Premieră în Ucraina: O școală din regiunea Odesa renunță la ”limba moldovenească” și trece la predare în limba română

580 de vizualizări
Foto: Marian Chiriac
Odată cu noul an școlar ce începe în septembrie, la liceul din Borisăuca (regiunea Odesa, Ucraina) se va preda oficial în limba română, renunțându-se la programa de învățămnât în așa-zisa ”limbă moldovenească”, scrie Sinopsis. Este o premieră în Ucraina și una dintre cererile constante ale României, ca statul vecin să renunțe la ”limba moldovenească”, scrie G4Media.ro.

Conform Planului de învățământ pentru anul școlar 2023-2024 al Liceului din Borisăuca (Borîsovka, în ucraineană), adoptat cu unanimitate de voturi de consiliul pedagogic, instituția de învățămnât trece la predare bilingvă, respectiv în limba maternă a minorității naționale și limba ucraineană, în concordanță cu noua legislație în domeniul educației școlare din Ucraina.

Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, se revine la formula de limbă română care a funcționat până în 1998, la scurt timp după ce a fost semnat și tratatul de prietenie și bună vecinătate cu România. Revenirea se face în contextul în care părinții elevilor din liceu au cerut acest lucru, în conformitate cu ordinele Ministerului Educației și Științei din Ucraina.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.
Citește și:
Dictare națională în Republica Moldova, de Ziua Limbii române, pe 31 august. 500 de persoane sunt așteptate să-și testeze ortografia după un text despre integrarea în Uniunea Europeană

1 comment
  1. Nu băteați voi toba mare că românii din Ucraina ori nu există ori nu mai pot de bine? Acum aflăm că renunță la limba „moldovenească”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Salarizarea concurențială a profesorilor, “pe bază de reușite, astfel încât să existe o competiție permanentă”, susținută de Natalia Intotero (PSD), președinta Comisiei de învățământ din Camera Deputaților

Salarizarea concurențială a profesorilor, pe bază de „reușite”, este susținută de Natalia Intotero, președinta Comisiei de învățământ din Camera Deputaților: „Trebuie să avem o salarizare corespunzătoare, motivată, dar, în egală…
Vezi articolul

Analiza datelor din septembrie nu arată probleme pentru plata utilităților școlilor, potrivit Ligiei Deca, dar aceasta spune că va cere actualizarea situației: “Nu încurajam trecerea în online a școlilor”

Analiza datelor de la inspectoratele școlare județene de la începutul lunii septembrie nu previzionează probleme pentru plata utilităților, după cum a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la videoconferința cu prefecții.…
Vezi articolul