Premieră în cercetarea mondială. Nicolae Zamfir, directorul celui mai mare proiect laser: Astăzi se îndeplinește un vis de peste 10 ani

Nobelul pentru Fizică

Nobelul pentru Fizică

Premieră în cercetarea mondială, înregistrată pe platforma de la Măgurele: laserul din proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics a atins 10 PW, puterea pentru care a fost construit. “Astăzi se îndeplinește un vis de peste 10 ani. Cei 10 ani nu au fost ușori, mai ales că a fost o aplicație pentru fonduri europene”, a declarat directorul proiectului laserului de la Măgurele, Nicolae Zamfir, în deschiderea unui eveniment organizat la Măgurele în această dimineață, pentru a marca atingerea obiectivului proiectului.

Am avut privilegiul să conduc o echipă de tineri cercetători, tineri juriști, economiști, care cu tenacitate și ambiție au vrut să demonstreze că România poate. Iar ziua de astăzi este confirmarea acestui crez“, a afirmat Nicolae Zamfir. “Suntem fericiți că am creat condițiile tinerei generații să joace în prima ligă a cercetării“, a adăugat oficialul.

Director al celui mai mare proiect de cercetare a laserilor din lume, Zamfir a precizat că “rezultatele testelor de săptămâna trecută confirmă atingerea acestei puteri. Experimentele sunt atât de cercetare fundamentală, dar sunt și idei de a genera tehnologii folositoare în viitorul apropiat, mai ales în domeniul biomedical“.

Ioan Dăncuș, directorul Departamentului de Lasere al proiectului, a explicat pe înțelesul tuturor “ce înseamnă 10 PW: Putem compara cu un pointer laser usual, care produce o putere care este de aproximativ 1 milliwatt. Ar trebui să folosim 10 triliarde de pointere laser, pentru a echivala puterea laserului de la Măgurele“.

Am folosit cel mai mare cristal de titan safir crescut vreodată pe pâmânt, de 20 de centimetri diametru, în care laseri de pompaj concentrează lumina; cristalul înmagazinează acea energie și o cedează pulsului principal. La finalul sistemului există o componentă numită compresor optic, unde compresăm pulsul de aproximativ 1 milion de ori și în acest fel ajungem la acea putere“, a declarat Dăncuș.

Acest puls continuă spre experimente, unde trebuie focalizat într-un volum comparabil cu o zecime dintr-un fir de păr. Pentru ca acest sistem să poată să existe, e nevoie de o infrastructură incredibilă. Tot sistemul laser împreună cu experimentele sunt lansate pe o placă antivibrații“, a precizat directorul Departamentului de Lasere al ELI-NP.

Ioan Dăncuș a declarat că sistemul laser funcționează, chiar în timpul derulării conferinței: “Pentru noi, echipa tehnică, acest sistem este ca un organism viu, de o complexitate mare, cu mii de componente optice, electronice. Dar nu doar partea de compăelxitate tehnică a sistemului în sine e foarte importantă, ci la ce vom folosi acest laser. Îl vom folosi ca să răspundem la 2 mari chemări: curiozitatea – să înțelegem mai bine universul, și creativitatea – să dezvoltăm ceva prin care să ajutăm omenirea să trăiască mai bine“.

“În zona de curiozitate, vom merge spre înțelegerea universului, de la materia întunecată, până la structura nucleară. În zona de creativitate, vom încerca sa constuim aplicații de la medicină, pana la stiinta materialelor. Aici vom putea testa materialele inclusiv pentru călătoriile în cosmos. Este extraordinar de important pentru noi, România, ca am resuit sa demonstram posibilitatea de a avea un astfel de proiect”, a afirmat Ioan Dăncuș.

Citește și:

 

 

 

 

Exit mobile version