INTERVIU Sebastian Motzca, olimpic la sanie și medaliat la europenele de juniori în 2020, elev de liceu: Pentru mine, școala online a fost un avantaj / Practic un sport pentru care în România nu mai există o pârtie specială, din păcate

“Din punctul meu de vedere, cel mai important factor în practicarea unui sport de performanță îl reprezintă susținerea necesară pentru a putea concura la un nivel cât mai ridicat, urmată de seriozitatea și perseverența muncii depuse de sportiv”, spune Sebastian Motzca într-un interviu pentru EduPedu.ro, în preajma examenului de bacalaureat și după un șir lung de competiții.

Are 18 ani și învață la Colegiul “Mihail Cantacuzino” din orașul Sinaia, iar toate performanțele pe care le-a reușit la sanie au fost cultivate fie pe baza sportivă a colegiului, fie în antrenamente la Clubul Sportiv Orășenesc Sinaia.

Face echipă la proba de sanie dublu cu Răzvan Turea, la rândul lui campion național la juniori la sanie, în 2020 a fost medaliat cu bronz la Campionatele Europene ale juniorilor, la echipe, și a participat la Jocurile Olimpice de Tineret de la Lausanne, locul 5 cu echipa.

Totul a început, pentru Sebastian Motzca, în anul 2015 când a fost selecționat de antrenorul Alexandru Comșa, de la Clubul Sportiv Orășenesc Sinaia și al lotului olimpic de sanie al României pentru a participa la primul lui concurs. “Concurs ce a fost un adevărat succes, reușind ca de la prima participare să fiu fruntaș. De aici a început totul”, afirmă Sebastian. 

Foto: Sandro Halank

Unele dintre cele mai importante rezultate pe care a reușit să le obțină în toată această perioadă sunt:

Mai jos, în video, este cea mai recentă participare a echipajului de dublu Răzvan Turea/ Sebastian Motzca la Innsbruck la Cupa Mondială de Sanie seniori, în noiembrie 2020:

Edupedu.ro: Cât de complicat e să participi la antrenamente în perioada aceasta? Sau poate că școala online te-a avantajat. 

Sebastian Motzca: În această perioadă, din cauza situației create de virus, antrenamentele au avut impuse anumite restricții, fiind extrem de importante; respectarea acestora a fost obligatorie, ieșind practic dintr-o normalitate în care eram obișnuit. Dar totuși, m-am descurcat exemplar, reușind sa rămân negativ la numeroasele testări Covid-19 de-a lungul întregului sezon.

Pot spune că, pentru mine, faptul că școala a trecut în mediul online a reprezentat un avantaj, deoarece, ocazional, când aveam puțin timp liber puteam să fiu prezent la orele de curs, astfel fiind familiarizat cu materia predată. Apreciez și mulțumesc conducerii Colegiului “Mihail Cantacuzino” pentru platforma-catalog online de cursuri fondată în august anul trecut, cu ajutorul căreia toți elevii au putut participa la orele de curs desfășurate la distanță.

Edupedu.ro: Ce înseamnă să faci sport de performanță? Auzim des că este nevoie de muncă și pasiune. Dar mai mult decât acestea, ce implică?  

Sebastian Motzca: Din punctul meu de vedere, cel mai important factor în practicarea unui sport de performanță reprezintă susținerea necesară pentru a putea concura la un nivel cât mai ridicat, urmată de seriozitatea și perseverența muncii depuse de sportiv.

Prin practicarea unui sport care necesită antrenarea pe o pârtie special amenajată, care din păcate în România nu mai există, eforturile depuse de sportivi sunt unele mult mai mari in timpul sezonului, pentru a putea recupera pe cât posibil cât mai mult din aceasta pierdere imensă. 

Foto: Clubul Sportiv Orășenesc Sinaia

În perioada din afara sezonului, încerc ca antrenamentele realizate să fie cât mai real apropiate de specificul necesar acestui sport; mai exact, pregătirea fizică constă în combinarea forței, vitezei, detentei, și îndemânării.

Chiar dacă o coborâre cu sania durează aproximativ 40-50 secunde, iar timpul de start este în medie de sub 3 secunde, munca depusă pentru a putea dezvolta performanțele este una enormă. Sunt necesare sute de ore petrecute la antrenamente pentru a te putea îmbunătăți cu fiecare miime de secundă.

Foto: Arhiva personală

Țin să fiu recunoscător în mod special Clubului Sportiv Orășenesc Sinaia și Federației Române de Bob și Sanie pentru ajutorul acordat și tot sprijinul de până acum. O contribuție imensă au avut-o antrenorii care m-au descoperit și au reușit să mă ajute să progresez, să ajung la acest nivel.

Foto: arhiva personală / de la stânga la dreapta – Răzvan Turea, antrenor Drăgan Corina, Sebastian Motzca

Edupedu.ro: Acest sezon, categoria juniorilor a fost anulată. Cum ai participat la el?

Sebastian Motzca: Din cauza situației create de acest virus, a fost luată decizia ca acest sezon toate competițiile la juniori sa fie anulate. Dar, datorită clasărilor fruntașe obținute până acum, în acest sezon am fost convocați să participăm la etapele de Cupa Mondială din cadrul calendarului competițional pentru seniori. A fost o experiența fabuloasă ce cu siguranță va fi extrem de benefică în viitor.

Edupedu.ro: Ce spun colegii tăi, cum îți percep pasiunea? 

Sebastian Motzca: Colegii mei sunt mândri de mine că am reușit să obțin aceste rezultate, apreciind faptul că mi-am descoperit pasiunea de la o vârstă chiar mică. O mare parte dintre colegi și dintre profesori mă susțin și mă încurajează, dorindu-mi să ajung la un nivel cât mai înalt și să obțin rezultate din ce în ce mai bune. 

Foto: Sandro Halank

Edupedu.ro: Care sunt planurile tale de viitor?

Sebastian Motzca: Principalul meu obiectiv pentru viitor este să devin un sportiv cât mai bun și cât mai valoros, lucru care prin multă munca și perseverență poate deveni realitate.

Pe plan apropiat, am în vizor să trec examenul de bacalaureat cu o medie cât mai bună, trecere urmată de înscrierea în cursurile Universității Naționale de Educație Fizică și Sport.

Edupedu.ro: Cine te-a susținut pe drumul acesta? Părinți, profesori? 

Sebastian Motzca: Inițiativa acestui drum a plecat în primul rând de la dorința proprie, urmată apoi de plăcerea practicării acestui sport.

Astfel, chiar dacă efortul depus pentru a ajunge la acest nivel a fost unul foarte mare, din dorința de a mă afla într-un continuu progres și făcând acest lucru din plăcere, totul a fost mult mai ușor. Mulțumesc celor care m-au susținut și m-au încurajat sa ajung la un nivel cât mai ridicat!  

Edupedu.ro: În afară de sport, mai ai timp și de altceva?

Sebastian Motzca: În funcție de cât de importante și de benefice sunt activitățile respective, cu ajutorul unui program bine organizat, reușesc să iau decizii astfel încât să îmi dozez timpul după propriul plac: în general, tot activități sportive, întrucât antrenamentele primează ca timp acordat.

Foto: arhiva personală

Edupedu.ro: Care e părerea ta despre sportul românesc? Încurajează mediile sportiv și cel școlar tinerii sportivi? 

Sebastian Motzca: Domeniul sportului este un domeniu prin care, datorită rezultatelor excepționale, România a reușit să fie cunoscută pe plan internațional. 

Părerea mea despre sportivii români este că sunt niște adevărați eroi, care prin muncă și voință, chiar dacă nu au aceleași condiții și aceleași beneficii precum cei din statele mult mai dezvoltate, reușesc să obțină locuri fruntașe.

În zilele noastre, tinerii sunt încurajați din ce în ce mai mult să facă sport inclusiv de mediul școlar prin crearea unor condiții cât mai ridicate și prin organizarea competițiilor amicale la nivel local. 

De exemplu, colegiul nostru organizează anual în luna mai “Ziua Olimpismului” la care participă numeroase alte colegii și licee de pe Valea Prahovei (Ploiești, Câmpina, Comarnic, Bușteni, Azuga etc.), dar și din județul Brașov (Predeal, Brașov). O zi cu care ne mândrim și împărtășim aceleași valori: fairplay-ul, bunăstarea, sportul. Cu siguranță, pe plan local și ca model la scară largă, se încurajează mobilitatea elevilor și comunității.”

Foto: Ziua Campionilor / Instagram (@ziuacampionilor)

Foto: Clubul Sportiv Orășenesc Sinaia

Citește și:

Matematica pe TikTok, reinventată în clipuri de 1 minut de Florentina Pavăl sau Profa de mate cool: Am pornit cu ideea de a prezenta o altă față a matematicii, altceva decât prevăd programele școlare – legătura cu viața de zi cu zi
Concurs de creație literară organizat de Muzeul Național al Literaturii Române din Iași. Elevii, adolescenții și adulții pot trimite lucrări până pe 20 martie
Gabriel Barbu, profesor de istorie, despre importanța profesiei: Suntem responsabili de viitorul acestei țări. Noi îi formăm pe cei care mâine vor avea un cuvânt de decizie
Exit mobile version