În total 131 de deținuți pot primi burse de merit în valoare de câte 450 de lei, potrivit unui răspuns transmis de Administrația Națională a Penitenciarelor la solicitarea Edupedu.ro. Instituția precizează că deținuții care pot primi bursa de merit sunt încadrați în penitenciare din 13 județe. Asta înseamnă peste 700 de mii de lei pe an ar trebui să plătească Ministerul Educației. Edupedu.ro a scris despre mai multe situații semnalate în presa despre acordarea burselor de merit unor deținuți. Amintim, bursa Ligia Deca se poate acorda acum și deținuților prin noua lege a Educației, pentru că a fost eliminat pragul până la care se acordă bursele de merit. Astfel, 30% dintre elevii unei clase, indiferent de medie primesc bursă de merit.
131 de deținuți pot primi bursă de merit, potrivit unui răspuns primit de la Administrația Națională a Penitenciarelor la solicitarea Edupedu.ro. Aceștia provin din penitenciarele situate în județele Alba, Arad, Bihor, Botoșani, Brasov, Brăila, Cluj, Dolj, Gorj, lalomița, Maramureș, Mehedinți, Mureș.
Un calcul arată că în total pe lună Ministerul Educației va plăti acestor deținuți peste 58 de mii de lei pe lună, ajungând la peste 700 de mii de lei pe an, în cazul în care numărul acestora nu se schimbă.
“Asigurarea dreptului la educație pe parcursul executării pedepselor privative de libertate este garantată de legislația domeniului execușional penal, din perspectivă operatională, organizarea procesului de învățământ fiind reglementată prin documentele
legislative emise de Ministerul Educatiei. La nivel general, colaborarea între Ministerul
Educatiei si Ministerul Justiției/Administrația Națională a Penitenciarelor este formalizată prin
Protocolul cu nr. 39635/18.11.2022 / ANP, aflat în vigoare la această dată.
La acest moment, Ministerul Educatiei reglementează procesul de învățământ prin trei Legi ale educației: Legea nr. 1/2011 Legea educatiei nationale, Legea nr. 198/2023 Legea
învățământului preuniversitar, Legea nr. 199/2023 Legea învățământului superior dar si prin
mai multe Ordine printre care se regăsește și Ordinul nr. 6238/2023 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor.
De asemenea, vă comunicăm faptul că, la nivelul administratiei centrale există o
situatie estimativă cu privire la numărul persoanelor private de libertate care pot primi burse
de merit, conform reglementărilor mentionate anterior, sens in care, precizăm că numărul
acestora este 131, la nivelul următoarelor judete: Alba, Arad, Bihor, Botoșani, Brasov, Brăila,
Cluj, Dolj, Gorj, lalomita, Maramureș, Mehedinti, Mureș”.
Informații de context
În presa locală au fost relatate cazurile unor deținuți care se încadrează la bursele de merit. De exemplu, la Aiud, unde 16 deținuți de la Penitenciarul de maximă siguranță vor primi burse de 450 de lei pe lună.
Și la Penitenciarul Târgu Jiu 10 deținuți care frecventează cursurile de învățământ din cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă urmează să primească burse de merit”, a declarat Nicu Baiu, directorul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, pentru Gorjeanul.ro. El a ridicat problema deținuților care vor fi eliberați: “Nu știm dacă ei vor mai beneficia de burse ori dacă le sistăm bursa sau plata acesteia va continua în cazul în care, după eliberare, își vor continua studiile într-o școală normală”, spunea directorul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă.
Amintim, s-a ajuns în această situație în care persoane private de libertate primesc bursă de merit, după ce în noua legea a Educației care a intrat în vigoare în septembrie, a fost eliminat pragul unei medii până la care primeau elevii bursă de merit. Acum 30% dintre elevii unei clase primesc bursă de merit, indiferent de medie. În cazul elevilor de clasa a IX-a, primesc bursă de merit elevi care au și sub media 5 pentru că se ia în considerare media de la Evaluarea Națională care poate fi oricât de mică. Asta pentru că învățământul este obligatoriu 12 ani și elevii trebuie să intre la un liceu cu orice notă.
De altfel, ministra Educației, Ligia Deca, a punctat chiar faptul că “problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o notă de trecere”.
În plus, justificarea Ligiei Deca de ce primii 30% din elevii unei clase vor lua bursă de merit a fost aceea că “va exista o competiție sănătoasă în interiorul fiecărei clase. Ideea este nu să comparăm medii, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă”.
Cum s-a născut bursa de merit Ligia Deca, pentru medii sub 5?
Fără nicio analiză de impact și doar pe baza propriei păreri, având ca pretext propunerea Consiliului Național al Elevilor, susținută de mai multe persoane din ONG-uri satelitare Ligiei Deca, aceasta din urmă a propus în proiectul de lege a învățământului preuniversitar ca bursa de merit să nu mai fie dată pentru 30% dintre elevii unei școli, ci pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, indiferent de medie.
Draftul de ordin de ministru obținut atunci de Edupedu.ro conținea o altă prevedere legată de elevii de clasa a IX-a: „(1) Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, după cum urmează:
a) 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, inclusiv elevii din clasa a IX-a și mai puțin clasa a V-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; în situaţia în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinşi toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50 atunci lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde şi pe aceştia”.
Momentul în care numele Deca s-a legat iremediabil de bursierii repetenți
Această prevedere ar fi rezolvat problema, pentru că niciun elev nu ar fi absolvit clasa a VIII-a cu o medie sub 5. Dar a urmat un act vizionar al ministrei Ligia Deca: a comentat pe Facebook.
A răspuns unui comentator pe 6 septembrie, precizând că pentru bursa de merit „se ia în considerare cu media de la examenul de admitere pentru clasa a IX-a”.
Nimeni din Ministerul Educației nu a mai putut întoarce această decizie luată de ministră pe Facebook. Conform surselor Edupedu.ro, din acel moment „a fost clar pentru toată lumea din Ministerul Educației că se va ajunge ca elevi cu medii de 1, 2, 3 și 4 să ia bursă de merit de 450 de lei pe lună, cot la cot cu olimpicii naționali și elevii de 9,50-10″.
Forma finală a metodologiei de acordare a burselor a fost aceasta, prin care media de admitere la liceu era cea care conta în acordarea bursei. Or, la liceu, oricine poate intra atâta timp cât sunt locuri disponibile în acea unitate de învățământ, liceul fiind parte a învățământului obligatoriu. Media de la Evaluarea Națională este folosită doar pentru ierarhizare, nefiind criteriu eliminatoriu la admiterea la liceu.
Edupedu.ro a semnalat atunci că meritul este transformat în mită electorală prin acea decizie, dar nicio reacție nu au avut ministra sau ministerul.