Premieră în olimpiadele școlare: Profesorii, studenții, foștii olimpici și cercetătorii sunt plătiți cu ora pentru pregătirea elevilor din loturile naționale – hotărâre de guvern publicată în Monitorul Oficial

0 vizualizări
Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
Profesorii, studenții, foștii olimpici și cercetătorii ori alți „traineri” trebuie să fie plătiți pentru activitățile de pregătire a loturilor naționale pentru olimpiadele și concursurile internațional, prevede noua hotărâre de guvern (HG) 1.616 cu normele metodologice privind finanțarea competițiilor școlare, publicată luni, 16 decembrie, în Monitorul Oficial.

Până acum, prin HG 536/2016, activitatea acestora din taberele de pregătire a loturilor acestora nu putea fi răsplătită, nici măcar pentru profesorii care au ținut lecțiile premergătoare etapei internaționale.

  • În continuare, profesorii de la clasă ai elevilor olimpici internaționali primesc și ei un premiu în valoarea premiului acordat de Ministerul Educației aferent medaliei / locului obținut. Dacă sunt mai mulți profesori pregătitori ai unui elev, aceștia împart suma corespunzătoare premiului pentru medalia obținută.

Plata trainerilor se face cu ora, în baza unui contract semnat cu școala coordonatoare, potrivit HG 1.616/2024, document care poate fi consultat integral mai jos în articol:

Art. 6. — (1) Plata trainerilor care susțin activități specifice de pregătire centralizată și selecționare a loturilor naționale ale României pentru participarea la competițiile internaționale organizate de M.E. sau pentru care M.E. organizează și finanțează participarea lotului național se realizează în baza unui contract încheiat cu unitatea de învățământ organizatoare a activităților de pregătire a loturilor naționale”.

Suma primită de profesori, studenți și foști olimpici sau cercetători este egală sumei de la plata cu ora pentru un profesor cu vechime de peste 25 de ani și gradul didactic I. Numărul de ore se stabilește împreună cu profesorul coordonator de lor și este aprobat de ministerul Educației:

(2) Cuantumul acordat trainerilor pentru participarea la activitățile de pregătire a loturilor naționale ale României pentru participarea la competițiile internaționale este în conformitate cu prevederile legale în vigoare referitoare la plata cu ora a unui profesor cu vechime de peste 25 de ani și gradul didactic I. Numărul de ore alocat unui trainer se propune de către coordonatorul lotului și se aprobă de către M.E”.

În plus, banii se acordă de către școala, liceul sau centrul de excelență care organizează pregătirea loturilor naționale olimpice:

  • (3) Cuantumurile prevăzute la alin (2) se acordă de către unitatea de învățământ organizatoare din sumele primite de la inspectoratele școlare pentru aceste activități, alocate de către M.E”.

Edupedu.ro a scris că noutatea majoră adusă de regulile aprobate prin Hotărârea de Guvern (HG) 1.616/2024 față de HG 536/2016 este că nu doar elevii de la olimpiadele școlare beneficiază de cazare și masă în valoare de 200 de lei pe zi, ci și elevii de la concursuri și alte competiții, de exemplu de tip sportiv.

Legea educației 1/2011, modificată prin OUG 69/2022 după relatările Edupedu.ro despre condițiile din căminele care au primit elevii la olimpiadele naționale în aprilie 2022, prevedea suma dublată la 200 de lei pentru „olimpiadele școlare naționale”, însă prin HG 1.616/2024 au fost inluse și celelalte competiții școlare prin menționarea acestora în loc de „olimpiade”.

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL Elevii calificați și profesorii însoțitori la concursuri, olimpiade și alte competiții primesc cazare la hotel și mese în valoare de 200 de lei pe zi, diurnă și asigurare medicală / Sumele pentru premiile la națională, nemajorate din 2022
Studenții și cercetătorii care pregătesc elevi olimpici internațional vor putea primi și ei premii în bani, în funcție de medaliile câștigate – proiect de Hotărâre de Guvern / În prezent primesc stimulente doar profesorii, pentru cea mai mare din distincțiile obținute
OFICIAL Elevii din loturile olimpice pot fi pregătiți de centrele de excelență din fiecare județ, care pot primi bani și de la consiliile județene – regulament nou, aprobat de Ministerul Educației cu 4 luni întârziere
PROIECT Sumele pentru elevii olimpici și profesorii lor, crescute la 200 de lei pe zi pentru mâncare și cazare, inclusiv la concursuri și tabere de pregătire a loturilor / Premiile pentru medaliile europene, mărite / Mii de lei și pentru elevii care concurează în echipe la internațional
Pregătirea olimpicilor internaționali rămâne subfinanțată, atrag atenția mai mulți profesori. Ministerul Educației acordă câte 100 de lei per participant, din bugetul propriu, pentru taberele celor mai performanți elevi, fără o reglementare exactă pentru aceste fonduri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul s-a răzgândit: nu mai oferă voucherele de 250 de lei pentru rechizite, cărți și echipament sportiv pentru elevi. SURSE: Banii necesari, tăiați la rectificarea bugetară

Ministerul Educației a retras din dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind programul „Merg la școală”, prin care aloca 250 de lei sub formă de vouchere pentru fiecare elev…
Vezi articolul

VIDEO Doar 14 școli fără încălzire la nivel național, raportate în ședința cu prefecții de astăzi. Ministrul de Interne: Îi rog pe prefecți să ne explice cum s-a petrecut acest miracol din 24 august, când au raportat 574 de unități fără încălzire

Prefecții au raportat doar 14 școli la nivel național care nu au până acum încălzire, în condițiile în care acum o săptămână s-au raportat 574 de unități de învățământ aflate…
Vezi articolul

BREAKING Peste 54.600 de contestații au fost depuse la BAC 2023. Aproape 51.650 de lucrări au fost corectate greșit / La Limba română sunt 300 de lucrări ale căror note au fost modificate cu peste un punct și jumătate

Peste 54.600 de constatații au fost depuse la examenul național de Bacalaureat, potrivit datelor Ministerului Educației. Acesta este al treilea an cu cel mai mare număr de contestații din ultimii…
Vezi articolul

Asociația Studenților la Comunicare din Universitatea din București anunță că nu participă la cursurile profesorului Horea Bădău, cercetat pentru abuzuri, dacă va preda materia „Social Media”

Asociația Studenților la Comunicare (ASC) din Universitatea din București anunță, într-o postare pe Facebook, că va boicota cursurile și seminarele susținute de lectorul universitar Horea-Mihai Bădău „întrucât nu tolerăm nicio…
Vezi articolul