Premierul Marcel Ciolacu a vorbit din nou despre faptul că își va respecta promisiunea făcută profesorilor privind creșterile salariale din sistemul de Educație. „Am promis profesorilor măriri de salarii, o să ne ținem de cuvânt“, a declarat sâmbătă, 30 septembrie, la Timișoara, la ședința Conferința județeană a PSD Timiș. Declarațiile vin în contextul în care Guvernul condus de Ciolacu nu a prezentat încă draftul legii salarizării în sistemul bugetar, deși promisiunea era că la 1 septembrie va fi înaintat parlamentului. Într-un sondaj recent, făcut de World Vision România, dat publicității la începutul cursurilor din anul școlar 2023-2024, sub jumătate dintre profesorii respondenți nu au încredere în promisiunile guvernanților că vor majora salariile la 1 ianuarie 2024.
Ciolacu a vorbit despre o reorganizare administrativă „la un moment dat această temă va trebui să fie o temă publică. Trebuie făcută cu echilibru și gândită foarte bine“, apoi a spus despre școlile care au învățământ simultan. „Nu mai putem avea școli cu trei elevi, statul trebuie să găsească alte soluții. Asta înseamnă risipă, ineficiență, nu mai poți vorbi de educație când într-o școală în nu știu ce comună sunt doi elevi în clasa I, trei elevi în clasa a II-a“, conform premierului. Acesta a criticat și liceele fără niciun promovat la Bacalaureat.
„Nu mai putem vorbi de învățământ cu care să ne mândrim când există 55 de licee unde niciun elev nu a luat bacul“, a declarat Ciolacu. Acesta a mai spus că va interveni în reformă, fără să precizeze ce fel de reformă sau dacă este vprba despre reforma anunțată prin proiectul președintelui Iohannis, România educată.
„Cel mai important lucru în genere sunt reformele, fără acele reforme nu putem vorbi de un viitor al României. Vom ajunge și la o reorganizare administrativă. Sunt ferm convins că acest lucru se poate face de pe o zi pe alta, dar la un moment dat această temă va trebui să fie o temă publică. Trebuie făcută cu echilibru și gândită foarte bine. Nu mai putem avea școli cu trei elevi, statul trebuie să găsească alte soluții. Asta înseamnă risipă, ineficiență, nu mai poți vorbi de educație când într-o școală în nu știu ce comună sunt doi elevi în clasa I, trei elevi în clasa a II-a.
Nu mai putem vorbi de învățământ cu care să ne mândrim când există 55 de licee unde niciun elev nu a luat bacul.
Am promis profesorilor măriri de salarii, o să ne ținem de cuvânt. Vom pleca de la salariul debutantului, salariul mediu pe economie, am promis și cred în acest lucru, dar toate aceste lucruri prin dialog, domnilor rectori, cu preuniversitarul, universitarul o să ne așezăm la masă și să vedem unde intervenim pe reformă. Asta ne dorim cu toții.
Trebuie să explicăm copiilor foarte bine această nouă provocare, care înseamnă drogurile. Trebuie să explicăm copiilor ce înseamnă improvizațiile de droguri de la niște escroci care nenorocesc copiii pe viață. Într-o perioadă foarte scurtă, statul român trebuie să intervină foarte rapid. Și văd în ultimele două trei săptămâni o implicare masivă și la DIICOT și la Ministerul Public și la Ministerul de Interne. Nu trebuie să testăm copiii în masă, așa se iau măsuri în Coreea de Nord. Statul trebuie să prindă dealerii, să fie eficienți, să stăpânească fenomenul. Sunt foarte multe provocări, sunt foarte multe lucruri care au venit la scadență“, a spus Marcel Ciolacu.
Reamintim, Guvernul nu a finalizat legea salarizării unitare pentru sectorul bugetar, deși anunțurile oficiale arătau 15 iulie ca dată limită. Legea ar fi trebuit să ajungă sub formă de proiect în Parlament pe 1 septembrie 2023, conform oficialilor, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Într-o informare recentă către profesorii membri dată de sindicatele din Învățământ, după o întâlnire cu premierul Ciolacu, liderii sindicali ai FSLI și FSE au anunțat că promisiunile sunt la locul lor „salariile din învățământ vor fi majorate del a 1 ianuarie 2024”.
Într-un interviu acordat TVR pe 11 septembrie, Ligia Deca, ministra Educației, a evitat să spună că garantează majorările salariale pentru angajații din sistemul de învățământ de la 1 ianuarie 2024, în cazul în care legea salarizării nu va fi gata până atunci.
Informații de context
Pe 7 iunie, ministrul Muncii declara de la pupitrul Guvernului României că termenul dat de coaliție pentru draftul legii salarizării este data de 15 iulie: „Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament.”
Pe 12 iunie, în ziua suspendării grevei generale și în ultima zi a Guvernului Ciucă, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, declara din nou: “Noi suntem în construcția Legii salarizării, construcție care este asumată a fi terminată în prima etapă, până în 15 iulie, urmând dezbaterile cu cei interesați, cu partenerii sociali, în perioada 15 iulie – 1 septembrie, după care aprobarea în Guvern ca proiect de act normativ, trimiterea în Parlament și acolo, bineînțeles, alte dezbateri, așa cum știm de obicei”.
Însă, potrivit surselor Edupedu.ro, legea salarizării unitare din sistemul public nu era finalizată la 15 iulie. Conform acestora, nici măcar grilele pentru sectorul învățământ nu sunt gata, deși Guvernul Ciucă și Guvernul Ciolacu le-au promis profesorilor public, în mai multe rânduri, că la data de 15 iulie grilele de salarizare vor fi gata, la fel și legea salarizării.
Fostul ministru al muncii, Marius Budăi, dar și fostul premier Ciucă spuneau că salariile profesorilor trebuie incluse în legea salarizării unitare și că nu pot fi negociate separat, fiind condiție în PNRR. Promisiunea Guvernului privind salarizarea profesorilor nu a fost îndeplinită până luni, 4 septembrie. Nu a fost făcut public nici măcar un draft al legii salarizării unice.
Aceleași probleme legate de legea salarizării le-a ridicat recent și Anton Hadăr, liderul federației sindicale „Alma Mater” din domeniul univeristar, care atrăgea atenția că nu există un draft cumulat al legii salarizării. “Nu ne-am întâlnit niciodată pe salarizare cu noua ministră a Muncii. Nouă cum ne dau mărirea de salariu la 1 ianuarie?”, se întreba liderul sindical pe 19 august.
De precizat, între promisiunile făcute sindicaliștilor din educație, pentru a înceta greva generală din luna mai, membrii Guvernului în frunte cu premierul au fost schimbați miniștrii cabinetului.
Din 19 iulie, când a depus jurământul, noua ministră a muncii, Simona Bucura Oprescu a anunțat pe pagina sa de Facebook discuțiile legate de legea salarizării pe care le-a avut cu diverse ramuri din sistemul bugetar, dar cu cei din Învățământ nu s-a întâlnit.
Pe 7 august anunța că discuțiile pe legea salarizării continuă cu reprezentanții sindicali din domeniul apărării și ordinii publice, deși anterior acestei date nu mai fuseseră anunțate alte întâlniri. Apoi, trei zile mai târziu pe 10 august, ministra a anunțat discuții cu reprezentanții sindicatelor din sănătate, iar pe 18 august cu cei din domeniul justiției.
3 comments
Un mincinos. Cel mai prost premier PSD. Singurul premier PSD care a tras in piept profesorii mai rau decat cei PNL sau PDL.SINGURUL.
Ce teapa o sa isi ia profesorii… Campanie electorala…
Vrăjeală!
Unde e legea salarizării unitare, mitomanule?