Pragul de 30% dintre elevii unei clase pentru acordarea bursei de merit nu a fost ales pe baza unor studii, ci a tranșelor de medii din SIIIR, susține secretarul de stat Florian Lixandru

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, a încercat să justifice pragul de 30% dintre elevii unei clase care ar urma să primească bursă de merit, indiferent de medie, spunând că s-a ajuns la acest procent “pe baza datelor pe care Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) le furnizează cu privire la tranșeele de medii generale pe care le obțin elevii la sfârșitul anului școlar”. În cadrul dezbaterii online organizată de Ministerul Educației, joi, 31 august, secretarul de stat a fost întrebat dacă au existat studii care să arate cum a fost stabilită limita de 30% pentru acordarea acestor burse. Întrebarea i-a fost adresată în nenumărate rânduri de mai mulți participanți la dezbatere: părinți, de consilierul Avocatului Poporului, de ONG-uri, dar și de Edupedu.ro. La dezbaterea privind proiectul de ordin care stabilește criteriile de acordare a burselor școlare au participat părinți, profesori, elevi, directori de școli și reprezentanți ai unor ONG-uri, în total 107 înscriși.

Pentru a stabili pragul de 30% dintre elevii unei clase care să primească bursă de merit, Ministerul Educației a consultat datele din SIIR, introduse de școli privind numărul elevilor dintr-o școală care se încadrează în anumite intervale de medii, a precizat secretarul de stat Florian Lixandru, în cadrul dezbaterii online. “Există studii la nivelul Ministerul Educației pe baza datelor pe care aplicația de informații SIIIR le furnizează cu privire la tranșeele de medii generale pe care le obțin elevii la sfârșitul anului școlar și elevii buni și foarte buni se încadrează în ultimul sfert deci practic 25 la sută și de aici s-a mers pe procentul de 30 la sută la nivelul fiecărei colectivități școlare”, a spus Lixandru.

Răspunsul secretarului de stat a venit după ce a fost întrebat de mai multe ori în timpul dezbaterii online, de diverși participanți, cum a ajuns Ministerul Educației la pragul de 30% dintre elevii unei clase de gimnaziu sau liceu, să primească bursă de merit, fără să existe și un prag minim până la care se acordă și dacă există studii care să susțină această limită.

Printre cei care au adresat această întrebare a fost și consilierul Avocatului Poporului, Iulia Monica Acatrinei, care a subliniat că a căutat explicații și în expunerea de motive a actului normativ:

“Cum a ajuns Ministerul Educației în momentul în care a redactat articolul 108, alineatul 2, la. acest prag de 30%? Mărturisesc că noi ne-am uitat și pe expunerea de motive a actului normativ, și nu am găsit acolo niciun fel de clarificări în ceea ce privește acest prag. Mă gândesc că ne puteți ajuta să ne explicați cum ați ajuns la acest prag”, a întrebat consilierul Avocatului Poporului.

Pe parcursul dezbaterii online, Mihaela Nabăr, președinta World Vision România, dar și un părinte au întrebat același lucru: dacă există studii pe baza cărora să se fi stabilit pragul de 30%.

Florian Lixandru a motivat inițial că pragul este menționat în lege, drept urmare a fost introdus și în metodologie.

“Pragul de 30% este, așa cum vă spuneam, metodologia este o transpunere a ceea ce este prevăzut în legea educației, legea învățământului preuniversitar, nr. 198 pe 2023, unde se prevede foarte clar că bursele de merit se acordă pentru minim 30% din efectivele de elevi de la nivelul fiecărei formațiuni de studiu. Propunerea noastră a fost de 30% nici minim, nici maxim 30% pentru elevii în ordinea descrescătoare a mediilor generale din anul anterior, la care se vor adăuga și elevii care vor putea beneficia de bursă de mediu pe alte criterii, cum ar fi premiile obținute, premiul întâi la olimpiade și concursuri aflate în calendarul ministerului, finanțate sau nefinanțate. Deci practic se va depăși acel prag de 30%, de acolo este preluat acest prag, din lege”.

Amintim, modelul de acordare a burselor de studiu a fost preluat de la primăria sectorului 6, a cărui membră este acum Ligia Deca. Ea s-a înscris în filiala PNL sector 6, în iunie anul acesta, a anunțat pe Facebook. Șeful filialei, Ciprian Ciucu a propus anul trecut să acorde burse de merit prin acest sistem, a eliminat pragul și a introdus procentul de acordare al burselor, dar procentul este diferit – 15%.

Despre SIIIR

Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) este un sistem la care au acces toate școlile din țară, inspectoratele școlare, dar și ministerul Educației.

Conține printre altele date pe care le introduc școlile legate de numărul de elevi înscriși, starea clădirilor școlare și alte informații dar nu și mediile elevilor individual. În prezent mediile elevilor pot fi văzute online doar prin cataloage electronice pe care nu toate școlile le au. Ministerul a permis printr-un ordin școlilor să se înscrie într-un program pilot prin care pot asigura costul unui astfel de catalog electronic. Sunt și alte situații în țară în care părinților li se cer bani pentru acest catalog, deși acest lucru este ilegal.

Totuși, la fiecare final de an școlar, școlile au obligația de a trece în SIIIR, tranșe de medii ale elevilor pe nivel de învățământ, ne-a spus directorul unei școli. Într-un tabel sunt trecuți câți dintre elevii înscriși la început de an, pe nivel de clase, câți au promovat, și numărul elevilor defalcat medii pe între 5-6,99, între 7-8,99, între 9-10, așa cum se poate vedea în imagine:

Sursa: Captură SIIIR

Nu este trecut însă la nivelul fiecărei clase separat, numărul elevilor pe medii. De exemplu, o școală va nota în tabel toate notele elevilor pentru fiecare început de ciclu școlar și per total: primar, gimnaziu sau liceu, care se încadrează în cele 3 tranșe mai sus menționate. Sunt incluse aici și școlile post liceale.

Sursa: Captură SIIIR
Sursa: Captură SIIIR

Potrivit surselor Edupedu.ro sunt școli în țară care nu au introdus aceste date în sistem. Asta înseamnă că această statistică a Ministerului privind limita de 30% nu ar fi putut să fie făcută pe baza unor date complete.

SIIIR a fost făcut în 2014 prin fonduri europene. La vremea respectivă, a costat 18 milioane de lei, conform proiecte.pmu.ro.

Informații de context

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de ordin privind modalitatea de acordare a burselor școlare, începând din acest an școlar, 2023-2024. S-a propus eliminarea pragului mediei pentru acordarea burselor de merit la gimnaziu și liceu.

Astfel, potrivit proiectului, vor primi burse de merit primii 30% dintre elevii unei clase, indiferent de medie, în ordinea descrescătoare a acestora. Condiția este ca elevii să aibă media 10 la purtare, prevede proiectul. Bursa de merit crește în acest an școlar de la 200 de lei la 450 de lei pe lună, potrivit noii legi.

Modelul de acordare a burselor de studiu a fost preluat de la primăria sectorului 6, care prin hotărâre de consiliu local a eliminat pragul și a introdus procentul de acordare al burselor.

Avocatul Poporului îi cere, într-o scrisoare adresată Ministrului Educației, Ligia Deca, să explice măsurile incluse în proiectul de ordin privind bursele școlare pentru anul școlar 2023-2024, dar și cele referitoare la burse din Legea învățământului preuniversitar. Scrisoarea face trimitere la analiza Edupedu.ro cu privire la efectele acordării burselor de merit pentru 30% dintre elevii unei clase, instituția apreciind că “noua reglementare nu va conduce, în opinia noastră, la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”.

Federația părinților a anunțat că nu susține acordarea burselor de merit fără prag de medie pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, așa cum prevede proiectul cu regulile de acordare. Iulian Cristache, președintele FNP a declarat că „propunerea actuală nu ne aparține”.

Citește și:
Avocatul Poporului îi cere Ministrului Educației, Ligia Deca, să ia în calcul schimbarea noilor reguli privind bursele școlare, după introducerea cotei de 30% din fiecare clasă, indiferent de medie: „Nu va conduce la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”
Transformarea meritului în mită electorală, rețeta Deca-Iohannis pentru reforma Educației din România: bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10
BREAKING Bursele de merit vor fi acordate indiferent de medie, pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase – proiect. Singura condiție este nota de la purtare / Dispar 91 de mii de burse de studiu
Școlile să nu mai acorde bursele de merit în funcție de o anumită medie, ci de un procent pe nivel de an de studiu, propune primarul Ciprian Ciucu / “În sectorul 6 am dat o hotărâre de consiliu local prin care am eliminat pragul și am introdus procentul”
Ligia Deca s-a înscris în PNL
Exit mobile version