Potcovirea cailor, curs de facultate. Universitatea de Medicină Veterinară Cluj formează studenți specialiști în potcovărie

3.275 de vizualizări
Potcovirea cailor
Potcovirea cailor, curs de facultate.
Curs de potcovire a cailor, anunțat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. Instituția de învățământ superior a început un curs de specializare în potcovărie, cu scopul de a crea specialişti care să predea, ulterior, această meserie în România, scrie Agerpres.

Iniţiativa acestui curs a pornit în urma observării unui număr mare de cazuri de cai potcoviţi greșit, ceea ce poate induce o patalogie severă şi probleme grave animalelor, scrie agenția de presă. Pe de altă parte, s-a observat în România şi o lipsă a potcovarilor specializaţi, precum şi faptul că mulţi deţinători de cai apelează la experţi din străinătate, relatează Agerpres.

Potcovirea cailor, curs de facultate

Iancu Morar, profesor la Facultatea de Medicină Veterinară şi responsabilul Clinicii de Ecvine, a declarat marți în fața presei că “am putea compara potcovitul cailor cu încălţămintea noastră. O încălţăminte confortabilă ne face viaţa mai uşoară, o încălţăminte mai puţin confortabilă, sigur, ne face viaţa un chin. Trebuie văzut acest potcovit ca o măsură individuală, asta înseamnă că toţi aceşti căluţi sunt specializaţi pe agrement, sport, tracţiune. Ei bine, potcovitul lor trebuie să fie în acord cu domeniul de utilizare. Este un mod de potcovit pentru calul de muncă, alt tip pentru calul de sport, de obstacole, de galop, sunt lucruri care trebuie adaptate şi în funcţie de activitatea sa cât şi de conformaţia sa anatomică. (…) Sesizând faptul că am avut foarte multe cazuri cu potcovit defectuos, am constatat acest lucru chiar la cai cu pretenţii şi aşa s-a născut ideea unei şcoli de potcovărie”.

Această meserie, potcovirea cailor, s-a pierdut destul de mult la noi şi încercăm să o reînviem prin acest proiect. (…) Este un proiect care presupune formarea studenţilor noştri la un nivel superior în arta potcovăriei. Deci nu vorbim de acel fierar potcovar clasic pe care poate îl mai regăsim în satele noastre, oricum, într-o foarte mică măsură, ci vorbim de specialişti care colaborează cu medicii veterinari şi care se ocupă de sănătatea piciorului calului, ceea ce înseamnă mult mai mult decât clasicul fierar-potcovar. De fapt, nici nu există această meserie, dacă ar fi să o căutăm în COR, nu există decât fierar-potcovar, ori noi ceea ce facem este la un nivel mult superior”, a declarat managerul proiectului, Cristina Pocol, care este profesor în cadrul USAMV.

Proiectul se va desfăşura pe perioada mai multor luni, iar primul formator se află deja de câteva săptămâni la Cluj, urmând să stea aici până în primăvara anului viitor. Charles Leguy Vandevelde are 26 de ani şi a urmat acasă, în Franţa, o şcoală de 3 ani pentru a se specializa în această meserie. El va fi cel care le va preda studenţilor de la Cluj această meserie, scrie Agerpres.

Charles Leguy Vandevelde a declarat că, “în medie, un potcovit durează o oră şi secretul este de a cunoaşte foarte bine copita, piciorul calului şi ceea ce se întâmplă în interiorul ei. În prima etapă se taie copita, apoi urmează ajustarea, adică se ajustează potcoava pentru ca aceasta să se potrivească cu piciorul calului, iar ultima etapă este fixarea copitei cu ajutorul unor cuie, pentru ca această să fie bine fixată. Este o muncă periculoasă, se pot întâmpla accidente, pentru că este un animal mare, dar întotdeauna ne luăm măsuri de securitate”.

Acesta a spus că potcoavele unui cal trebuie schimbate o dată la câteva săptămâni, în funcţie de activitatea calului. Astfel, pentru caii de agrement potcovirea se face o dată la 6-8 săptămâni, iar pentru caii de curse, aproape o dată la trei săptămâni. O potcovire costă, în România, 50 de euro, dar în Franţa este mai scumpă, costă 80 de euro, mergând până la 150 dacă situaţia este mai complicată, notează agenția citată.

Potcovirea cailor: câştigul lunar în străinătate

“Un potcovar câştigă între 1.500 şi 2.500 de euro pe lună în Franţa şi este văzut ca un colaborator al medicului veterinar, specializat în ortopedia calului“, a mai precizat Leguy, care a povestit că a ales această meserie pentru că a crescut cu cai şi şi-a dorit să câştige bani dintr-o activitate care să îi facă plăcere.

La finalul proiectului, cei mai buni dintre studenţi vor pleca în Franţa pentru a urma un stagiu de câteva luni, ei urmând să devină apoi viitorii specialişti care să predea această meserie în România fierarilor-potcovari.

Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Asociaţia Veterinară Ecvină din România, Association des Journées Equestres de Vichy Agglomération, Maison familiale Rurale de Saligny sur Roudon şi L’Institut de la Maréchalerie, les Compagnons du Devoir, din Franţa.

Prin acest proiect, care se va încheia în aprilie 2019, vor fi specializaţi 20 de studenţi, mai scrie Agerpres.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Incompatibilitățile rector-parlamentar și rector-lider de partid nu există în noul proiect al Legii învățământului superior, în pofida apelurilor de a fi reintroduse în legislație / Proiectul Deca propune incompatibilitate cu unele funcții în administrație, dar menține limitele politice propuse de predecesorul Sorin Cîmpeanu, rector, lider politic și parlamentar

Incompatibilitățile rector-parlamentar și rector-lider politic, cerute de reprezentanți ai mediului academic, nu au fost incluse în proiectul Legii învățământului superior prezentat săptămâna aceasta de ministrul Educației, Ligia Deca. Aceasta a…
Vezi articolul

VIDEO Doar 14 școli fără încălzire la nivel național, raportate în ședința cu prefecții de astăzi. Ministrul de Interne: Îi rog pe prefecți să ne explice cum s-a petrecut acest miracol din 24 august, când au raportat 574 de unități fără încălzire

Prefecții au raportat doar 14 școli la nivel național care nu au până acum încălzire, în condițiile în care acum o săptămână s-au raportat 574 de unități de învățământ aflate…
Vezi articolul

Paradoxala admitere la facultate după începerea cursurilor: Politehnica București organizează o Sesiune III de admitere în octombrie, deși legea prevede 2 sesiuni care să se încheie pe 30 septembrie. Rectorul Mihnea Costoiu: Administrativ, este a doua sesiune, care se extinde

Universitatea Politehnică din București (UPB) prezintă pe site-ul său mai multe “sesiuni de admitere active în prezent”, printre care se numără o a treia sesiune de admitere la Licență 2021,…
Vezi articolul

DOCUMENT Niciun concurs la grădiniță și la ciclul primar – noua politică a Ministerului Educației pentru calendarele competiționale oficiale, anunțată ca „decizie” de secretarul de stat Florian Lixandru la 3 luni după tăierea din senin a peste 40 de concursuri școlare, în ianuarie 2024 / Același minister lasă însă zeci de concursuri private să se desfășoare în școli

Noua politică a Ministerului Educației din acest an este reducerea competiției între elevi, se arată într-un răspuns al secretarului de stat Florian Lixandru (PSD) la solicitarea senatoarei PSD Laura Georgescu,…
Vezi articolul