„S-a dus vremea celor 10 ani de România Educată”, spune premierul Marcel Ciolacu (PSD), candidat la alegerile prezidențiale 2024, despre proiectul de țară al actualului președinte Klaus Iohannis. Invitat în emisiunea HotSpot a publicației HotNews.ro, difuzată live joi, Ciolacu nu a ezitat să-l mai critice o dată pe președintele în funcție, după ce luna trecută a spus că sistemul de educație românesc după două mandate ale lui Iohannis este unul „eșuat”.
„S-a dus vremea celor 10 ani de România Educată. S-a dus vremea când împarți între stânga și dreapta. Abordarea trebuie să fie cu totul alta”, a spus Ciolacu. „România are probleme în învățământ. România are probleme în învățământul dual, n-a fost implementat”, a mai spus prim-ministrul la emisiunea citată, referindu-se la miza portofoliului de comisar european al Roxanei Mînzatu.
Ciolacu a reluat tema învățământului dual după ce a criticat-o și acum o lună la congresul național PSD unde a fost desemnat candidatul partidului la alegerile prezidențiale de pe 1 decembrie.
El a adus în discuție și faptul că, spune el, i-ar fi plăcut ca președintele României să fie Ioan Aurel Pop: „Mi-ar fi plăcut un președinte pentru România ca Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. Îmi place foarte mult domnul președinte al Academiei”, a spus Marcel Ciolacu la HotSpot. „Aveam pretenții mai mari de la președintele României, că l-am votat, că nu l-am votat, e al meu. Am văzut ce negociază dânsul [Klaus Iohannis]”.
Premierul nu a răspuns punctual întrebării jurnalistului Laurențiu Ungureanu dacă l-ar fi vrut în partid, însă a comentat faptul că în 2023 a apărut ca posibil candidat la președinție din partea partidului AUR, după cum a scris G4Media.ro atunci: „Nu știu detalii, v-am spus – îmi place foarte mult domnul președinte al Academiei, orice discuție am avut-o a fost un plus pentru mine…”.
Ciolacu a mai vorbit și despre faptul că ceilalți candidați sunt acuzați de plagiat, cum ar fi Nicolae Ciucă și Mircea Geoană, apărându-se că nu „a scris mult” ca să fie „căutat” de plagiat.
„Am văzut că și domnul Ciucă, și domnul Geoană, mai nou și domnul Vlase. Am văzut că și domnul Ponta, dar instanța… – cum i se zicea, «doCtore, doCtore!». (…) Dacă aș fi fost prins, am făcut un exercițiu, ce sunt – scriitor cu opere? Pe mine nu… [m-a investigat – N. Red.] eu nu sunt mare scriitor. (…) Câte pagini, cărți a scris [Honore de] Balzac?”.
Context. Un „sistem de educație eșuat”, „în care copiii sunt mai expuși la droguri, decât la carte” – așa a catalogat prim-ministrul Marcel Ciolacu (PSD) proiectul „România Educată” al președintelui Klaus Iohannis, „promis” după 10 ani de mandat la Cotroceni.
- Declarațiile au fost făcute pe 22 august la congresul PSD unde Ciolacu a fost lansat oficial drept candidat la alegerile prezidențiale.
În discursul său de atunci, Ciolacu s-a poziționat critic față de proiectul de țară al actualului președinte, Klaus Iohannis, „România Educată”, transformat în septembrie 2023 în legile educației Deca-Iohannis 198/2023 și 199/2023.
Criticile la adresa „România educată” vin în opoziție cu ceea ce au și făcut Ciolacu și echipa sa anul trecut. Edupedu.ro a arătat într-o analiză că, deși pe platforma de prezidențiabil a liderului PSD Marcel Ciolacu se arată că „România Educată este cel mai mare eșec din istoria modernă a țării noastre!”, în 2023, actualul premier Ciolacu și parlamentarii PSD au votat la unison „pentru” noile legi România Educată.