Pot organiza școlile excursii și tabere școlare, în vacanță? Secretarul de stat din Ministerul Educației: Este decizia fiecărei școli, să vadă dacă acolo unde merge se pot îndeplini condițiile de distanțare / Cum să dăm binecuvântare pentru banchetul de sfârșit de an?

13.807 vizualizări
Tabere scolare, elevi in excursie in vacanta / Foto: dreamstime.com
Foto © Sergey Novikov | Dreamstime.com
Organizarea taberelor școlare și a excursiilor „trebuie să fie decizia fiecărei școli, să vadă dacă acolo unde merge se pot îndeplini condițiile de distanțare”, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat din Educație Sorin Ion. Acesta a precizat că „încă avem regulile specifice stării de alertă, cu număr maxim de persoane care pot participa la o întrunire în spațiu închis, or cum verificăm noi dacă se respectă asta la tabăra de la Costinești?”

„Recomandarea este ca, în cazul în care s-a întâmpla așa ceva [școlile ar organiza excursii și tabere școlare – N. Red.], să se țină în primul rând cont de regulile în vigoare specifice stării de alertă”, a precizat secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar.

„Cred că vor fi foarte puține școli care vor risca să organizeze tabere școlare. Nu am primit semnale pe tema taberelor și excursiilor. Cred că am primit o întrebare despre banchet, ori atâta vreme cât este limitată prezența persoanelor pentru interior, cum să dăm binecuvântare pentru banchetul de sfârșit de an, el fiind o cutumă, nu impus prin vreun regulament?”, a continuat Sorin Ion.

Răspunsul integral al secretarului de stat Sorin Ion, la întrebarea: Pot organiza școlile excursii și tabere școlare?
Sorin Ion / Foto: Facebook.com

Sorin Ion: Există un regulament de organizare a acestor activități, care stipulează o serie de condiții. Însă nu există unul specific pentru perioada de pandemie; în regulamentul existent sunt mai degrabă date tehnice, sunt listate aprobările pe care școala trebuie să le obțină, ce condiții trebuie să îndeplinească firma de transport, etc.

Acum, trebuie să fie decizia fiecărei școli, să vadă dacă acolo unde merge se pot îndeplini condițiile de distanțare, dar nu trebuie să dăm noi, ca Minister, normă națională: ai voie sau nu ai voie, la nivel național.

Ministerul Educației nu mai are taberele școlare, ele au fost trecute la Ministerul Tineretului, prin urmare nu știu cum am putea reglementa ceva ce nu e în curtea noastră. E ca și cum ne-am da cu părerea dacă să își ducă părinții copiii la mare. Dacă își asumă responsabilitatea că vor respecta condițiile de distanțare…

Cred că vor fi foarte puține școli care vor risca să organizeze tabere școlare. Nu am primit semnale pe tema taberelor și excursiilor. Cred că am primit o întrebare despre banchet, ori atâta vreme cât este limitată prezența persoanelor pentru interior, cum să dăm binecuvântare pentru banchetul de sfârșit de an, el fiind o cutumă, nu impus prin vreun regulament?

Și la tabere este la fel: încă avem regulile specifice stării de alertă, cu număr maxim de persoane care pot participa la o întrunire în spațiu închis, or cum verificăm noi dacă se respectă asta la tabăra de la Costinești?

Recomandarea este ca, în cazul în care s-a întâmpla așa ceva [școlile ar organiza excursii și tabere școlare – N. Red.], să se țină în primul rând cont de regulile în vigoare specifice stării de alertă”.

Vezi aici Regulile de organizare a taberelor, excursiilor, expedițiilor și altor activități de timp liber în sistemul de învățământ preuniversitar (Ordinul nr. 3.637 din 12 aprilie 2016)
Ce reguli prevede Hotărârea CNSU nr 29 din 14 mai 2021 aprobată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial:
Mese festive în interior

Se propune menținerea interdicției organizării de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații închise până la data de 31.05.2021.

Începând cu data de 01.06.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații închise cu participarea a maxim 50 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Începând cu data de 01.07.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații închise cu participarea a maxim 70 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Începând cu data de 01.08.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații închise cu participarea a maxim 100 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

În condițiile stabilite la alin. (2) – (4), organizatorul poate decide desfășurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanți în condițiile în care capacitatea maximă a spațiului permite asigurarea unei suprafețe de minim 2 mp/persoană și cu condiția ca aceștia să facă dovada vaccinării împotriva SARS-CoV2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Hoteluri, pensiuni

Începând cu data de 15.05.2021 se propune menținerea limitării gradului de ocupare a spațiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică astfel cum sunt definite la art. 2 lit. d) din Ordonanța Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfășurarea activității de turism în România, cu modificările și completările ulterioare, la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora.

Începând cu data de 01.06.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune menținerea limitării gradului de ocupare a spațiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică astfel cum sunt definite la art. 2 lit. d) din Ordonanța Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfășurarea activității de turism în România, cu modificările și completările ulterioare, la cel mult 85% din capacitatea maximă a acestora.

Începând cu data de 01.07.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune eliminarea limitării gradului de ocupare a spațiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică astfel cum sunt definite la art. 2 lit. d) din Ordonanța Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfășurarea activității de turism în România, cu modificările și completările ulterioare.

Programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor în interior

Începând cu data de 15.05.2021 se propune permiterea desfășurării programului cu publicul, în intervalul orar 5,00-24,00, a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Începând cu data de 01.06.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune permiterea desfășurării programului cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală
cu 3/1.000 de locuitori.

Începând cu data de 01.07.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune permiterea desfășurării programului cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, cu participarea publicului la capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

În condițiile stabilite la alin. (1) – (2), administratorul poate permite accesul mai multor persoane cu condiția ca acestea să facă dovada vaccinării împotriva SARSCoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Nunți, botezuri, cununii, petreceri și parastase în aer liber

Se propune menținerea interdicției organizării de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații deschise până la data de 31.05.2021.

Începând cu data de 01.06.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații deschise să se realizeze cu participarea a maxim 70 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Începând cu data de 01.07.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații deschise să se realizeze cu participarea a maxim 100 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Începând cu data de 01.08.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații deschise să se realizeze cu participarea a maxim 150 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

În condițiile stabilite la alin. (2) – (4), organizatorul poate decide desfășurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanți în condițiile în care capacitatea maximă a spațiului permite asigurarea unei suprafețe de minim 2 mp/persoană iar toți participanții fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Piscine în interior

Începând cu data de 15.05.2021 se propune menținerea suspendării activității operatorilor economici care gestionează piscine în spații închise, până la 31.05.2021.

Începând cu data de 01.06.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune reluarea activității operatorilor economici care gestionează piscine în spații închise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Începând cu data de 01.08.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune reluarea activității operatorilor economici care gestionează piscine în spații închise cu participarea publicului la capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Photo © Sergey Novikov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Banchete de final de an școlar nu se pot organiza deocamdată – prefectul Capitalei, Alin Stoica
Locurile de joacă pentru copii în interior se redeschid pe 1 iunie, iar condiția impusă de Guvern e să intre doar copiii ai căror părinți sunt vaccinați, după ce aceștia prezintă dovada. LISTA tuturor restricțiilor adoptate

2 comments
  1. Culmea . În clasele cu peste 30 de elevi cum se respecta distanțarea și numărul maxim la interior ? Insa acolo a spus domnul ministru că distanța este buna dar nu trebuie absolutizată ,deci la clasa distanțarea nu contează .

  2. ,,cum verificăm noi”? In mai bine de-un an de cand cu ,,circul” ,,noi” au tot verificat si-au numarat apoi au jonglat. Da-n mall-uri cum s-a ,,verificat”? Ups, stati ca nu apartine de ,,educatie” fiind al ,,domeniu”. Acolo au ,,verificat” alti secretari. Cica ,,regulile starii de alerta” sunt ,,recomandate”. Sigur ca ,,nu se risca” nimeni in vremuriule astea tulburi sa mai organizeze vreo ,,distractie”. Apoi ,,e decizia fiecarei scoli” ca apoi sa spuna ca nu-i chiar asa, ca tre’ aprobari. Concluzia e ca s-a facut ,,curtea” mica si tre’ sa intrebati mai departe ca sigur, sigur, pana la urma, cineva o sa va dumireasca. ,,Care-i problema?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Inspectoratul Școlar Iași, despre tergiversările în cazul învățătorului acuzat că a bătut o elevă de a II-a și că își terorizează clasa: „La acest moment este în curs de desfășurare cercetarea disciplinară”. Pe 1 martie, inspectorul general spunea că va solicita urgent încetarea contractului de muncă

Inspectoratul Școlar Județean Iași justifică, într-un răspuns pentru Edupedu.ro, menținerea în activitate a învățătorului pensionar acuzat că a bătut o elevă de a II-a și că își terorizează clasa. Este…
Vezi articolul