Mai multe asociații ale elevilor solicită Ministerului Educației să prelungească perioada dezbaterilor publice pe tema proiectului noii Legi a învățământului preuniversitar până în data de 31 octombrie, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
- Este vorba despre următoarele asociații: Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Timiș (AETM), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc) și Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL).
„Proiectul Legii învățământului preuniversitar a fost prezentat în data de 12 iulie a.c., dezbaterile pe tema sa pot avea loc până în data de 24 august a.c. Astfel, dând timp doar 40 de zile pentru a dezbate proiectul. Acest lucru este inadmisibil având în vedere că acest proiect va schimba viitorul a sute de elevi din toată țara”, se arată în comunicat.
Perioada în care au fost puse cele două proiecte de legi în dezbatere a coincis cu vacanța profesorilor, după cum apare în comunicat: „Ținem să aducem aminte că în acest interval de timp școlile și majoritatea cadrelor didactice sunt în vacanță, în acest sens, persoanele afectate de lege nu pot avea destul timp la dispoziție pentru a analiza și dezbate proiectul”.
Comunicatul integral poate fi consultat mai jos:
Este pentru a doua oară când Ministerului Educației i se cere prelungirea termenului de dezbateri. Edupedu.ro a scris că aproape 70 de profesori universitari cer ca termenul de dezbatere publică asupra proiectelor de legi ale educației să se prelungească până cel puțin pe 31 octombrie.
Într-un interviu pentru Edupedu.ro, profesorul Liviu Papadima a declarat că „perioada de consultări a fost inadmisibil de scurtă și plasată într-un ”sezon mort”, în care presa lâncezește iar instituțiile și actorii direct interesați sunt în vacanță sau concediu”. – detalii aici
Consiliul Național al Elevilor și Federația Asociațiilor de Părinți au avut dezbateri paralele cu Ministerul Educației, cu ușile închise, fără să existe vreo implicare a acestor organizații în dezbaterea oficială, cea organizată de Minister marți, conform Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. Din partea sindicatelor a participat la dezbaterea publică vicepreședintele FSLI, Cornelia Popa Stavri.
Foto: © Michaeljayberlin – Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.