Prefectul Capitalei a convocat luni, la 10:00, ședința Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență. Tema: scenariul de funcționare a școlilor

2.116 vizualizări
Foto: Pexels.com
Luni, la ora 10:00, se va desfășura ședința Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, a anunțat purtătorul de cuvânt al prefecturii București. Noul prefect, Traian Berbeceanu, a convocat ședința a cărei temă principală este stabilirea scenariului în care vor funcționa școlile și grădinițele în următoarele 2 săptămâni.

Traian Berbeceanu a declarat astăzi că ”mâine va avea loc şedinţa CMSU. Noi am avut o şedinţă pregătitoare cu principalele structuri reprezentate în Comitet. Am solicitat puncte de vedere de la toate structurile reprezentate în Comitet şi vă pot spune că, în unanimitate, ideea este că vom menţine măsurile care deja au fost adoptate prin hotărârea trecută, având în vedere gradul de infectare care a crescut de la o zi la alta. Numărul de pacienţi depistaţi pozitivi îngrijorător, deci nu avem niciun motiv de relaxare”, relatează G4Media.ro.

În ceea ce priveşte o eventuală redeschidere a şcolilor – aşa cum cer diferite structuri sau anumiţi politicieni – Berbeceanu a precizat că, având în vedere actele normative care sunt în vigoare, la peste 3 cazuri la mia de locuitori, şcolile funcţionează în scenariul online.

Amintim că toate școlile și grădinițele din București sunt în prezent în scenariul roșu, cu ore exclusiv online, indiferent dacă e vorba despre unități de învățământ de stat sau private. La precedenta ședință, de acum 2 săptămâni, Comitetul a lăsat însă deschise after school-urile și creșele, a căror funcționare și administrare sunt în subordinea primăriilor, nu a Ministerului Educației.

Elevii și copiii din București stau și luni acasă, aceasta fiind ultima din cele 14 zile de scenariu roșu stabilit de Comitetul pentru Situații de Urgență la cea mai recentă ședință. Ce se va întâmpla de marți, în ce scenariu vor continua unitățile de învățământ din Capitală, urmează să fie stabilit într-o nouă ședință a Comitetului Municipal.

Inspectorul Școlar General al Capitalei, Ionel Pușcaș, a declarat că luni se va vota prelungirea pentru încă 2 săptămâni a funcționării școlilor în online, în cadrul ședinței Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență.

Cred că este clar pentru toată lumea că, la indicele acesta epidemiologic și la numărul actual al infecțiilor cu covid, Comitetul pentru Situații de Urgență o să voteze luni prelungirea funcționării școlilor în online“, a declarat Ionel Pușcaș.

Într-o declarație pentru G4Media.ro, noul prefect al Capitalei, Traian Berbeceanu, a afirmat că ”am solicitat ca toate instituțiile care au reprezentanți în CMSU [Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență – N.Red.] să facă o analiză și să se pronunțe cu privire la necesitatea menținerii măsurilor sau eventuale noi măsuri. Toate acestea vor fi discutate în ședința CMSU, vor fi analizate cu specialiști și în funcție de asta se va lua o hotărâre. Intenționăm ca ședința CMSU să fie luni”.

Berbeceanu a calificat măsurile luate deja la precedenta ședință a Comitetului ca fiind ”corecte, juste, impuse de gradul de contaminare ridicat, strict cu scopul de a limita răspândirea virusului și cu protejarea populației”.

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a anunțat și el că susține ca școlile să rămână închise până când rata de infectare scade sub 3 la mia de locuitori, deși închiderea școlilor contrastează puternic cu deciziile luate în Anglia, Portugalia, Franța, Germania și Belgia – țări care au anunțat săptămâna aceasta că trec la restricții dure, dar mențin școlile deschise.

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a declarat joi că “copiii sunt transmițători ai acestei boli. Specialiștii în care am încredere au spus acest lucru. Întrucât școlile sunt o sursă de transmitere a bolii, o măsură de siguranță, în condițiile în care suntem și în București, putem să facem și școală online, în condiții acceptabile. Este o măsură pe care eu o susțin cu toată inima. Până când nu vom scădea acel indice sub 3, cum au stabilit specialiștii, eu susțin ca școlile să rămână închise”. Declarațiile au fost făcute la B1 TV.

Noul primar al Capitalei susține că “școlile sunt o sursă de transmitere a bolii“ fără să arate care sunt datele, analizele pe care se bazează și cine sunt specialiștii în care spune că are încredere.

Edilul Capitalei îi contrazice astfel pe miniștrii Sănătății, Nelu Tătaru, și Educației, Monica Anisie, fără nicio analiză concretă care să îi susțină verdictul. Cei doi oficiali guvernamentali au anunțat că școlile nu sunt element de infectare, pornind de la datele de infectare pe grupe de vârstă făcute publice de Ministerul Sănătății, și că pericolul de infectare e dincolo de poarta școala, adică în administrarea primăriei. Dar nici aceștia nu au oferit alte date relevante care să întărească această concluzie.

Citește și:
Anglia și Portugalia, ultimele țări care au decis să impună restricții extinse pentru combaterea pandemiei, țin totuși școlile deschise
Franța intră în lockdown începând de vineri. Școlile, liceele și creșele rămân deschise, “pentru că niciun copil nu trebuie privat de contactul cu sistemul școlar”
Belgia reintroduce restricții dure, apropiate de cele din primăvară. Școlile vor fi redeschise treptat după actuala vacanță
Germania impune restricții majore pe parcursul lunii noiembrie, aproape de nivelul celor din primăvară, dar ține școlile și grădinițele deschise
Revista Nature: De ce școlile nu sunt, probabil, puncte de răspândire intensă Covid-19
BREAKING Inspectorul Școlar General din București: Prelungirea funcționării școlilor în online o să fie votată luni de Comitetul pentru Situații de Urgență
Inspectoratul școlar București, despre situația școlilor: Așteptăm incidența de luni pentru a decide ce vom propune în Comitetul de Urgență
Nicușor Dan: Eu susțin ca școlile să rămână închise în București, până când nu vom scădea acel indice sub 3
Monica Anisie: Nu există o legătură între deschiderea școlilor și creșterea numărului de infectări. Ministerul Sănătății a propus închiderea școlilor când rata infectării ajunge la 3 la mia de locuitori
ANALIZĂ Școala nu a influențat rata de infectare cu Sars-CoV-2 în rândul populației de 0-19 ani
VIDEO Ministrul Sănătății: Elementul “școală” nu este cel care face infectarea. A însemnat 6-6,5% din tot ce înseamnă grupa de vârstă 0-19 ani


3 comments
  1. Bai, dar chiar nimeni nu citește nenorociți ala de ordin pe care își bazează ăștia închiderea școlilor, ca să vadă că nu este obligatorie, ci opțională? Nimeni, politicieni, ziariști, nimeni?
    “3.La o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, DSP judeţene şi a municipiului Bucureşti va prezenta CJSU/CMBSU o
    analiză a situaţiei epidemiologice din localitate. În funcţie de existenţa transmiterii comunitare în localitate şi numărul de focare existente în unităţile
    de învăţământ din localitate, precum şi alte criterii de risc, CJSU/CMBSU poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a
    activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ (scenariul 3), cursurile desfăşurându-se online. În absenţa unei
    astfel de decizii, unităţile de învăţământ din localitatea respectivă vor funcţiona în scenariul 2.

    Poate decide, nu trebuie sa decidă.
    Ce dracu e asa de greu?

    1. In Bucuresti situatia este mai grava decat ni se prezinta. Indicile este aproape de 5.

      Ei considera infectiile din spitale focare. Dar cei din focar nu au nevoie de internare sau loc la ATi?

      Ce sa mai zicem de caminile de batrani care si ei au nevoie de locuri in spital dar ei sunt in focar si nu ii luam in calcul.

  2. Sanchi!Ca si într-o școală:ce zice directorul ,aia se face.Si aici la fel.Asta e asa …pentru complicitate la “crima” ,după vechea schema cu descentralizarea si “vinovat e X”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Critici şi proteste în Bulgaria, după ce „propaganda” LGBT a fost interzisă în şcoli / „Este un model rusesc care a fost deja transferat în alte ţări cu democraţii în criză, precum Ungaria şi Georgia”

Mai multe ONG-uri şi partide şi-au exprimat ferm opoziţia faţă de un amendament aprobat miercuri de Parlamentul bulgar care interzice „propaganda” legată de comunitatea LGBT+ în şcoli şi care, în…
Vezi articolul

„Marile schimbări” anunțate azi de ministrul Cîmpeanu sunt doar un decret politic, lipsește claritatea detaliilor, nu au fost alocate resurse (mai ales timp) pentru instruirea și pregătirea profesorilor, spune senatorul Ștefan Pălărie / Ministrul Educației a anunțat modul de calcul al mediei anuale, după renunțarea la obligativitatea tezelor

Noile schimbări anunțate de ministrul Educației privind încheierea mediei anuale în lipsa notelor la teze reprezintă un sistem complet nou care nu a fost testat nici măcar la nivelul unei…
Vezi articolul