Elevă într-un sat din Galați, Monica este pasionată de Informatică încă din primii ani de școală, când a avut primul profesor dedicat acestei discipline. În clasa a VI-a, a intrat într-un program intensiv care îi învață pe copii să programeze: SuperCoders. Rezultatul? A învățat să devină creator de conținut digital, iar în al doilea an de participare Monica Alecsă a intrat în topul celor mai buni copii programatori, ocupând locul 2 în competiția SuperCoders. Ce înseamnă pregătirea în această academie și cum a ajuns Monica să îndrăgească informatica?
Pasiunea sădită de o profesoară de Informatică încă de la clasa pregătitoare și susținerea acordată de părinți, care „mereu au avut încredere în mine că voi reuși, iar asta a fost un sprijin să nu mă dau bătută și să fiu ambițioasă în ceea ce îmi propun” – au fost lucrurile care au apropiat-o de Informatică.
Monica Alecsă este clasa a VIII-a la Școala „Sfântul Nicolae” din Liești, județul Galați, iar la prima participare la SuperCoders, în 2019, a ocupat poziția 13 din aproximativ 400 de participanți. În 2020 a intrat pe podium, pe locul 2, și i-a impresionat pe organizatori cu ambiția și curiozitatea care au determinat-o să înainteze rapid într-un domeniu pe care nu îl cunoștea.
Vedeți mai jos interviul acordat de Monica Alecsă, astăzi clasa a VIII-a și în pregătire pentru a treia participare în programul SuperCoders, care îi învață pe copii să programeze:
“Rep.: De unde ai aflat despre SuperCoders?
Monica Alecsă: Despre SuperCoders am aflat de la profesoara mea de Informatică, Amalia Ion. Dumneaei m-a și îndrumat să particip la acest concurs. Eram clasa a VI-a atunci. Fac Informatica cu dumneaei din clasa a V-a, însă am avut o profesoară de Informatică și la clasele pregătitoare – clasa a IV-a. Școala respectivă avea și nivel de liceu pe profilul tehnologic, așa că Informatică făceau toți copiii, indiferent de clasă. Era o școală de stat. În gimnaziu, m-am mutat la altă școală, la Școala „Sfântul Nicolae” în Liești, județul Galați.
Rep.: Cum te-ai apropiat de Informatică?
Monica Alecsă: Am prins drag de Informatică încă din clasele primare, datorită primei profesoare, Manuela Ifrim. Mi-a plăcut foarte mult modul în care își preda materia, avea un mod diferit de a se face plăcută elevilor. În ore, de obicei, lucram în Word și ea m-a îndrumat să particip la mai multe concursuri și am avansat foarte mult datorită ei.
Mi-a plăcut și matematica încă de când eram mică, datorită învățătoarei, de data asta, pentru că ne explica foarte bine și m-a făcut să înțeleg.
În primul rând, materia mea preferată este Informatica, iar pe locul 2 ar fi Matematica.
Rep.: De ce ai decis să concurezi la SuperCoders, în 2019?
Monica Alecsă: În 2019 am decis prima oară să concurez deoarece mereu mi-a plăcut să experimentez lucruri noi, iar curiozitatea m-a împins și mai tare să o fac.
Părinții mei mă susțin foarte mult, din orice punct de vedere. Mereu îmi spun să fac ce îmi doresc dacă asta mă face fericită și mă susțin în orice alegere. Au fost foarte bucuroși când au auzit că am reușit să mă calific în primii 50 în concursul SuperCoders în 2019 și oricum mereu au fost alături de mine și m-au ajutat la absolut orice pas.
Tatălui meu îi place foarte mult matematica, însă mie mereu mi-a plăcut să fac lucrurile singură și foarte rar am apelat la ajutorul lor în cadrul temelor, fiindcă chiar dacă nu știam ceva încercam mai multe metode până reușeam.
Presupun că și lor li se datorează această calitate a mea, fiindcă mereu au avut încredere în mine că voi reuși, iar asta a fost un sprijin să nu mă dau bătută și să fiu ambițioasă în ceea ce îmi propun.
Rep.: Cum ți s-a părut prima participare în programul SuperCoders?
Monica Alecsă: Prima academie mi s-a părut foarte interesantă și bine organizată, am avut parte de niște traineri minunați și de un colectiv foarte bun. Mi-a plăcut mult metoda de predare, deoarece lecțiile erau foarte bine explicate și scrise în detaliu. Deși au mai existat câteva neclarități la unii dintre noi, am apelat cu ușurință la ajutorul trainerilor și aceștia ne-au explicat foarte bine, pentru a înțelege.
În 2019, la SuperCoders am studiat HTML și CSS, care ne-a ajutat să creăm site-uri web. Înainte să particip, nu aveam absolut nicio legătură cu ce înseamnă să programezi și nu știam niciun limbaj de programare, nici măcar denumirea, sincer să vă spun. Dar așa am descoperit bazele anumitor limbaje de programare și mi s-a părut foarte interesant. Mi-au plăcut atât de mult încât au devenit pasiunea mea.
Mi s-a părut foarte interesant că doar prin scrierea unor cuvinte într-o anumită succesiune poți ajunge la un rezultat neașteptat, că poți crea.
Chiar te face să devii un creator de conținut, deoarece prin programare poți reuși să te dezvolți mai mult. Inițial m-am gândit să îmi creez propriul meu site cu care să-i ajut și pe alții, la rândul meu, cu ceea ce cunosc și să fie un fel de platformă în care oamenii se ajută între ei, însă mai am de lucrat până acolo.
Rep.: De ce ai decis să participi la SuperCoders și în 2020? Ce ți s-a părut diferit între cele două ediții ale programului?
Monica Alecsă: Am decis să particip și în 2020 deoarece mi-a plăcut extrem de mult totul din anul precedent. Am vrut să încerc din nou și pentru că e o experiență frumoasă din care ai de învățat.
În 2020 am învățat limbajul de programare Python, care ne-a ajutat să ne creăm propriile jocuri.
Mi-a plăcut mai mult HTML și CSS, e destul de interesant și Python însă mi s-a părut un pic mai dificil decât celelalte.
Rep.: Participi la competiție și anul acesta?
Monica Alecsă: Intenționez să particip și anul acesta, chiar am început să fac deja animația pentru concurs.
Rep.: Cum s-a născut pasiunea ta pentru programare? Ai un mentor?
Monica Alecsă: Da, pot spune că profesoara care mă ajută este Amalia Ion, profesoara mea de acum, în gimnaziu. Dumneaei mă susține mereu și mă ambiționează să reușesc în ceea ce îmi propun.
Momentan îmi ajunge ceea ce fac la clasă, însă dacă am o nelămurire mereu pot apela la ajutorul dumneaei.
Rep.: Ce anume ți-a plăcut cel mai mult în cadrul programului de pregătire pentru micii programatori?
Monica Alecsă: Cel mai mult din cadrul programului mi-a plăcut că au fost și activități pe lângă învățarea unui limbaj de programare, cum ar fi acelea despre lecturarea unei cărți preferate și SuperCoders ai talent, cum s-a numit activitatea care a avut loc la mijlocul Academiei și unde am descoperit hobby-uri noi de la ceilalți copii, pe care am încercat și eu să le practic. De exemplu, așa am descoperit quilling-ul, o metodă prin care modelăm fâșii de hârtie astfel încât să obținem o imagine 3D.
Rep.: În ce clasă ești și care sunt planurile tale pentru liceu: ce anume ai vrea să urmezi?
Monica Alecsă: Sunt în clasa a VIII-a și am în plan să merg pe profil Mate-Info la liceu, pentru că mereu am fost atrasă mai mult de materiile de la profilul real decât de cele de la uman.
Acum urmez școala din Liești, iar la liceu m-am gândit să dau în Galați, la Liceul „Mihail Kogălniceanu”.
Rep.: Ai un grup de prieteni cu care împărtășești ce faci, idei sau chiar activități de programare?
Monica Alecsă: Da, am un grup de prieteni în cadrul căruia ne împărtășim reciproc ce facem sau ideile noastre, însă pe partea de activități de programare sunt singura pasionată de acest subiect. Dar prietenii mei mă ascultă de fiecare dată cu interes și mă susțin.
Rep.: Dar online faci parte dintr-un astfel de grup de discuții?
Monica Alecsă: Anul trecut am intrat într-un grup în care se vorbea de programare, însă momentan nu mai fac parte din acel grup și sunt pe cont propriu.
Rep.: Ai un model din lumea IT-ului sau din știință, care te inspiră?
Monica Alecsă: Da, este din România, o cheamă Dani Petrache și este cunoscută pe site-urile de socializare ca “daniverss”. Am cunoscut-o în a doua ediție a SuperCoders, este o programatoare foarte pasionată de știință și m-a atras la ea contentul pe care îl face, pentru că din fiecare aflu lucruri noi.
Rep.: Și pentru că ne-ai povestit că ți-au plăcut activitățile din cadrul programului, spune-ne care sunt hobby-ul tău și cartea ta preferată?
Monica Alecsă: Hobby-ul meu este desenul. Îmi place să desenez, chiar să și pictez. Iar cartea mea preferata este Domnul Sconcs, de David Williams. Mi-a plăcut foarte mult povestea ilustrată în această carte, este vorba despre o fetiță care dorește să ajute un om al străzii; deși părinții se opun, ea nu se dă bătută și chiar reușește, deși cartea nu are un final destul de fericit. Asta e părerea mea, însă am auzit și alți oameni care au interpretat cartea ca având un final fericit, însă mie nu mi s-a părut atât de plăcut.
Le mulțumesc părinților, în primul rând, pentru susținere. Părerea mea este că ar fi bine să fie și în școală activități de tipul SuperCoders, deoarece copiii au foarte multe de învățat din programare, pot reuși să își dezvolte imaginația, limba engleză, să își descopere hobby-uri noi, depinde de fiecare.”
__________
SuperCoders este un program național care îi introduce pe copii în programarea vizuală. Inițiativă a Orange, programul este organizat anual, din 2014, cu scopul de a le arăta copiilor cum pot deveni ei înșiși creatori de conținut și care sunt, din această poziție, beneficiile lumii digitale. Până acum, peste 3.300 de copii au făcut parte din cel puțin unul dintre modulele programului: caravana de ateliere, concursul de animații, academia online.
Programul, ajuns anul acesta la cea de-a VIII-a ediție, este adresat copiilor cu vârste între 10 și 14 ani din toată țara, care au crescut cu acces zi de zi la tehnologie și au învățat intuitiv cum să o folosească. Înscrierile în noul concurs național SuperCoders sunt în plină desfășurare.
Vezi aici mai multe despre programul SuperCoders. Inițiativa face parte din campania Orange Facem tehnologia digitală accesibilă tuturor, prin care compania atrage atenția asupra importanței subiectului incluziunii digitale în România, contribuind la dezvoltarea sistemului educațional și a comunităților vulnerabile din România.