Povestea lui George Eastman, creatorul Kodak și omul care a marcat istoria fotografiei – Cultura la dubă

123 de vizualizări
George Eastman
Până de curând, porneam în călătorii cu aparatul foto în bagaj. Acum, dacă ieșim la aer curat și privirea ne este atrasă de o frumoasă clădire istorică, de o magnolie proaspăt înflorită sau de un graffiti reușit, tindem să ne răscolim buzunarele, să scoatem telefonul mobil și să facem o poză. Avem la dispoziție filtre, setări de lumină și contrast, totul la distanță de câteva butoane.

Însă înainte, multă vreme, fotografia a presupus manevrarea unor echipamente grele și costisitoare, astfel că ceea ce e perceput acum drept o pasiune relativ la îndemână reprezenta altădată apanajul unui grup restrâns de experți.

Pentru primii pași în ceea ce privește accesibilizarea fotografiei a fost nevoie de un inovator. Mai exact, de George Eastman, fondatorul cunoscutei companii Kodak. George Eastman (1854-1932) a fost un filantrop și pionier al artei fotografice. Când avea 23 de ani, un coleg cu care plănuia să plece în vacanță l-a îndemnat să aducă și o cameră foto, pentru a-și documenta călătoria și a imortaliza momentele speciale.

Printre sutele de mii de fotografii din colecția Muzeului George Eastman se numără fotografii cu sculptorul român Constantin Brâncuși, realizate de Edward Steichen, momente surprinse în timpul Primului Război Mondial, portrete ale pictoriței suprarealiste Frida Kahlo, realizate de Nickolas Muray.

Citește pe Cultura la dubă articolul semnat de Alina Cristea


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Japonia a înființat Ministerul Singurătății și Izolării, pentru sănătatea mintală a cetățenilor afectați de pandemie. Premierul nipon: Femeile suferă din cauza izolării mai mult decât bărbații

Japonia a înfiinţat Ministerul Singurătăţii şi Izolării care să se ocupe de sănătatea mintală a cetăţenilor, afectată de pandemia cauzată de noul coronavirus, transmite News.ro. În ultimele luni, numărul de…
Vezi articolul

UPDATE Ramona Lile a obținut al patrulea mandat de rector la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, deși nu avea voie să candideze, după o decizie de plagiat – Revista 22 / Oficial: Ministerul nu inițiază ordinul de confirmare până nu se clarifică situația juridică

Rectorul Universității Aurel Vlaicu (UAV) din Arad, Ramona Lile, care ocupă această funcție de 3 mandate, l-a obținut pe al patrulea, deși avea interdicție să candideze la funcții de conducere,…
Vezi articolul

Orban, întrebat de ce statul nu asigură măști pentru toți elevii: Toți copiii sunt la fel, dar părinții nu sunt la fel din punct de vedere al veniturilor. Vom asigura măști doar pentru copiii din familii fără posibilități

„Toți copiii sunt la fel, dar părinții nu sunt la fel din punct de vedere al veniturilor există diferențe”, a declarat premierul Ludovic Orban la Brașov, în justificarea măsurii prin…
Vezi articolul