect de OUG publicat miercuri de Ministerul Finanțelor în transparență decizională.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat pe pagina de socializare luni noaptea că, de la 1 ianuarie, salariilor profesorilor vor crește cu 13% și cu 7% de la 1 iunie. De remarcat este că Ligia Deca a omis să spună care va fi creșterea pentru nedidactic și didactic auxiliar.

Conform surselor Edupedu.ro, salariile personalului auxiliar și personalului didactic vor crește cu 8% de la 1 ianuarie și cu 4% de la 1 iunie. Potrivit acelorași surse, majorările salariale se vor aplica la salariul aferent lunii decembrie 2023.

Cu toate acestea, proiectul publicat a doua oară de Finanțe prevede:

„(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic din sistemul naţional de învăţământ se majorează în anul 2024 cu 20% în două tranșe, după cum urmează:

a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 se acordă o majorare cu un procent de
13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;

b) începând cu data de 1 iunie 2024 se acordă diferența până la 20%.”

Informații de context

Săptămâna trecută, Edupedu.ro a publicat intențiile de creștere salarială cuprinse într-un proiect de oug al Ministerului Finanțelor, care prevede o majorare de 13% la 1 ianuarie și o alta de 7% de la 1 august. Asta în condițiile în care datele prezentate de Guvernul Ciucă pe data de 12 iunie, prin vocea ministrului Muncii de la vremea respectivă, la încheiera grevei generale a profesorilor, arătau o creștere cu aproape 40% a salariului net pentru profesorul debutant.

Vineri, ministra Ligia Deca a spus că „din ultimele discuții cu sindicatele, s-a desprins un posibil 20% ca procent de creștere pe 2024, care să și arate semnul de respect pe care-l avem pentru profesia didactică. S-au discutat mai multe variante de etapizare“.

Într-o analiză pe situația actuală Edupedu.ro a scris despre cum Guvernul Ciolacu se pregătește să le dea țeapă profesorilor: oamenii de stat calcă în picioare garanțiile ferme din timpul grevei de-a le mări salariile.

Ministrul Muncii în cabinetul Ciucă, Marius Budăi, în ultima zi de mandat a cabinetului Ciucă, cu ministrul Ligia Deca alături, în ultima zi de grevă generală a profesorilor, a anunțat de la pupitrul Guvernului României că salariul profesorului debutant va fi, de la 1 ianuarie 2024, de 4.600 de lei net, adică în mână. Asta conform OUG 57/2023 și grilelor care erau la momentul respectiv la dispoziția guvernului, negociate cu sindicatele.

De la 3.300 de lei cât era salariul debutantului stabilit prin grilele din OUG 57 pentru iunie 2023, creșterea până la 4.600 ar fi înseamnat 1.300 de lei, adică 40%.

Citește și:
UPDATE Salariile profesorilor vor crește cu doar 13% de la 1 ianuarie 2024, după ce Ministerul Finanțelor a retras varianta cu 8% publicată „dintr-o eroare”

4 comments
  1. ce lucrează ăștia pe din dos ..
    Greva și demiși actualilor lideri de sindicat
    nici inflația nu o acoperă in plus daca acceptam bătaia asta de joc , alta mărire nu avem
    cerem aplicarea OUG 57 . altfel ieșim în stradă
    8% sa ia PSD +PNL la alegeri

  2. Deci acel 8% nu e nicio minciună cum latra Nistor la televizor.

    Este creșterea pt nedidactic si auxiliar.
    Pe care ei au convenit-o pe furiș.
    Ați observat că nu mai cer mandat acum?
    Ca nu mai spun numic de stadiul negocierilor?

    Revin la ideea restructurării totale a sindicatelor in etape scurte:

    Alegeri generale la nivel de școală
    Alegeri generale la nivel de județ
    Alegeți generale la nivel național.
    (Niciun lider nu poate avea mai mult de 2 mandate sau 8 ani cumulați in conducerea sindicatului la nivel local, județean sau national, indiferent când a fost deținută funcția)

    Restul sunt doar văicăreli. Iar o grevă cu aceași lideri este inutilă.

  3. Manevra a fost pentru a da mai putin didactului auxiliar, nu pare ca a fost o eroare. Sindicatele nu trebuie sa accepte marire diferentiata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, mesaj pentru elevii de liceu: Dacă planul tău de viață e în străinătate, atunci e ok să faci facultatea afară, altfel nu recomand

“Merită să studiezi și să obții o licență de facultate în străinătate doar dacă te vezi locuind și muncind ulterior acolo”, susține Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, într-un…
Vezi articolul

Profesorii vor fi responsabili pentru cumpărăturile făcute cu cardul de primă didactică, iar banii cheltuiți pe lucruri sau servicii care nu au legătură cu activitatea didactică vor trebui returnați, ar fi stabilit reprezentanții ministerelor și sindicatelor / Există un sistem prin intermediul căruia se verifică ceea ce a fost achiziționat – surse

La discuțiile de la Ministerul Educației pe prima de carieră didactică s-au stabilit abia acum, în timp ce cardurile sunt distribuite în țară, angajaților din sistemul de învățământ, ce ar…
Vezi articolul

Absolvenții de liceu care au dat Bacalaureatul anul acesta nu vor putea să-și vadă lucrările înainte de contestație, potrivit unui răspuns al Ministerului Educației la o petiție cu aproape 20.000 de semnatari: Vizualizarea lucrărilor înainte de etapa de depunere a contestațiilor ar presupune modificarea legislației aplicabile

Candidații care au susținut examenul național de Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie, nu vor putea să-și vadă lucrările înainte de contestații, potrivit unui răspuns al Ministrului Educației către Asociația Federației Părinților…
Vezi articolul

Cazul de la Școala Nicolae Titulescu. Există o plângere cu rezultat din partea parchetului de clasare și încă una care este în cercetare la acest moment. La Inspectoratul Școlar a fost depusă sesizare astăzi, la ora 8:50, susțin Sorin Ion și Vlad Drinceanu

„Am adus aici echipa de control de la Inspectoratul Școlar al Municipiului București, prin urmare nu dau verdicte înainte de a verifica. Există o plângere cu rezultat din partea parchetului…
Vezi articolul