Orașele aglomerate ar putea ajunge la pragul de infectare cu SARS-CoV-2 de 6 la mia de locuitori în octombrie, dacă trendul crescător actual se menține și oamenii nu se vaccinează, a atenționat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. El a declarat joi seară la Antena 3 că, în București, pragul maxim peste care școlile trec în online ar putea fi atins în șase – șapte săptămâni.
„În București suntem la 0,6, avem o rată de creștere săptămânală de 1,5, acum o săptămână eram la 0,4 – 0,6. Dacă se va păstra acest trend, prin octombrie, dacă nu vom face progrese semnificative din perspectiva vaccinării, este posibil să se ajungă la 6 la mie. (…) Ordinul comun va apărea săptămâna viitoare marți sau miercuri, 1 septembrie. (…) În cazul în care în localitate se va depăși pragul de 6 la mie, creșele și grădinițele vor putea să rămână deschise pentru preșcolari, cu măsuri complementare de siguranță sanitară, însă, toți elevii ar urma să intre în online.
O altă ipoteză care a ieșit din calcul a fost aceea de a permite elevilor vaccinați de la clasa a VII-a, la a XII-a să poată merge la școală. Această variantă a ieșit din calcul, în urma consultărilor din ultimele două zile”, a explicat Cîmpeanu.
Întrebat când ar putea ajunge Bucureștiul la șase la mie, Cîmpeanu a răspuns „în șase-șapte săptămâni, dacă nu se încetinește acest ritm, e posibil”.
Amintim că, joi, președintele Klaus Iohannis a anunțat: „Câtă vreme incidența din ultimele paișpe zile a cazurilor din localitate rămâne sub pragul de 6 infectări la mia de locuitori, vom avea toți copiii în sălile de clasă. Dacă se depășește acest prag, școlile trec în online în respectiva localitate”.
În ceea ce privește situațiile în care se descoperă un caz pozitiv de COVID-19 într-o clasă, „toată clasa trece în online dacă se refuză testarea tuturor sau dacă apare o a doua îmbolnăvire și asta fără deosebire între învățământul primar, gimnazial și liceal”, a precizat marți ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul videoconferinței cu prefecții la care au mai participat premierul Florin Cîțu și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.
„Pentru componenta de testare, până la momentul de față sunt agreate testările pentru absolut toate cazurile simptomatice: elevi sau cadre didactice. De asemenea, în cazul apariției unei îmbolnăviri într-o clasă, pentru că totul va fi judecat la nivel de clasă și nu unitate de învățământ, se testează, dacă își dau acordul, toți elevii din acea clasă, dacă nu își dau acordul, trec automat în online indiferent de rata de incidență.
Dacă își dau acordul și sunt testați, în cazul în care toți sunt negativi, procesul de predare cu prezență fizică continuă până la apariția următorului caz de îmbolnăvire în aceeași clasă, situație în care toată clasa trece în online. Deci toată clasa trece în online sau dacă se refuză testarea tuturor, sau dacă apare o a doua îmbolnăvire și asta fără deosebire între învățământul primar, gimnazial și liceal. Aceasta este ipoteza la care lucrăm. Sigură că da, ea va trebui să fie validată de Ministerul Sănătății și INSP”, a declarat Sorin Cîmpeanu la finalul intervenției sale din cadrul ședinței cu prefecții.
Foto: © Vitaliy Nazarenko – Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.