Pragul de 40 de absențe nemotivate pentru ca nota la purtare să scadă cu un punct, propus în proiectul de Statut al Elevului, „va fi probabil revizuit”, spune secretarul de stat Florian Lixandru / Câte burse de merit, de reziliență și de performanță vor lua elevii din septembrie? Estimare „după 12 iulie”

13.535 de vizualizări
Foto: Cristian Nistor / Agerpres Foto
Propunerea ca nota la purtare să scadă cu un punct pentru 40 de absențe nemotivate, în loc de 20 ca în prezent, va fi „cu siguranță” luată în considerare pentru a fi revizuită, a spus Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, într-o dezbatere publică desfășurată miercuri pe tema proiectelor de Statut al Elevului și de Regulament de organizare a școlilor (ROFUIP). În aceeași dezbatere, oficialul a precizat, la o întrebare Edupedu.ro, și că numărul beneficiarilor de burse pentru următorul an școlar va fi evaluată după data de 12 iulie.

Dezbaterea de miercuri a fost organizată în cadrul consultării publice pe tema proiectelor Statutului Elevului și al Regulamentului-Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP, ce beneficiază de un termen mai lung decât în cazul altor consultări. Cu această ocazie, Edupedu.ro a solicitat lămuriri cu prevederile din proiectul Statutul Elevului potrivit cărora nota la purtare va scădea cu un punct pentru fiecare 40 de absențe nemotivate, de două ori mai multe decât pragul folosit în prezent.

  • „(2) Pentru toţi elevii din învăţământul gimnazial şi liceal, la fiecare 40 de absenţe nemotivate pe an şcolar din totalul orelor de studiu sau la 20% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an şcolar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută media anuală la purtare cu câte un punct”, conform art. 28 din proiect, după cum Edupedu.ro a relatat după punerea documentului în consultare publică.

Întrebat în legătură cu fundamentarea acestei măsuri, secretarul de stat Florian Lixandru a spus că „este un subiect în discuție. Urmează să analizăm și probabil vor fi și modificări pe această prevedere”. Întrebat dacă, prin urmare, este posibilă revizuirea măsurii, el a spus: 

  • „Da, cu siguranță, pentru că sunt solicitări și în urma consultării publice pe această temă. Cu siguranță se va lua o decizie în acest sens”.
Secretarul de stat – despre situația burselor de merit sau de performanță, condiționată de încheierea anului școlar

Edupedu.ro a solicitat și precizări cu privire la numărul de burse de merit, de reziliență și de performanță estimate a fi acordate în anul școlar următor, pe baza datelor actuale ale Ministerului Educației. 

Întrebarea a fost pusă în contextul condiționării acestor burse de media 10 la purtare sau de calificativul foarte bine, la finalul anului școlar anterior, precum și de numărul de absențe nemotivate, după cum Edupedu.ro a scris la sfârșitul lunii iunie, după adoptarea acestei măsuri printr-o ordonanță de urgență. Condiționările legale sunt menționate, pentru acordarea burselor, și în proiectul de Statut al elevului.

Secretarul de stat Lixandru a spus, însă, că situația nu este încheiată încă pentru toți elevii, la nivelul Sistemului Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR)”. Potrivit oficialului, acest lucru urmează să se întâmple după finalizarea examenelor naționale, mai precis după data de 12 iulie.

Florian Lixandru:

  • „Situația nu este încă încheiată, pentru că nu s-au făcut promovarea în SIIIR pentru toți elevii. Deci în acest moment nu avem datele finale în ceea ce privește promovarea, iar în această perioadă ne ocupăm de organizare examenelor naționale și nicidecum de statistici pe tranșe de medii. Acest lucru se va întâmpla după data de 12 iulie, când vom avea practic situația încheiată în SIIIR și vom face niște calcule estimative vizavi de numărul de beneficiari de burse.”
Obligațiile școlilor și Contractul educațional inclus în ROFUIP

În cadrul aceleiași dezbateri, reprezentantul Ministerului a precizat că va lua în calcul, ca „propunere”, o temă atinsă de o altă întrebare Edupedu.ro, referitoare la responsabilitățile asumate de școli, prin contractul educațional, conform proiectului de ROFUIP.

Edupedu.ro a semnalat, în dezbaterea Ministerului, că în acest contract, spre deosebire de obligațiile elevilor și părinților, „nu există nicio obligație pe care școala să o aibă, ca apoi părintele să aibă un instrument cu care să meargă să spună: uite, n-ai livrat serviciul educațional, ot și eu să contest asta”. Am întrebat, prin urmare, dacă vor fi introduse prevederi prin care școala să suporte consecințe sau să poată fi trasă la răspundere dacă nu livrează serviciul de educație conform curriculumului național.

Potrivit oficialului, astfel de instrumente există în altă parte: „Școala poate fi sancționată, dar nu pe baza acestui contract, ci pe baza altor documente. Școala este verificată, autorizată, acreditată și, în cazul în care nu-și respectă aceste obligații și nu furnizează serviciile la un nivel de calitate corespunzător, poate să fie sancționată cu ridicarea autorizației de funcționare sau chiar a acreditării, dacă se constată astfel de situații. Deci, acesta este atributul la Agenției Române de Asigurare a Calității (ARACIP – n.red.)….”, a spus Florian Lixandru. Întrebat dacă nu poate fi introdusă o prevedere și în contractul educațional, el a spus că „este o propunere pe care o vom lua în calcul”.

Citește și:
Nota la purtare va scădea cu un punct pentru fiecare 40 de absențe nemotivate pe an, în loc de 20 de absențe, cum e în prezent – proiect Statutul Elevului 2024
Bursele de excelență, de merit, de reziliență și tehnologică în anul școlar 2024-2025, condiționate de media 10 la purtare sau de calificativul foarte bine, la finalul anului școlar anterior și de numărul de absențe nemotivate
Amenzi între 1.000 și 5.000 de lei pentru părinții și directorii de școli care refuză să semneze Contractul educațional – proiect ROFUIP 2024/ Acordul părinților pentru supraveghere audio-video, introdus în contract / Acordul GDPR, prezentat ca „obligație” / Părinții – obligați să asigure ținuta decentă a copilului la școală

4 comments
  1. Chiar și 20 de absente este mult. Elevii obțin f. f. f. ușor scutire de la medic sau completează cererea tip data de minister. O altă problema care ma doare se refera la disciplina GEOGRAFIE. Aceasta disciplina a ajuns cenușăreasa. Ne lăudăm cu medalii de AU, AG și bronz. La liceu dar și în gimnaziu disciplina este tratata cu indiferenta. Este proba de bacalaureat și avem o ora pe săptămână… mai pica și un liber… De ce?

    1. Serios,ce caută toți acești incompetenți în minister? Mai bine ieșiți SI spuneți in clar SI răspicat, că Vreți sa distrugeți învățământul românesc de tot, pentru că asta faceți SI culmea e că nu vă chinuiți deloc! Anul ăsta veniți iar cu alte dileli,aiureli ,iar la anul altele,pina școală va fi opțională/ facultativă,vii când vrei SI faci ce vrei,că ești trecut indiferent cat de zero ai Treziți va la realitatea! Chiar nu mai aveți pic de bun simț SI respect pentru învățământul românesc? Unde vreți să îi ” duceți” pe acești copii, generațiile actuale? Uitați va unde a ajuns rata de semi analfabetism/ analfabeți funcționali, asta e ceea ce faceți SI vă doriți,se pare!! Carne de tun!!! Rușine! Unde e Respectul,Disciplina, Bunul Simț si Răspunderea față de Școală SI profesor??? Zero,ați calcat totul în picioare? Ce ar spune marele Șincai, Hașdeu SI marii oameni ai școlii românești despre voi , distrugătorilor???

  2. Mai bine faceți școală la fara frecventa decât așa. Sau școală acasă sub supravegherea făcută de 70% părinți prea ocupați pentru copiii lor sau de-a dreptul iresponsabili. Cum vă imaginați că un profesor cu o oră pe săptămână la o clasă poate evalua un elev corect și ritmic?
    Valabil și pentru clasele fantoma de la seral!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Droguri în școli: ”Băuturile de la party-uri nu trebuie lăsate nesupravegheate. Din glumă sau altă intenție, așa apare foarte des primul consum / E un vid de educație pe drumul dintre casă și școală” – activist ONG anti-drog

Droguri în școli, droguri la festivaluri, droguri la petreceri. Fenomenul pare de necontrolat și cu o amploare sporită în ultima perioadă, atât prin prisma activităților oamenilor legii, cât și a…
Vezi articolul

Școala viitorului de la Ciugud, care va fi smart, verde „și accesibilă pentru orice copil”: contractul de peste 9 milioane de euro finanțare PNRR a fost semnat, anunță primăria comunei, la 4 ani după lansarea proiectului în consultări

O școală a viitorului urmează să fie construită în comuna Ciugud, județul Alba, după ce primăria a semnat contractul de finanțare în valoare de 9 milioane de euro, pentru „cea…
Vezi articolul

Dezbatere publică pentru Strategia națională privind educația de mediu 2023-2030, anunțată de Ministerul Educației pentru vineri, 13 ianuarie / Înscrierile sunt deschise până miercuri

Dezbatere publică pe tema proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei naționale privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023 – 2030, anunțată de Ministerul Educației (ME) pentru data de 13…
Vezi articolul
Educație media pentru liceeni: ce își propune acest proiect

BREAKING Ordinul de ministru care introduce testarea standardizată pilot începând cu acest final de an școlar la toate clasele, mai puțin a VIII-a și a XII-a, la limba română și matematică, a fost trimis pentru consultare partenerilor de dialog social – DRAFT

Un document prin care se introduce din acest final de an școlar 2021-2022, evaluarea standardizată pentru clasele I-VII, și IX-XII-a, a fost trimis către partenerii de dialog social: părinți, elevi,…
Vezi articolul