Pregătirea medicilor rezidenți ar trebui schimbată până în 2029, cu 47 de milioane de euro din PNRR. Rectorul UMFCD, Viorel Jinga: Actualizăm curricula pentru toate specialitățile

Viorel Jinga / Foto: captură Facebook Live - UMFCD

Pregătirea medicilor rezidenți, adică absolvenții de medicină, medicină dentară și farmacie care intră în stagiul de pregătire, ar trebui schimbată în următorii printr-un apel de 47 de milioane de euro din PNRR, a declarat rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București, Viorel Jinga, duminică, 17 noiembrie.

Potrivit acestuia, proiectul finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prevede actualizarea curriculumului de rezidențiat. Este un apel de dezvoltare de programe, module specifice și transversale la nivelul facultăților de medicină, un parteneriat între cele șase universități care formează Alianța G6: din București, Cluj, Târgu Mureș, Timișoara, Craiova și Iași, a mai precizat rectorul Viorel Jinga.

„Trebuie să actualizăm curriculele (sic!) pentru a compatibiliza pregătirea rezidenților cu țările vestice, să găsim metode inovative, precum simularea clinică, și să utilizăm instrumente digitale și abordări interactive de predare. Evaluarea trebuie să fie bazată pe competențe, nu doar pe acumularea de cunoștințe”, a declarat șeful UMFCD la Romexpo, unde aproape 4.000 de candidați arondați centrului universitar din Capitală au venit să susțină duminică concursul de intrare în Rezidențiat.

Prin apel, ar urma să se organizeze programe de formare pentru minimum 3.000 de profesori coordonatori de rezidențiat, astfel încât aceștia să fie familiarizați cu noile metode și standarde, conform rectorului UMF „Carol Davila”. Un proiect pilot pentru 9.000 de medici rezidenți va putea fi extins la nivel național, iar un sistem de evaluare a competențelor personalului și implementarea standardelor de excelență în procesul de predare și formare va fi introdus, a mai punctat Jinga.

DOCUMENT DESCARCĂ Ghidul solicitantului formare postuniversitară – universități de medicină:

Redăm declarațiile principale de presă de la conferința de presă a UMF „Carol Davila” de duminică, 17 noiembrie 2024:

Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București:

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății:

Cătălina Poiană, profesor doctor UMF „Carol Davila”, medic endocrinolog, președinta Comisiei Locale de Organizare a Rezidențiatului – București 2024:

Adriana Pistol, șefa Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), președinta Comisiei Naționale de Organizare a Rezidențiatului 2024:

Citește și:
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: Universitățile de medicină vor avea prerogativa principală în pregătirea efectivă a rezidenților, organizarea Rezidențiatului, rotația stagiilor și urmărirea rezidenților
ULTIMA ORĂ Concursul pentru rezidențiat rămâne neschimbat, anunță Ministerul Sănătății, după consultări cu studenții: examenul de intrare va fi în continuare național, pe domeniile medicină, medicină dentară și farmacie
Ministrul Sănătății, despre noul rezidențiat: Suntem în etapa în care rezidențiatul va fi preluat de către universități / Stagiile făcute în străinătate vor fi recunoscute de ele, iar calificarea profesională – de Colegiul Medicilor
Exit mobile version