Marc Tessier-Lavigne, președintele Universității Stanford, a fost acuzat că a manipulat datele și imaginile din mai multe articole științifice la care a fost coautor sau pe care le-a coordonat, publicate începând cu 1999, însă comisia de experți, care a analizat articolele, a considerat ca nu este vinovat, nu a falsificat personal niciuna dintre cercetări, dar a fost coautor al unor lucrări cu „erori grave”.
Comisia l-a criticat pentru că nu a corectat lucrările atunci când a avut oportunitatea, ceea ce s-a intamplat de mai multe ori, în 2001, începutul anilor 2010, 2015-2016 și martie 2021 și pentru că a permis să fie publicate lucrări care conțineau erori și „manipularea datelor de cercetare”.
Experții care au analizat lucrările au concluzionat ca că cel puțin patru dintre lucrările sale publicate începând cu 1999 conțineau date manipulate de membri ai laboratorului său, conform The Stanford Daily. Tessier-Lavigne a anunțat că își va retrage cel puțin trei articole.
- Marc Tessier-Lavigne fost numit președinte la Stanford în 2016 și este un neurocercetator cunoscut pentru articolele sale științifice care s-au concentrat pe cauza și tratamentul bolilor degenerative ale creierului, cum ar fi Alzheimer și Parkinson, precum și pe terapiile pentru leziunile măduvei spinării.
Suspiciuni legate de trei articole științifice publicate, avandu-l pe Tessier-Lavigne coordonator, unul în Cell în 1999 și două în Science în 2001, au apărut și în 2015 pe PubPeer, când Tessier-Lavigne, pe atunci președinte al Rockefeller, era în discuții pentru președinția Stanford. La acea vreme, el a trimis corecții la ambele reviste, dar Science nu a reușit să le publice din cauza unei erori editoriale și Cell nu a considerat că este nevoie de o corecție, potrivit Science.
La sfârșitul lunii noiembrie 2022, publicația studențească The Stanford Daily, a scris că The EMBO Journal investiga o posibilă manipulare a imaginii într-o lucrare din 2008 și sunt suspiciuni cu privire la alte trei articole la care era coautor. Problemele legate de imagine au ajuns în atenția ziarului printr-o discuție pe PubPeer, un forum în care oamenii de știință discuta nereguli din articole științifice, adesea în mod anonim și cotidianul a cerut public analizarea lucrărilor lui Tessier-Lavigne.
- The Stanford Daily a câștigat un premiu George Polk pentru jurnalism în 2022, primul pentru un ziar independent condus de studenți și Theo Baker, studentul jurnalist care scris despre acuzațiile la adresa lui Marc Tessier-Lavigne, a primit un Premiu special.
Consiliul de administrație al Stanford a anunțat că va forma o comisie specială pentru a investiga acuzațiile.
Comisia care a investigat acuzațiile
Stanford a numit un grup științific independent în decembrie 2022 pentru a investiga articolele științifice publicate. 50.000 de documente au fost analizate din 12 lucrări care l-au implicat pe Tessier-Lavigne, inclusiv cinci în care el a fost autorul principal.
Cinci biologi și oameni de știință cunoscuți au fost în comisie, inclusiv Randy Schekman, care a câștigat Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină în 2013, și Shirley Tilghman, care a ocupat funcția de președinte al Universității Princeton din 2001 până în 2013, potrivit nytimes.
Concluziile raportului experților care au analizate articolele științifice
Raportul a concluzionat că nu există nicio dovadă că Tessier-Lavigne însuși a manipulat datele din lucrările științifice analizate și că el știa despre manipulare datelor sau a imaginilor la acea vreme. Dar, raportul a remarcat că Tessier-Lavigne „nu a fost în măsură să ofere o explicație adecvată” pentru faptul ca nu a corectat articolele științifice atunci când a avut oportunitatea, ceea ce s-a intamplat de mai multe ori, în 2001, începutul anilor 2010, 2015-2016 și martie 2021.
Cu toate acestea, pe baza documentelor de cercetare disponibile și a altor factori, fiecare dintre lucrări are defecte serioase în prezentarea datelor de cercetare; în cel puțin patru din cele cinci lucrări a existat o manipulare aparentă a datelor de cercetare de către alții.”
În trei articole publicate între 1999 și 2001, unul în Cell și două în Science, au reutilizat o singură imagine de tip blot și au reprezentat-o ca un produs a trei experimente diferite.
O a patra lucrare, care a fost publicată în Nature în 2004, conținea imagini care „indică manipularea datelor de cercetare”.
O a cincea lucrare, publicată în Nature în 2009, a inclus „mai multe erori în articolele care stau la baza lucrării și în prezentarea datelor și metodologiei de cercetare care se încadrează sub standardele obișnuite de rigoare științifică”.
Tessier-Lavigne a fost exonerat și de cea mai serioasă acuzație: falsificarea datelor în lucrarea sa din 2009 Nature (Alzheimer’s theory makes a splash). Comisia a remarcat că cercetarea „nu avea rigoarea așteptată pentru o lucrare cu o asemenea consecință potențială” și a stabilit că Tessier-Lavigne ar fi putut fi mai direct cu privire la deficiențele lucrării, dar a concluzionat că acuzațiile de fraudă sunt false. În lucrare, cercetătorii susțin că au descoperit o reacție în lanț a proteinelor din creier, care ar contribui la dezvoltarea bolii Alzheimer.
Grupul de experți a sugerat că, în loc să publice mai multe articole care au infirmat rezultatele lucrării din 2009, Tessier-Lavigne ar fi putut emite o corecție sau o retragere directă.
Ce înseamnă „manipularea imaginii”
Dintre cele 12 lucrări examinate de comisia de experți, s-a descoperit că „manipularea datelor de cercetare” este prezentă în aproape toate. Potrivit raportului, o astfel de manipulare constituie o gamă largă de practici, inclusiv modificarea digitală a imaginilor, îmbinarea panourilor, utilizarea datelor din experimente care nu au legătură, duplicarea datelor și modificarea digitală a aspectului proteinelor. Însă comitetul a admis că unele dintre exemplele de manipulare ar fi putut fi neatenționate sau au fost poate o încercare de „înfrumusețare” a rezultatelor, potrivit nytimes.
Ce se va întâmpla cu articolele științifice cu erori sau imagini manipulate
Tessier-Lavigne a declarat că va retrage lucrările din Cell și Science și va corecta cele două lucrări din Nature. Holden Thorp, redactorul șef al Science, a declarat că retractările sunt deja în mișcare, iar Nature spune: „Examinăm cu atenție raportul și vom reveni cu cel mai adecvat curs de acțiune pentru a asigura integritatea cercetărilor științifice”, potrivit Science.
Citește și:
Marc Tessier-Lavigne: Issues with Five Papers and Planned Actions
1 comment
Si iata cum aceasta investigatie demoleaza mitul celor doua publicatii considerate top of the top: Science si Nature. Ambele au permis aparitia unor articole cu erori grave.
De altfel, acestea se mai remarcasera in urma cu 3 ani: articole despre noul virus de atunci fusesera publicate in doar 3 zile de la trimiterea acestora catre jurnal. Grozav proces editorial.