„Universitatea din București respinge ferm orice formă de dictatură și rămâne angajată pe deplin în slujba dezvoltării unei societăți românești bazate pe valorile euroatlantice”, arată instituția într-un prim punct de vedere al unei universități românești față de situația creată în alegerile prezidentiale, unde candidatul pro-rus Călin Georgescu a intrat în turul II de scrutin. UB a adoptat punctul de vedere printr-o decizie a Consiliului de Administrație.
Anterior, voci din mediul academic – inclusiv rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cliuj-Napoca, Daniel David, sau rectorul Universității din București, Marian Preda – au exprimat puncte de vedere personale cu privire la rezultatul alegerilor. Acum UB își exprimă instituțional sprijinul pentru procesele democratice, pentru orientarea euroatlantică a țării și se poziționează împotriva „oricărei forme de dictatură”.
- Totodată, Universitatea din București cere „partidelor politice să își revizuiască principiile de selecție și de promovare a liderilor și candidaților în alegeri și a decidenților din sistemul de administrație”. Și supune că „România are nevoie de lideri politici competenți, democrați și eficienți, dar care înțeleg problemele oamenilor, ale societății și propun soluții de rezolvare a lor realiste și umaniste, nu populiste sau mesianice”.
Și îi îndeamnă pe alegători să voteze informat și „în funcție de evidențe și de certitudini (…) nu în funcție de manipulări și promisiuni populiste”.
Potrivit UB, „sancționarea ineficienței în guvernare și inechităților generate la nivel social trebuie făcută în interiorul sistemului democratic și prin păstrarea orientării euroatlantice a României”.
- Iar „orientarea euroatlantică a României, așa cum este ea consfințită de Constituție, la Art. 148 și 149, și reafirmată în Carta Universității din București, la Art. 5, precum și valorile fundamentale pe care acestea le exprimă, „stat de drept, democratic și social, respect pentru demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic”, reprezintă valori supreme, în spiritul tradițiilor democratice ale poporului român”, arată Universitatea din București
Punctul de vedere integral:
„Universitatea din București reiterează în mod ferm angajamentul său pentru apărarea democrației, libertății și orientării euroatlantice a României
Consiliul de Administrație al Universității din București a decis, în ședința de astăzi, 27 noiembrie a.c., publicarea următorului punct de vedere:
În vremuri în care părți importante ale societății românești au transmis un mesaj clar împotriva unui mod de guvernare și a unor practici politice care au împiedicat în mod constant reformarea și modernizarea României pentru a răspunde așteptărilor sale în fața provocărilor politice, geopolitice, economice și sociale, Universitatea din București reiterează în mod ferm angajamentul său pentru orientarea euroatlantică a României și valorile democratice care sunt intrinseci statului român și națiunii române.
Considerăm că sancționarea ineficienței în guvernare și inechităților generate la nivel social trebuie făcută în interiorul sistemului democratic și prin păstrarea orientării euroatlantice a României.
Orientarea euroatlantică a României, așa cum este ea consfințită de Constituție, la Art. 148 și 149, și reafirmată în Carta Universității din București, la Art. 5, precum și valorile fundamentale pe care acestea le exprimă, „stat de drept, democratic și social, respect pentru demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic”, reprezintă valori supreme, în spiritul tradițiilor democratice ale poporului român.
Nu trebuie să uităm tragediile și suferințele provocate în istoria noastră de regimurile nedemocratice, autoritare, dictatoriale din secolul XX, și nici victimele legionarismului și comunismului.
Idealurile Revoluției din decembrie 1989, prea recentă la scara istoriei ca să nu reverbereze încă puternic în conștiința noastră a tuturor, trebuie să rămână și astăzi unicul reper în drumul de reformare și modernizare a României democratice. Situându-se în afara oricărei apartenențe politice, așa cum îi este misiunea, Universitatea din București respinge ferm orice formă de dictatură și rămâne angajată pe deplin în slujba dezvoltării unei societăți românești bazate pe valorile euroatlantice ale libertății, pluralismului și statului de drept prin misiunile sale asumate de cercetare și educare.
Le cerem partidelor politice să își revizuiască principiile de selecție și de promovare a liderilor și candidaților în alegeri și a decidenților din sistemul de administrație. Pentru apărarea democrației și a orientării euroatlantice și pentru evitarea autoritarismului, România are nevoie de lideri politici competenți, democrați și eficienți, dar care înțeleg problemele oamenilor, ale societății și propun soluții de rezolvare a lor realiste și umaniste, nu populiste sau mesianice.
Îi îndemnăm pe români să se informeze cât mai bine și să meargă la vot pentru a decide ei viitorul României în funcție de evidențe și de certitudini privind candidații și ofertele lor electorale și nu în funcție de manipulări și promisiuni populiste.”