Premieră în Republica Moldova: Înscrieri online la toate universitățile printr-o platformă a Guvernului. Peste 11.000 de candidați pe 9.000 de locuri la buget / Ministrul Dan Perciun: A fost prioritizată pedagogia, pentru că facem o investiție mai mare în viitorii noștri profesori

482 de vizualizări
Dan Perciun / Foto: Facebook.com/Dan Perciun
În Republica Moldova de anul acesta, tinerii se pot înscrie la orice universitate prin platforma online a Guvernului. Înscrierile au loc până în data de 31 august, în primul tur. “11.043 de candidați au reușit să utilizeze sistemul și au putut să beneficieze de funcționalitățile lui de acasă, fără să fie necesar să se deplaseze la universitate pentru a depune actele”, ministrul Educație și Cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun în cadrul unei conferințe online pe Facebook. Platforma deține deja informațiile necesare privind diploma de bacalaureat al absolvenților, concursurile la care au participat, în cazul elevilor olimpici.  
  • “În Republica Moldova 16 universități oferă 9.000 de locuri anul acesta, iar pedagogia a fost prioritizată”, a spus Dan Perciun.

În premieră, tinerii se pot înscrie online la universitățile din Republica Moldova printr-o platformă realizată de Ministerul Educației și finanțată de Banca Mondială. Candidații pot putea selecta cel mult 3 universități și câte cel mult 3 specialități din cadrul fiecărei instituții.

  • Vor fi două etape de admitere. Prima are loc în perioada 22 – 31 iulie (sesiunea de bază) și 10 – 14 august (sesiunea suplimentară). Detalii despre calendarul admiterii mai jos în articol.

Ministrul Educației din Republica Moldova, Dan Perciun, a spus vineri că deja sunt peste 11 mii de candidați înscriși online și că micile probleme tehnice apărute în prima zi au fost rezolvate.

Declarația integrală a ministrului Dan Perciun despre înscrierile online la universități

“Avem un nou sistem de admitere online care a fost implementat în acest an și toți absolvenți au fost încurajați să-l utilizeze pentru a depune cererile la universitățile din Republica Moldova. Sistemul poate fi accesat eadmitere.gov.md. În prima zi, luni, într-adevăr, am avut anumite dificultăți tehnice și care au fost între timp depășite și la moment, în 5 zile din momentul lansării avem 11.043 de dosare depuse, deci 11.043 de candidați care au utilizat sistemul pentru a se înscrie la universitățile din țara noastră, ceea ce este un rezultat bun. Mai sunt câteva zile până la încheierea primului tur de admitere și îi încurajăm pe toți cei care încă nu au decis să aplice la o universitate din Republica Moldova să o facă. Mai pot face acest lucru până pe data de 31 în primul tur. Totodată, sistemul este în plin proces de îmbunătățire, deci zilnic noi intervenim acolo unde este necesar. Dacă mai există anumite chichițe care trebuie fixate, există și acea linie telefonică la care pot apela candidații la telefonul 0.800.5005 unde avem operatori disponibili pentru a oferi consultații în caz de necesitate. Dacă există anumite blocaje, probleme pe care candidații vor să ni le comunice direct, o pot face și prin intermediul rețelelor de socializare, scriindu-mi mie sau altor colegi de la Minister și pe fiecare dintre situațiile indicate. Noi vom interveni.

Totodată, însă, de menționat că avem acești 11.043 de candidați care au reușit să utilizeze sistemul și care au putut să beneficieze de funcționalitățile lui de acasă, fără ca să fie necesar să se deplaseze nemijlocit la universitate pentru a depune actele, așa cum se întâmpla în anii precedenți și ne oferă și nouă posibilitatea să vedem în regim live cum se desfășoară admiterea De principiu, anul trecut, în universitățile din Republica Moldova au toate universitățile și la buget, la contract (n. red locuri cu taxă) au fost înmatriculați în jur de 14.000 de studenți. Arată promițător admiterea în acest an cu 11.043 deja cu actele depuse și sperăm până pe data de 31 în turul întâi să vedem o creștere în continuare și să avem o admitere bună.

Cei care nu vor reuși să se obțină un loc la buget, de exemplu în tur întâi vor avea posibilitatea să exploreze locuri la buget rămase la încheierea primului tur, în cadrul celui de-al doilea tur de admitere și să-și selecteze specialitățile unde în continuare pot beneficia de locuri bugetare. Vă aduc aminte că în acest an statul a pus la bătaie circa 9.000 de locuri în locuri bugetare la diverse specialități. În mod special a fost prioritizată pedagogia, ca de obicei, pentru că facem o investiție mai mare atunci când vine vorba de viitorii noștri profesori, după care ingineria IT și multe, multe alte domenii. La majoritatea specialităților sunt suficiente locuri la buget pentru cei care și-o doresc, iar la cele mai populare, dar unde noi considerăm că deja avem o forță de muncă destul de largă, este și posibilitatea de a depune la contract fie că vorbim de juridic sau economie, specialități foarte populare, dar în același timp, din punctul nostru vedere, suprasolicitate, unde este posibilitatea în continuare de a aplica, de a vă înregistra la contract”.  

Cum se aplică online

„În mod normal, tot procesul nu trebuie să dureze nu mai mult de 10-12 minute. Informațiile vor fi transmise live pe site-ul Ministerului Educației. În universități vor fi centre de informare, tinerii vor putea să vină să întrebe despre facultățile care îi interesează sau dacă vor avea alte întrebări”, a precizat ministrul Educației pe 15 iulie când a anunțat platforma.

Candidații vor putea selecta cel mult 3 universități și câte cel mult 3 specialități din cadrul fiecărei instituții. 

“Platforma va putea fi ușor accesată pe telefon sau laptop, iar candidații vor trebui să parcurgă câțiva pași pentru a depune dosarele de admitere. Primul pas este să se autentifice: prin sistemul guvernamental MPass sau prin adresa electronică. Candidatul va crea contul personal și va completa formularul de înregistrare cu informațiile solicitate. Acesta va indica o adresă de email și un număr de telefon valabile și veridice, la care va primi notificări pe parcursul procesului de admitere. 

Urmează încărcarea documentelor, și a actelor confirmative, în cazul celor care fac parte din categoriile speciale de candidați conform Regulamentului de admitere

După completarea și salvarea datelor, următoarea etapă este depunerea cererii de participare la concurs. Candidatul poate depune până la 3 cereri: cel mult trei universități, iar la fiecare universitate câte 3 specialități în ordine prioritară. Va fi necesar de achitat și o taxă de admitere, care este stabilită de fiecare instituție de învățământ superior în parte. Despre rezultatele admiterii instituțiile vor comunica  prin intermediul sistemului informațional și  paginile web instituționale.

Pentru orice detalii referitoare la admiterea în învățământul superior din țară, persoanele interesate pot apela la Call Centru: 0 8000 5005.

Tinerii care nu au decis încă la ce specialitate să depună dosarul pot veni la Comisia de admitere a instituției, unde vor fi ajutați să aleagă specialitatea, în funcție de preferințele pe care le au. De asemenea, candidații vor putea primi ajutorul Comisiei la completarea formularului online pe platforma eadmitere”, potrivit Ministerului Educației din Republica Moldova.

Anul acesta în Republica Moldova există 16 instituții de învățământ superior, cu peste 200 de specialități și programe de studii, scrie pe site-ul Ministerului. “La admiterea din anul curent, universitățile din Republica Moldova vor propune în total 8 697 locuri bugetare, la licență, master, rezidențiat și secundariat clinic.

“De menționat că, din numărul total de locuri bugetare la licență și master, 25% vor fi acordate pentru domeniul științe ale educației, adică 2 104 de locuri”, mai scrie pe site.

Calendar admitere online

Vor fi două etape de admitere. Prima are loc în perioada 22 – 31 iulie (sesiunea de bază) și 10 – 14 august (sesiunea suplimentară).

Rezultatele intermediare vor fi anunțate pe data de 2 august și, respectiv, 16 august. Ulterior, candidații care au fost admiși de instituțiile de învățământ, la una sau mai multe specialități, vor face alegerea și vor depune dosarele în original la universitatea unde vor să-și facă studiile. Afișarea rezultatelor finale se va face pe 9 august (sesiunea de bază), și pe 20 august (sesiunea suplimentară).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lipsa transportului elevilor se corelează direct cu neparticiparea la Bacalaureat, arată cercetarea Institutului de Științe ale Educației / Programe de educație remedială încă din clasa a IX-a și asigurarea unei mese calde pentru liceenii navetiști, printre recomandările specialiștilor

Lipsa transportului elevilor către școală este una dintre cauzele principale care duce la absenteism la ore. Elevii nu pot ajunge astfel nici la pregătirea pentru Bacalaureat sau ore remediale și…
Vezi articolul

Eliminarea examenului de Titularizare și angajarea profesorilor direct de școli, nu de inspectorate, sunt recomandate României în două rapoarte de expertiză ale OCDE, solicitate de Guvernul României și ignorate de conducerea Ministerului Educației

Modalitatea prin care Ministerul Educației îi angajează în școli pe cei care devin profesori (titularizarea) a fost criticată dur de specialiștii OCDE, instituție cunoscută la nivel mondial pentru organizarea testărilor…
Vezi articolul
Bogdan Aurescu - Inquam Photos / George Călin

Bogdan Aurescu, despre educația minorității române din Ungaria: Este necesar să găsim soluții pentru formarea de noi cadre didactice pentru trimiterea din România şi să acordăm burse pentru a încuraja elevii români să învețe în limba română

Necesitatea creșterii calității învățământului în limba română, asigurarea unei finanțări adecvate pentru mass-media de limba română, dar și pentru proiectele instituțiilor de cultură reprezentative pentru etnicii români din Ungaria sunt…
Vezi articolul

Răzvan Cherecheș, profesor în sănătate publică: Școlile trebuie să poată funcționa on-site cât mai mult. Ministerul Educației să reducă la 15 numărul de elevi din clasă și să introducă sisteme de ventilație cu schimb mare de aer

Școlile vor funcționa tot anul viitor intermitent când în sistem hibrid, când complet online, pentru că și dacă vaccinul va fi disponibil în primăvară, el va fi distribuit și administrat…
Vezi articolul