Prefectul Capitalei a convocat ședința Comitetului pentru Situații de Urgență abia pentru ora 15.00, la peste 24 de ore de la depășirea pragului de infectări de 3 la mie în București

1.261 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Prefectura București anunță că ședința de luni a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență se va desfășura abia începând cu ora 15.00. Este vorba despre ședința în care se va decide soarta școlilor și grădinițelor, ca urmare a depășirii pragului de infectări de 3 la mie. Cel mai probabil, de marți toate unitățile de învățământ, indiferent dacă sunt de stat sau private, vor fi închise, iar orele se vor desfășura online.
  • De remarcat că într-un caz similar Prefectura Mureș a decis chiar duminică ca Municipiul Târgu-Mureș – alt municipiu cu rată de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 mai mare de 3 la 1000 de locuitori – să închidă toate școlile și grădinițele chiar de astăzi, luni 19 octombrie, pentru ca școala să fie 100% online timp de 14 zile. Detalii aici

Anunțul prefecturii vine la finalul unei zile în care prefectul a refuzat să convoace Comitetul pentru Situații de Urgență, invocând termenul de 48 de ore pe care îl are la dispoziție pentru această ședință.

Luni dimineață, ministrul Educației Monica Anisie a convocat de la ora 8:00 o ședință la Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), “pentru a realiza planul de măsuri privind desfășurarea activităților didactice online”.

Comunicatul integral al Prefecturii București:

Instituția Prefectului – Municipiul București anunță că, mâine, 19 octombrie 2020, ora 15.00, va avea loc ședința Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență. În cadrul ședinței se va constata încadrarea în limitele de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile și se va hotărî, pe baza analizei prezentate de Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, măsurile care se vor aplica, potrivit H.G. nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum și pentru stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID- 19“.

Informații de background

Amintim că Grupul de Comunicare Strategică a anunțat duminică, 18 octombrie, că rata de infectare pentru București este de 3,02 la mia de locuitori. Potrivit ordinului de ministru după care sunt organizate școlile, la această valoare a indicelui pentru cazurile noi de îmbolnăvire toate școlile dintr-o localitate trec în scenariul 100% online.

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat pentru Edupedu.ro că nu convoacă duminică Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, ci că luni va decide cum vor funcționa școlile și grădinițele, ca urmare a depășirii ratei de infectare de 3 la mie.

Contactată de Edupedu.ro după ce prefectul Capitalei a declarat că nu convoacă duminică Comitetul, Monica Anisie a precizat că luni elevii se duc la școală și la grădiniță, pentru că “dacă nu există o decizie din partea Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, școlile și grădinițele vor funcționa în scenariul doi [adică la fel ca până acum – N.Red.], exact cum este prevăzut în ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației și Cercetării”.

Hotărârea de Guvern care prelungește starea de alertă prevede că Comitetul Județean sau Municipal pentru Situații de Urgență trebuie să se întrunească în maximum 48 de ore: “Constatarea încadrării în limitele de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în prezenta hotărâre se realizează în maximum 48 de ore de la atingerea acestora prin hotărâre a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență pe baza analizelor prezentate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, iar măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia“.

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii au acces la lucrările elevilor de la simularea pentru Evaluarea Națională 2024, conform procedurii. Sorin Ion: Rezultatele și modul de rezolvare se discută cu elevii cu lucrările pe masă și cu borderourile de corectare, în format digital

„După simulare, fiecare profesor discută cu elevii rezultatele și modul de rezolvare. Se poate face cu lucrările pe masă. Se poate face cu borderourile de corectare, care vin în format…
Vezi articolul

Florian Lixandru o acuză pe ministra Educației, Ligia Deca, că i-a retras atribuțiile „pentru un delict de opinie” / Secretarul de stat scrisese pe Facebook că PSD va propune în Coaliție ca legile să nu fie grăbite, ci finalizate până în martie 2024

Florian Lixandru o acuză pe ministra Educației, Ligia Deca, că i-a retras atribuțiile pentru un delict de opinie, potrivit unui postări pe Facebook a secretarului de stat. Lixandru este secretar…
Vezi articolul