Explicații „în detaliu” despre bursele elevilor de la școlile și liceele private și confesionale, neplătite pentru primele 5 luni din acest an școlar, poate da ministerul condus de Ligia Deca, a declarat premierul Marcel Ciolacu într-o conferință de presă de partid, în județul Maramureș. Prim-ministrul a spus că „o să mă interesez exact pentru restanțe, fiindcă am dorit să încep anul fără prea multe”.
„În momentul acesta sunt bugetate” bursele pentru elevii liceelor private şi confesionale, a spus Marcel Ciolacu, la aproape o lună de când a fost emisă Hotărârea de Guvern (HG) care ar fi trebuit să asigure banii pentru plata burselor prin intermediul consiliilor locale, traseul financiar pentru acestea fiind diferit față de bursele elevilor din învățământul de stat.
Hotărârea de Guvern dată de Guvern pe 29 decembrie a fost însă degeaba. Edupedu.ro a scris că actul normativ inițiat de Ministerul Educației a blocat plata burselor către elevi, după ce a fost aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial la două zile după termenul până la care s-au mai făcut plăți instituționale publice în anul 2023 – data de 27 decembrie.
- După dezvăluirea Edupedu.ro a situației burselor neplătite pentru miile de elevi de la școlile private din țară, printre care și mai mulți elevi olimpici internațional, Ministerul Educației a transmis că primăriile „sunt în măsură” să le dea bursele, fără să mai fie nevoie de vreun alt act normativ și a organizat vineri, 26 ianuarie, o videconferință cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene.
Revenind la declarațiile premierului Marcel Ciolacu de la PSD Maramureș în Baia Mare, întrebat de jurnaliști când vor primii banii, Ciolacu a răspuns: „Ca toată lumea, ca toţi elevii. Ministerul învăţământului o să vă explice în detaliu, dar o să mă interesez exact pentru restanțe, fiindcă am dorit să încep anul fără prea multe restanțe. O să vedem ce se întâmplă și cu ele”.
„La fel ca și cu transportul copiilor, unde în 14 județe nu s-a făcut licitația și atunci s-a găsit această formă cu sume forfetare. Între timp, transportatorii au stat de vorbă și cu MDLAP-ul, și cu Ministerul învățământului, că se va găsi foarte curând soluția și pentru restanță”, a continuat Ciolacu.
De remarcat că premierul în funcție de peste jumătate de an s-a referit la Ministerul Educației ca „Ministerul Învățământului”, denumire pe care instituția a purtat-o în istoria recentă ultima dată în perioada anilor 1988-1989 și 1992-1998 (sursa).