Predarea istoriei totalitarismului la școală e singura armă eficientă de apărare în faţa diversiunilor propagandistice, spune președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, care propune cursuri pentru elevi și formare pentru profesori

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) propune predarea istoriei totalitarismului la școală. Într-un comunicat de presă transmis Agerpres, institutul spune că, în actualul context, programul va trata problema predării istoriei totalitarismului și se va axa pe consolidarea competențelor critice în rândul elevilor și pe formarea profesorilor.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunţă că elaborează o strategie de educaţie antitotalitară, ce urmează a fi finalizată la jumătatea lunii ianuarie 2025, prin care va propune predarea istoriei totalitarismului la școală. Nu se precizează de la ce clase, dar institutul susține că a început deja să redacteze o strategie amplă.

„Programul va trata problema predării istoriei totalitarismului în învăţământul românesc, axându-se atât pe consolidarea competenţelor critice în rândul elevilor, cât şi pentru formarea unui corp de profesori şi specialişti care să aplice nemijlocit măsurile concrete. O dimensiune importantă a acestui segment va fi dedicată dezinformării şi propagandei, ale căror efecte trebuie combătute din stadiile formative timpurii”, scrie IICMER în comunicatului de presă.

Anunțul instituției vine în contextul în care la alegerile parlamentare trei partide extremiste au obținut 30% dintre voturi, iar în primul tur al alegerilor prezidențiale, un candidat pro-rus, cu discurs neo-legionar și antisemit, Călin Georgescu, a obținut cele mai multe voturi. Curtea Constituțională a decis vineri, 6 decembrie, într-o hotărâre fără precedent, anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale.

“Evenimentele din ultima perioadă atestă faptul că România se află sub atacul concertat al forţelor autoritariste. Scopul acestui atac este deturnarea ţării de la traseul său istoric şi plasarea sa în orbita puterilor dictatoriale, aşa cum este Federaţia Rusă. României i se propune astăzi un model societal abracadabrant şi imposibil de aplicat, cu o economie autosuficientă care în realitate nu poate funcţiona, precum şi un “lider” ale cărui opinii sunt imposibil de conciliat cu orientarea politică şi civilizaţională a României”, scrie în comunicatul de presă.

„România nu poate fi «salvată» prin subminarea democraţiei, dar ea poate fi foarte repede ruinată şi aruncată la marginea civilizaţiei. Important este să ne angajăm într-un efort comun de combatere a tot ceea ce a dus la asemenea manifestări în viaţa publică românească. În anii care au trecut, în repetate rânduri, IICCMER a informat opinia publică şi decidenţii politici cu privire la pericolele subminării fundamentelor democratice ale societăţii, prin expedierea politicilor memoriei la coada listei de priorităţi a statului român sau prin îmbrăcarea acestora într-un formalism adeseori patriotard şi deloc în acord cu profilul unei veritabile naţiuni civice a cărei principală valoare să fie patriotismul lucid de tip european”, se mai arată în comunicatul semnat de Daniel Şandru, preşedinte executiv al IICCMER.

Daniel Şandru evidenţiază că „România are nevoie de un program naţional de consolidare a fundamentelor democraţiei (…) şi de educaţie antitotalitară”.

„În consecinţă, IICCMER anunţă faptul că iniţiază elaborarea unei strategii de educaţie antitotalitară, în acord cu atribuţiile care decurg din fundamentele sale juridice. Programul va trata problema predării istoriei totalitarismelor în învăţământul românesc, axându-se atât pe consolidarea competenţelor critice în rândul elevilor, cât şi pentru formarea unui corp de profesori şi specialişti care să aplice nemijlocit măsurile concrete. O dimensiune importantă a acestui segment va fi dedicată dezinformării şi propagandei, ale căror efecte trebuie combătute din stadiile formative timpurii”, adaugă Şandru.

Programul va propune o strategie amplă „prin care va fi acordată asistenţă de specialitate acordată diverselor categorii profesionale din România, în special administraţie şi aparatul de justiţie, combaterea propagandei şi dezinformării cu substrat istoric în rândul societăţii româneşti, elaborarea unei politici naţionale a memoriei istorice antitotalitare, care să trateze în mod egal totalitarismul de stânga, cât şi pe acela de dreapta”.

„Societatea românească are nevoie de muzee vii, moderne, de autentice şcoli ale democraţiei şi ale gândirii critice, care sunt singura armă eficientă de apărare în faţa diversiunilor propagandistice şi informaţionale ale celor care luptă împotriva libertăţilor individuale. Necesitatea unei astfel de strategii este o urgenţă. IICCMER anunţă că a trecut la elaborarea acestui document, pe care intenţionează să-l dea publicităţii la mijlocul lunii ianuarie a anului 2025. Solicităm (…) sprijinul instituţiilor interesate, în special Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ‘Elie Wiesel’, astfel încât să punem neîntârziat la dispoziţia autorităţilor o solidă bază de discuţii. Strategia trebuie să plece de la premisa colaborării între diversele sisteme instituţionale, astfel încât dimensiunea educaţională, cea administrativă, cea tehnică şi cea decizională să fie egal reprezentate şi în deplin acord”, spune preşedinele executiv al IICMER, mai notează Agerpres.

Daniel Şandru transmite că „absenţa unei astfel de strategii reprezintă un pericol la adresa democraţiei româneşti, iar aplicarea ei imediată este un imperativ, fiind în pericol toate realizările din ultimele decenii, care, în pofida neajunsurilor şi a criticilor meritate, au transformat România într-o ţară modernă, puternic ancorată în Occident”.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version