Ministerul Educației explică, într-un set de precizări trimis Edupedu.ro, de ce diferă salariul brut prezentat de ministrul Educației Ligia Deca în conferința de presă de la Guvern, de cel care apare pentru aceeași funcție, vechime și grad didactic în anexele OUG 57/2023. Instituția arată că toate salariile de bază prevăzute în ordonanță sunt stabilite pentru gradația 0, care ar corespunde unui angajat fără vechime în învățământ, dar în practică, profesorii cu experiență la catedră nu au cum să aibă aceste gradații.
Redăm precizările Ministerului Educației:
„Cu privire la informațiile apărute în articolul „Ligia Deca a dat exemple de creșteri salariale din calculele pe grile trimise inspectoratelor: Pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic II, între 15 și 20 de ani vechime, salariul de bază crește de la 5.368 lei la 6.947 lei brut. În Ordonanța publicată în Monitorul Oficial același profesor are 5.717 lei”, facem următoarele precizări:
- Ministrul Educației, doamna Ligia Deca, a prezentat, în cadrul briefingului de presă de după ședința de Guvern din data de 12 iunie 2023, o serie de simulări privind câștigurile brute raportate la salariul de bază în cazul unor funcții didactice din învățământ.
- Un astfel de caz a fost acela al unui profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic II, între 15 și 20 de ani vechime în învățământ.
- Vechimea în muncă (gradația) este cel puțin egală cu vechimea în învățământ.
- Salariul de bază pornește de la Gradația 0, însă salariul brut de bază se înmulțește cu coeficienți în funcție de vechimea în muncă.
- Gradația minimă echivalentă acestei vechimi în învățământ este gradația 4 (15-20 de ani).
- Prin urmare, conform art. 10 alin. (4) din Legea-cadru nr. 153/2017, se va aplica o tranșă de vechime aferentă gradației 4.
- Pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic II, între 15 și 20 de ani vechime în învățământ, gradația 4 este echivalentă a 6.947 lei, prin aplicarea succesivă a coeficienților prevăzuți la art. 10 alin. (4) din Legea-cadru nr. 153/2017, conform celor prevăzute în actul normativ menționat.
- Reiterăm faptul că un profesor aflat în situația dată nu are cum să fie încadrat la gradația 0 din punct de vedere legal, fiind încadrat cel puțin în gradația 4.
Ministerul Educației a procedat în mod transparent la transmiterea unor informații suplimentare privind calcularea salariilor de bază prin noile grile de salarizare în sistemul național de învățământ adoptate prin OUG nr. 57/2023. Vom răspunde la toate solicitările de clarificare privind calculele salariale, oferind asistență reprezentanților mass-media care prezintă informații pe acest subiect pentru o corectă informare a publicului, dată fiind complexitatea și importanța interpretărilor din punct de vedere legislativ privind salarizarea personalului din învățământ”.
Documentul transmis de Ministerul Educației către școli și inspectorate, cu exemple de calcul pentru salariile de bază, poate fi descărcat de aici.