Pragul de 40 de absențe nemotivate pentru ca nota la purtare să scadă cu un punct, propus în proiectul de Statut al Elevului, „va fi probabil revizuit”, spune secretarul de stat Florian Lixandru / Câte burse de merit, de reziliență și de performanță vor lua elevii din septembrie? Estimare „după 12 iulie”

Foto: Cristian Nistor / Agerpres Foto

Propunerea ca nota la purtare să scadă cu un punct pentru 40 de absențe nemotivate, în loc de 20 ca în prezent, va fi „cu siguranță” luată în considerare pentru a fi revizuită, a spus Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, într-o dezbatere publică desfășurată miercuri pe tema proiectelor de Statut al Elevului și de Regulament de organizare a școlilor (ROFUIP). În aceeași dezbatere, oficialul a precizat, la o întrebare Edupedu.ro, și că numărul beneficiarilor de burse pentru următorul an școlar va fi evaluată după data de 12 iulie.

Dezbaterea de miercuri a fost organizată în cadrul consultării publice pe tema proiectelor Statutului Elevului și al Regulamentului-Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP, ce beneficiază de un termen mai lung decât în cazul altor consultări. Cu această ocazie, Edupedu.ro a solicitat lămuriri cu prevederile din proiectul Statutul Elevului potrivit cărora nota la purtare va scădea cu un punct pentru fiecare 40 de absențe nemotivate, de două ori mai multe decât pragul folosit în prezent.

Întrebat în legătură cu fundamentarea acestei măsuri, secretarul de stat Florian Lixandru a spus că „este un subiect în discuție. Urmează să analizăm și probabil vor fi și modificări pe această prevedere”. Întrebat dacă, prin urmare, este posibilă revizuirea măsurii, el a spus: 

Secretarul de stat – despre situația burselor de merit sau de performanță, condiționată de încheierea anului școlar

Edupedu.ro a solicitat și precizări cu privire la numărul de burse de merit, de reziliență și de performanță estimate a fi acordate în anul școlar următor, pe baza datelor actuale ale Ministerului Educației. 

Întrebarea a fost pusă în contextul condiționării acestor burse de media 10 la purtare sau de calificativul foarte bine, la finalul anului școlar anterior, precum și de numărul de absențe nemotivate, după cum Edupedu.ro a scris la sfârșitul lunii iunie, după adoptarea acestei măsuri printr-o ordonanță de urgență. Condiționările legale sunt menționate, pentru acordarea burselor, și în proiectul de Statut al elevului.

Secretarul de stat Lixandru a spus, însă, că situația nu este încheiată încă pentru toți elevii, la nivelul Sistemului Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR)”. Potrivit oficialului, acest lucru urmează să se întâmple după finalizarea examenelor naționale, mai precis după data de 12 iulie.

Florian Lixandru:

Obligațiile școlilor și Contractul educațional inclus în ROFUIP

În cadrul aceleiași dezbateri, reprezentantul Ministerului a precizat că va lua în calcul, ca „propunere”, o temă atinsă de o altă întrebare Edupedu.ro, referitoare la responsabilitățile asumate de școli, prin contractul educațional, conform proiectului de ROFUIP.

Edupedu.ro a semnalat, în dezbaterea Ministerului, că în acest contract, spre deosebire de obligațiile elevilor și părinților, „nu există nicio obligație pe care școala să o aibă, ca apoi părintele să aibă un instrument cu care să meargă să spună: uite, n-ai livrat serviciul educațional, ot și eu să contest asta”. Am întrebat, prin urmare, dacă vor fi introduse prevederi prin care școala să suporte consecințe sau să poată fi trasă la răspundere dacă nu livrează serviciul de educație conform curriculumului național.

Potrivit oficialului, astfel de instrumente există în altă parte: „Școala poate fi sancționată, dar nu pe baza acestui contract, ci pe baza altor documente. Școala este verificată, autorizată, acreditată și, în cazul în care nu-și respectă aceste obligații și nu furnizează serviciile la un nivel de calitate corespunzător, poate să fie sancționată cu ridicarea autorizației de funcționare sau chiar a acreditării, dacă se constată astfel de situații. Deci, acesta este atributul la Agenției Române de Asigurare a Calității (ARACIP – n.red.)….”, a spus Florian Lixandru. Întrebat dacă nu poate fi introdusă o prevedere și în contractul educațional, el a spus că „este o propunere pe care o vom lua în calcul”.

Citește și:
Nota la purtare va scădea cu un punct pentru fiecare 40 de absențe nemotivate pe an, în loc de 20 de absențe, cum e în prezent – proiect Statutul Elevului 2024
Bursele de excelență, de merit, de reziliență și tehnologică în anul școlar 2024-2025, condiționate de media 10 la purtare sau de calificativul foarte bine, la finalul anului școlar anterior și de numărul de absențe nemotivate
Amenzi între 1.000 și 5.000 de lei pentru părinții și directorii de școli care refuză să semneze Contractul educațional – proiect ROFUIP 2024/ Acordul părinților pentru supraveghere audio-video, introdus în contract / Acordul GDPR, prezentat ca „obligație” / Părinții – obligați să asigure ținuta decentă a copilului la școală
Exit mobile version