Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de guvern de astăzi, 4 aprilie 2024, că va aproba hotărârea de guvern care alocă suma de 100 de milioane de lei pentru finanțarea în școli a programului „Săptămâna verde”, timp de doi ani, 2024 și 2025. „Decidem azi ca programul școlar «Săptămâna verde» să fie finanțat, așa cum este firesc, din Fondul de Mediu. Alocăm acestui proiect un buget de 100 de milioane de lei”, a declarat premierul, în debutul ședinței executivului.
„Banii vor fi folosiți în acest an și anul viitor pentru activități educaționale care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice și la protejarea mediului”, a continuat Marcel Ciolacu.
Dacă toate școlile vor aplica pentru cei 100 de milioane de lei puși la dispoziție de Guvernul Ciolacu, având în vedere ca sunt peste 2.9 milioane de elevi în acest an școlar, fiecărui elev i-ar veni suma de 34 de lei pentru activitațile din Săptămâna verde. Banii sunt pentru doi ani, deci un elev ar fi finanțat cu 17 lei pe an. Având în vedere că la o simigerie din București un covrig costă 3 lei, cu cei 17 lei de elev ar putea fi cumpărați circa 5 covrigi și jumătate, după cum arăta Edupedu.ro încă de la punerea în dezbatere a Hotărârii de Guvern.
Modalitatea în care va fi împărțită suma de 100 de milioane de lei va fi decisă de Ministerul Educației, care va trebui să facă o metodologie, potrivit HG.
DOCUMENT Proiectul de de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea finanțării din Fondul pentru mediu a Programului ”Săptămâna verde”
Amintim că suma de 100 de milioane de lei alocată de Ministerul Mediului pentru finanțarea în școli a programului „Săptămâna verde”, timp de doi ani, 2024 și 2025, este de aproximativ 5 ori mai mică față de cea anunțată de ministrul Mediului, Mircea Fechet, în iulie 2023, când fondurile europene erau de 100 de milioane de euro.
De remarcat că Guvernul susține financiar numai programul introdus în legea învățământului de către președintele Klaus Iohannis, deși școlile din România au două săptămâni în care profesorii și elevii trebuie să realizeze activități extracurriculare: Săptămâna Școala altfel, introdusă de Legea Miclea-Funeriu în 2011 și Săptămâna Verde, introdusă anul trecut de președintele Klaus Iohannis.
Săptămână Verde a fost introdusă de președinție și de Ministerul Educației condus de fosta consilieră a lui Klaus Iohannis, Ligia Deca, fără a prelungi anul școlar cu cel puțin 5 zile, atât cât le-a fost eliminat profesorilor din predarea curriculumului obligatoriu menținut nemodificat. Amintim că România se clasează constant în rândul țărilor europene cu cele mai puține zile de școală. Anul acesta școlar, România este în top 5 țări din Europa cu cele mai multe zile fără școală: elevii au 8 perioade de vacanță, care înseamnă 120 de zile libere – potrivit raportului european Eurydice.