„Povestea slujitoarei”, „1984” și alte cărți despre lumi totalitare și distopii – salt uriaș de vânzări în SUA după realegerea lui Donald Trump, sub al cărui nou mandat drepturi precum avortul ar putea fi în pericol

282 de vizualizări
Foto: EPA/ CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
Romane celebre despre regimuri totalitare și societăți distopice, precum „Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood și „1984” de George Orwell, au înregistrat o creștere semnificativă în vânzări imediat după realegerea lui Donald Trump, conform CNN. Bestsellerul lui Atwood, care descrie o societate americană teocratică în care drepturile femeilor sunt drastic limitate, a urcat cu 6.866% în topul vânzărilor pe Amazon, ajungând rapid pe primul loc la categoriile de ficțiune literară și politică.

Această creștere vine în contextul unui al doilea mandat al fostului președinte Trump, care a câștigat împotriva vicepreședintei Kamala Harris. Potrivit aceleiași surse, unul dintre subiectele esențiale ale campaniei electorale a fost protecția drepturilor reproductive.

Cu toate că Trump a afirmat că nu va semna o interdicție federală privind avortul, el a subliniat rolul său în numirea a trei judecători conservatori la Curtea Supremă, contribuind astfel la anularea deciziei Roe v. Wade în 2022, care a însemnat trecerea de la nivel național la fiecare stat din SUA a alegerii dacă permite sau nu avortul.

„Povestea slujitoarei” este o poveste despre un viitor dominat de un regim opresiv, în care femeile sunt reduse la rolul de slujitoare, forțate să nască pentru elitele societății. Sursa citată menționează că această carte a devenit un simbol al luptei pentru drepturile femeilor, cu protestatari purtând costumele emblematice roșii și bonete albe inspirate din roman.

  • Înainte de alegeri, Atwood, susținătoare a drepturilor reproductive, a postat pe rețelele sociale o caricatură politică în care femei îmbrăcate ca „slujitoarele” romanului se schimbă în haine normale după ce votează. „Disperarea nu este o opțiune”, a adăugat ea, conform CNN.

Nu doar „Povestea slujitoarei” a cunoscut o revenire în topul vânzărilor; și alte opere de ficțiune distopică, precum „1984” de George Orwell, despre o societate hipercontrolată, și „Fahrenheit 451” de Ray Bradbury, despre o lume în care cărțile sunt interzise, au avut creșteri în vânzări de 250% și, respectiv, 333%.

Potrivit sursei citate, este un semnal că mulți cititori își îndreaptă atenția către aceste cărți pentru a explora teme de control guvernamental și restricții asupra drepturilor fundamentale, teme care rezonează cu contextul politic actual din SUA.

În plus, aplicații de relaxare și meditație au înregistrat un salt pe piață odată cu rezultatul alegerilor. Potrivit unui purtător de cuvânt al aplicației Calm, platforma a urcat 100 de poziții pe App Store în noaptea alegerilor, iar clipurile publicitare cu momente de „30 de secunde de liniște” au atras atenția pe rețelele sociale.

Conform aceleiași surse, această reacție publică semnificativă reflectă atât anxietățile provocate de rezultatul electoral, cât și nevoia de confort în fața unei noi perioade de incertitudine.

Citește și:
Peste 10.000 de cărți au fost interzise în SUA în anul școlar trecut, de trei ori mai mult față de anul precedent – studiu / Cele mai multe sunt în state conduse de republicani, care adoptă legi de cenzură
Interzicerea a peste 670 de cărți în școli din statul american Florida, criticată de scriitoarea Isabel Allende: Este ruşinos şi periculos într-o democraţie

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like