Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, a încercat să justifice pragul de 30% dintre elevii unei clase care ar urma să primească bursă de merit, indiferent de medie, spunând că s-a ajuns la acest procent “pe baza datelor pe care Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) le furnizează cu privire la tranșeele de medii generale pe care le obțin elevii la sfârșitul anului școlar”. În cadrul dezbaterii online organizată de Ministerul Educației, joi, 31 august, secretarul de stat a fost întrebat dacă au existat studii care să arate cum a fost stabilită limita de 30% pentru acordarea acestor burse. Întrebarea i-a fost adresată în nenumărate rânduri de mai mulți participanți la dezbatere: părinți, de consilierul Avocatului Poporului, de ONG-uri, dar și de Edupedu.ro. La dezbaterea privind proiectul de ordin care stabilește criteriile de acordare a burselor școlare au participat părinți, profesori, elevi, directori de școli și reprezentanți ai unor ONG-uri, în total 107 înscriși.
- Amintim că, tot joi, Avocatul Poporului i-a cerut Ministrului Educației, Ligia Deca, să ia în calcul schimbarea noilor reguli privind bursele școlare, după introducerea cotei de 30% din fiecare clasă, indiferent de medie, spunând că „Nu va conduce la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”.
Pentru a stabili pragul de 30% dintre elevii unei clase care să primească bursă de merit, Ministerul Educației a consultat datele din SIIR, introduse de școli privind numărul elevilor dintr-o școală care se încadrează în anumite intervale de medii, a precizat secretarul de stat Florian Lixandru, în cadrul dezbaterii online. “Există studii la nivelul Ministerul Educației pe baza datelor pe care aplicația de informații SIIIR le furnizează cu privire la tranșeele de medii generale pe care le obțin elevii la sfârșitul anului școlar și elevii buni și foarte buni se încadrează în ultimul sfert deci practic 25 la sută și de aici s-a mers pe procentul de 30 la sută la nivelul fiecărei colectivități școlare”, a spus Lixandru.
Răspunsul secretarului de stat a venit după ce a fost întrebat de mai multe ori în timpul dezbaterii online, de diverși participanți, cum a ajuns Ministerul Educației la pragul de 30% dintre elevii unei clase de gimnaziu sau liceu, să primească bursă de merit, fără să existe și un prag minim până la care se acordă și dacă există studii care să susțină această limită.
Printre cei care au adresat această întrebare a fost și consilierul Avocatului Poporului, Iulia Monica Acatrinei, care a subliniat că a căutat explicații și în expunerea de motive a actului normativ:
“Cum a ajuns Ministerul Educației în momentul în care a redactat articolul 108, alineatul 2, la. acest prag de 30%? Mărturisesc că noi ne-am uitat și pe expunerea de motive a actului normativ, și nu am găsit acolo niciun fel de clarificări în ceea ce privește acest prag. Mă gândesc că ne puteți ajuta să ne explicați cum ați ajuns la acest prag”, a întrebat consilierul Avocatului Poporului.
Pe parcursul dezbaterii online, Mihaela Nabăr, președinta World Vision România, dar și un părinte au întrebat același lucru: dacă există studii pe baza cărora să se fi stabilit pragul de 30%.
Florian Lixandru a motivat inițial că pragul este menționat în lege, drept urmare a fost introdus și în metodologie.
“Pragul de 30% este, așa cum vă spuneam, metodologia este o transpunere a ceea ce este prevăzut în legea educației, legea învățământului preuniversitar, nr. 198 pe 2023, unde se prevede foarte clar că bursele de merit se acordă pentru minim 30% din efectivele de elevi de la nivelul fiecărei formațiuni de studiu. Propunerea noastră a fost de 30% nici minim, nici maxim 30% pentru elevii în ordinea descrescătoare a mediilor generale din anul anterior, la care se vor adăuga și elevii care vor putea beneficia de bursă de mediu pe alte criterii, cum ar fi premiile obținute, premiul întâi la olimpiade și concursuri aflate în calendarul ministerului, finanțate sau nefinanțate. Deci practic se va depăși acel prag de 30%, de acolo este preluat acest prag, din lege”.
Amintim, modelul de acordare a burselor de studiu a fost preluat de la primăria sectorului 6, a cărui membră este acum Ligia Deca. Ea s-a înscris în filiala PNL sector 6, în iunie anul acesta, a anunțat pe Facebook. Șeful filialei, Ciprian Ciucu a propus anul trecut să acorde burse de merit prin acest sistem, a eliminat pragul și a introdus procentul de acordare al burselor, dar procentul este diferit – 15%.
Despre SIIIR
Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) este un sistem la care au acces toate școlile din țară, inspectoratele școlare, dar și ministerul Educației.
Conține printre altele date pe care le introduc școlile legate de numărul de elevi înscriși, starea clădirilor școlare și alte informații dar nu și mediile elevilor individual. În prezent mediile elevilor pot fi văzute online doar prin cataloage electronice pe care nu toate școlile le au. Ministerul a permis printr-un ordin școlilor să se înscrie într-un program pilot prin care pot asigura costul unui astfel de catalog electronic. Sunt și alte situații în țară în care părinților li se cer bani pentru acest catalog, deși acest lucru este ilegal.
Totuși, la fiecare final de an școlar, școlile au obligația de a trece în SIIIR, tranșe de medii ale elevilor pe nivel de învățământ, ne-a spus directorul unei școli. Într-un tabel sunt trecuți câți dintre elevii înscriși la început de an, pe nivel de clase, câți au promovat, și numărul elevilor defalcat medii pe între 5-6,99, între 7-8,99, între 9-10, așa cum se poate vedea în imagine:
Nu este trecut însă la nivelul fiecărei clase separat, numărul elevilor pe medii. De exemplu, o școală va nota în tabel toate notele elevilor pentru fiecare început de ciclu școlar și per total: primar, gimnaziu sau liceu, care se încadrează în cele 3 tranșe mai sus menționate. Sunt incluse aici și școlile post liceale.
Potrivit surselor Edupedu.ro sunt școli în țară care nu au introdus aceste date în sistem. Asta înseamnă că această statistică a Ministerului privind limita de 30% nu ar fi putut să fie făcută pe baza unor date complete.
SIIIR a fost făcut în 2014 prin fonduri europene. La vremea respectivă, a costat 18 milioane de lei, conform proiecte.pmu.ro.
Informații de context
Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de ordin privind modalitatea de acordare a burselor școlare, începând din acest an școlar, 2023-2024. S-a propus eliminarea pragului mediei pentru acordarea burselor de merit la gimnaziu și liceu.
Astfel, potrivit proiectului, vor primi burse de merit primii 30% dintre elevii unei clase, indiferent de medie, în ordinea descrescătoare a acestora. Condiția este ca elevii să aibă media 10 la purtare, prevede proiectul. Bursa de merit crește în acest an școlar de la 200 de lei la 450 de lei pe lună, potrivit noii legi.
Modelul de acordare a burselor de studiu a fost preluat de la primăria sectorului 6, care prin hotărâre de consiliu local a eliminat pragul și a introdus procentul de acordare al burselor.
Avocatul Poporului îi cere, într-o scrisoare adresată Ministrului Educației, Ligia Deca, să explice măsurile incluse în proiectul de ordin privind bursele școlare pentru anul școlar 2023-2024, dar și cele referitoare la burse din Legea învățământului preuniversitar. Scrisoarea face trimitere la analiza Edupedu.ro cu privire la efectele acordării burselor de merit pentru 30% dintre elevii unei clase, instituția apreciind că “noua reglementare nu va conduce, în opinia noastră, la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”.
Federația părinților a anunțat că nu susține acordarea burselor de merit fără prag de medie pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, așa cum prevede proiectul cu regulile de acordare. Iulian Cristache, președintele FNP a declarat că „propunerea actuală nu ne aparține”.
13 comments
Nu mi se pare corect. Copilul meu a învățat să ia media 10 și vin alții care nu s-au spetit cu învățatul și beneficiază de bursa.
Mai sunt mulți idioți în partidele astea. E singurul lucru care nu se termina în Romania.Unu mai prost ca altul! Auzi, să se dea bursă de merit unora care nu merită, adică care nu prea învață însă este în primii 30% cu media 5:30. Johanis și Deca doi tâmpiți. Votați în continuare dragi români pe ăia care au distrus țara asta 30 de ani.!!!!
Referitor la faptul că procentul de 30% a fost ales pe baza mediilor introduse în SIIIR, Ministerul știe că acele medii nu corespund cu realitatea,de cele mai multe ori fiind introduse și date de către diriginți eronat? Habar nu are care este situația în școli și credeți-mă că știu ce spun…..
Bursa sa ia doar olimpicii asa cum era odată. Copii trebuie sa învețe pentru ei, pentru viitorul lor nu pentru banii guvernului munciti de noi. Recompensa sa le dea părinții pt ca nu știe nimeni dacă nu se dau note pe ochi frumoșI. De aceea ani întregi au numai note de 10 si la examene iau 5 șI 6. Nu suntem chiar prostii proștilor. Părinții traiesc boierește fără munca pe bursele muncite de alții. Sa pună mana pe carte ca nu învață pt noi ci pt viitorul lor. Noi nu primim prime când muncim ca fraierii cât pt trei, ei de ce ar primi? Ca bun simt nu au, numai nesimțire șI tupeu ca asa sunt educațI de acasă, să îșI bata joc de toată lumea.
Nu merita burse decat olimpicii, șI la olimpici sa ia bani doar copii nu șI profesorii, care îșI fac serviciul șI atât, nu directorii ca nu au nici un merit în munca acestor copii, nu diriginta care este deja plătită regește, doar olimpicul sa fie premiat ca el îșI crapă capul cu învățatul. Mai terminațI cu pomana din munca noastră.
La învățat cine vrea cine nu, afară cu ei.
draga gaby !!
“recompensa sa o dea parintii” se vede ca ai dus o viata extrem de privilegiata daca esti sub impresia (eronata) ca toti parintii vor / au posibilitatea sa-si rasplateasca copiii pentru rezultatele la scoala 🙂 imi pare rau sa-ti “sparg bula”, dar majoritatea parintilor nu vor si nici nu si permit sa le ofera copiilor o “bursa”.
nu inveti pentru tine. iti garantez eu ca ai uitat tot ce-ai invatat la scoala (inafara de lucrurile elementare, desigur, dar la ce comentariu elocvent ai scris parca ma indoiesc…). stimulentul acesta financiar, bursa, care-s din banii tai munciti, motiveaza elevii sa puna mana pe carte (si cred ca-i clar ca vorbesc din postura unui elev aici). vrem o tara ca inafara, dar nu vrem sa implementam reguli ca inafara. aceste “burse” nu sunt un concept nou si functioneaza cu succes in toate tarile pe care noi le laudam, intr-o forma sau alta.
“nu primim prime cand muncim ca fraierii” desigur, dar nu este vina elevului? se vede ca esti frustrat si iti scoti nervii pe grupul gresit. enerveaza-te cat vrei, dar este vina sistemului, este vina sefului tau, este vina oricui doar nu a unor copii, deci nu ar trebui EI sa sufere pentru nemultumirile TALE.
si daca o luam dupa logica ta, olimpicii tot pentru ei invata, nu? de ce sa le dam lor burse? nici profesorii nu merite un stimulent financiar, ca doar TU nu primesti, deci trebuie toti sa suferim!
si ne intrebam de ce pleaca tineretul din tara, de ce profesorii fac greva, de ce, de ce… 🙂
Acești copii care primesc de la TINE bursa îți vor plăti ȚIE pensia. Sper sa fie și ei la fel de supărați pe tine atunci.
@ Dana
Teoretic, si copiii care NU primesc bursa vor plati pensiile, si nu doar pe ale lui Gaby, ci si pe a dumitale. Practic, copiii cu note mari (cele pe merit!) vor pleca din tara, atata vreme cat tara e cum e, deci mai probabil nimeni nu va mai plati pensia nimanui.
@ cetatean ingrijorat care garanteaza tuturor oamenilor ca au uitat ce au invatat la scoala
daca vorbiti din calitatea de ELEV, este cu atat mai penibil sa GARANTATI cu privire la ce stiu oamenii la o varsta pe care nici macar nu ati atins-o!
Amintim, modelul de acordare a burselor de studiu a fost preluat de la primăria sectorului 6, a cărui membră este acum Ligia Deca. Ea s-a înscris în filiala PNL sector 6, în iunie…
Mai politizată, pe față, ca acum nu a fost niciodată educația.
,,Mulțumim” Iohannis!
“Mulțumim” tovarășă Deca!
Fals ca tot de spun cei din minister și acoliții lor.
în toate liceele performante,de top din România mediile de întrare sunt peste 9.50
astfel 70% nu vor primi bursa de merit.
ce nu inteleg decidentii(sper sa nu fie premeditat) este ca aceasta schimbare lovește exact in elita elevilor,ca bursa de merit era o mândrie,o recunoaștere a eforturilor și nu o pomana electorala
Adica 25% dintre elevi sunt în prima grupa de medii și atunci hai sa NU le dam lor bursa de merit, sa le dam celor din penultima grupă. Oare le ia mult să enunțe asemenea inepții?
ce studii sa facă politrucii ăștia incompetenți?
nici măcar nu pricep ca e ilegal sa schimbi o norma pentru trecut!
E ca și cum nu se mai dau premii la sfârșit de an pentru cei mai buni ci pentru cei mai prosti.
acum dacă tot vreți sa schimbați condițiile pentru acordarea burselor de merit aveți obligația sa o faceți pentru viitor și nu pentru trecut.
Lăsați măcar șansa să respecte noile reguli,nu ii pedepsiți pentru ca au respectat pe cele existente.
Orice modificare sa fie cu aplicatibilitate din anul școlar 2024-2025
Dl Ciucu? Whoa, daca nu ma inseala memoria dansul ar fi avut si ideea interzicerii telefoanelor mobile in scoli; mai nazuie sa ajunga Primarul capitalei??
Eh, se observa clar cine are un singur copil…
>> dacă există studii pe baza cărora să se fi stabilit pragul de 30%
Ce obraznici astia nene sa intrebe asa ceva. De unde sa stie expertu’ contabil Lixandru psihologie sociala?