Preda vs. Preda pentru conducerea Universității din București. Actualul rector va candida pentru un nou mandat în funcția pentru care și-a manifestat interesul și decanul de la Științe Politice / Cei doi – foști colegi de mișcare politică în urmă cu 10 ani, dar cu traiectorii diferite

1.560 de vizualizări
Marian Preda și Cristian Preda – Surse: Universitatea din București / Cristian Preda-Facebook
Rectorul Universității din București, Marian Preda, va candida pentru un al doilea mandat, după cum a a anunțat el forurile de conducere ale instituției de învățământ superior, potrivit informațiilor Edupedu.ro. Contactat, el a confirmat această decizie. Pentru aceeași poziție a anunțat, luni, că va candida și fostul europarlamentar Cristian Preda, decan al Facultății de Științe Politice a Universității din București.
  • În urmă cu un deceniu, cei doi au fost colegi în cadrul unei inițiative politice, dar pentru scurtă vreme și cu abordări diferite. Detalii – mai jos

În cadrul Universității din București, calendarul alegerilor prevede ca pentru funcția de rector candidaturile vor fi depuse în noiembrie (în perioada 22-27.11). Până atunci sau chiar atunci pot apărea noi candidați, pe lângă cei doi care și-au anunțat deja interesul. Tururile alegerilor pentru postul de rector sunt programate pe 6 și pe 13 decembrie a.c..

Marian Preda este rector de un mandat, fiind ales în această funcție în 2019. Anterior, el a fost președinte al Senatului Universității din București (decembrie 2015-decembrie 2019). Între 2008 și decembrie 2015 a fost decan și profesor la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității, potrivit CV-ului său

Când Marian Preda devenea rector, și Cristian Preda devenea decan al Facultății de Științe Politice din cadrul aceleiași universități, ceea ce presupunea validare din partea Consiliului de Administrație și a Senatului universității (foruri conduse de atunci înainte și până atunci de Marian Preda). Cristian Preda a mai fost decan la aceeași facultate și în perioada 2004-2010, în paralel cu activitățile sale din politică, potrivit CV-ului său. Între 2009 și 2019, el a fost membru al Parlamentului European.

În zona politicii, căile celor doi s-au intersectat în mod notabil acum un deceniu, în cadrul Fundației Mișcarea Populară, dar traseele lor au fost diferite.

  • După ce a condus o comisie în cadrul președinției Traian Băsescu, Marian Preda a devenit, în 2013, președinte al Fundației Mișcarea Populară, ce reunea și alți consilieri prezidențiali. După câteva luni, în această organizație avea să intre și europarlamentarul Cristian Preda, pe atunci PDL. După un an, însă, timp în care pe temelia Fundației a fost construit Partidul Mișcarea Populară (PMP), Marian Preda, rămas la Fundație, și-a depus demisia din funcția de președinte al acesteia, într-un val de demisii al membrilor ei. El invoca în acest sens “motive personale”, în contextul în care Elena Udrea a câștigat atunci șefia PMP. Marian Preda aprecia cu această ocazie că “nu este posibilă o schimbare din interior a clasei politice din România”, potrivit relatărilor de atunci ale Hotnews.ro.
  • Între timp, Cristian Preda aderase la noul partid și-și anunța candidatura pentru un nou mandat european, pe care l-a și obținut. El avea să fie exclus din PMP în scurtă vreme, în contextul criticilor pe care i le adusese Elenei Udrea. În 2019, pe când era încă europarlamentar, se înscria în PLUS.
Citește și:
Fostul europarlamentar Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice, și-a anunțat candidatura la funcția de rector a Universității din București 

2 comments
  1. Marian Preda e intruchiparea perfecta a securistului obraznic si lipsit de scrupule. A fost cel mai dezastruos rector din istoria U.B. Afara cu el!

  2. Nu credem ca dl Cristian Preda este cu adevarat contracandidat.
    Niciunul nu e dorit de profesori, de fapt. Oricum, actualul rector a demonstrat ca e o calamitate pentru UB, mai putin pentru gruparea aflata la putere si pentru sefime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studioul de Teatru Casandra, spațiu de debut în teatru pentru actori români încă din 1957, recâștigat în instanță de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Decizia nu este definitivă

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” (UNATC) din București a obţinut în instanţă “redobândirea dreptului de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra”, informează instituția într-un comunicat publicat…
Vezi articolul

EXCLUSIV Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat pe o posibilă faptă de discriminare a elevilor făcută de Ministerul Educației prin eliminarea burselor de merit pentru clasa a V-a și a celor rurale pentru liceeni / La început de octombrie au loc audierile

Autosesizarea Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în cazul eliminării burselor rurale pentru liceeni și a burselor de merit pentru elevii de clasa a V-a a fost înregistrată, iar Ministerul…
Vezi articolul
ANOSR

Alianța Română a Universităților de Tehnologie vrea, în noua lege a Educației, un Program Național de încurajare a elevilor din gimnaziu și liceu să studieze științele exacte și ingineria / “România traversează cea mai mare criză de resursă umană din istoria sa, care se va adânci în următorii 30 de ani”, subliniază Alianța

Cele cinci universități care fac parte din Alianța Română a Universităților de Tehnologie (ARUT) atrag atenția într-un comunicat de presă că este o “lipsa cronică la nivel național de resurse…
Vezi articolul
Remus Pricopie / Foto: Agerpres

EXCLUSIV Remus Pricopie, rectorul SNSPA: România are nevoie de un nou ministru al educației, un domn sau o doamnă, care să nu fie tributar(ă) imposturii și care să ducă mai departe proiectul România Educată / Nu sunt interesat să mă întorc la Minister

Atac dur al fostului ministru al Educației Remus Pricopie la adresa ministrului Sorin Cîmpeanu, în contextul lansării în dezbatere a proiectelor Legii educației. “Prin promovarea actualelor proiecte de legi ale…
Vezi articolul