“Povestea cuvintelor” – Varianta digitală a Dicționarului limbii române, realizat pe parcursul unui secol, e disponibilă online

1.990 de vizualizări
sursa: Captura dlr1.solirom.ro
Dicționarul limbii române, a cărui primă ediție a fost realizată în două serii, pe parcursul unui secol, prin contribuția a sute de lexicografi, este acum disponibil și în versiune digitală, după cum semnalează reprezentanți ai Institutului de Filologie Română “Alexandru Philippide” al Academiei Române – Filiala Iași. Dicționarul este realizat în variantă anastatică, ceea ce înseamnă că reproduce varianta tipărită: atunci când este căutat un cuvânt, este reprodusă pagina din dicționar unde apare acel cuvânt.

“Povestea cuvintelor din limba română, de la începuturi și până astăzi, este spusă altfel în Dicționarul limbii române, editat sub egida Academiei Române. La prima ediție au lucrat 300 de lexicografi de la București, Cluj-Napoca și de la Iași, timp de aproape 100 de ani (1907-2010)”, scrie, într-un mesaj publicat pe Facebook, Elena Isabelle Tamba, cercetător științific în cadrul Institutului “A Philippide”.

Accesul la varianta digitală anastatică – Dlr1.solirom.ro – este liber pe site-ul creat de cercetătorii acestui institut.

Potrivit prezentării de pe site-ul unde este publicat, prima ediție a dicționarului a fost realizată în două serii, sub egida Academiei Române – între 1913-1949, sub coordonarea lingvistului Sextil Pușcariu, respectiv 1965-2010, sub coordonarea academicienilor Iorgu Iordan, Alexandru Graur, Ion Coteanu, Marius Sala și Gh. Mihăilă.

  • Ediția anastatică a primei ediții, publicată în 2010, este formată din 19 volume. Procedurile pentru digitalizarea ei au început tot atunci, ca parte a CLRE – Corpus lexicografic românesc electronic, un proiect al Academiei ce reunește edițiile digitale ale celor mai reprezentative dicționare ale limbii române.

În acest moment, varianta digitală a primei ediții a Dicționarului Limbii Române permite căutarea după cuvânt-titlu, după prima literă sau după categorie gramaticală. Potrivit site-ului unde este publicat, este în lucru și o variantă mai elaborată, în care este permisă consultarea complexă a dicționarului, cu acces la informații din corpul articolelor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesoara finalistă în Global Teacher Prize, Ana-Maria Rusu, și-a dorit să devină cadrul didactic pe care nu l-a avut și înțelege copiii care pun mereu întrebări. A aplicat în competiție „dintr-o simplă curiozitate“ și spune că a scris că „am inventat predarea muzicii cu resurse și costuri zero“

Ana-Maria Rusu, profesoara finalistă în Global Teacher Prize, și-a dorit să devină cadrul didactic pe care nu l-a avut și înțelege copiii care pun mereu întrebări, „fără să le mai…
Vezi articolul
Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com

Asociația Școlilor Particulare: Cerem demisia conducerii Agenției care acreditează școlile private și de stat. Dacă sunt prevederi legislative periculoase, ARACIP ar trebui să nu se ducă la unitatea de învățământ să îi dea în cap, ci la legiuitor să ceară lămuriri

Asociația Școlilor Particulare îi cere demisia președintelui agenției care evaluează și acreditează școlile și grădinițele, în contextul anunțului ministrului Educației cu privire la debirocratizarea din educație. ARACIP a trecut sub…
Vezi articolul

OFICIAL Noul calendar pentru aproape 300 de acte normative care pun în aplicare legile educației. Pentru învățământul superior, ultimul termen este septembrie 2024, în timp ce metodologia pentru Definitivat din învățământul preuniversitar este prevăzută pentru 2027

Calendarul de punere în aplicare a dispozițiilor Legii învățământului superior nr. 199/2023 are ca ultim termen 1 septembrie 2024, în timp ce metodologia pentru Definitivat din calendarul pentru învățământul preuniversitar…
Vezi articolul