Portalul digital unic pentru toate instituțiile publice, descris de ministrul Cercetării: O singură aplicație, cu un singur cont, un singur user și o parolă / Cine dorește să-și echivaleze studiile „trebuie să meargă pe la cinci instituții diferite și trebuie să știe el care sunt acelea. Nu, abordarea este inversă”

193 de vizualizări
Foto: © Nikolai Lenets | Dreamstime.com
Exemplul unui medic care dorește să-și echivaleze studiile din străinătate și trebuie „să meargă pe la cinci instituții diferite și trebuie să știe el care sunt acele cinci instituții” a fost dat drept exemplu, marți, de ministrul Cercetării și Digitalizării, Bogdan Ivan, într-o prezentare a portalului digital unic prin care populația să aibă acces la toate serviciile instituțiilor publice. Promis de multă vreme și obiect al unui contract de implementare semnat la începutul acestui an, portalul a fost descris de ministrul Ivan într-un interviu acordat București FM.

El a descris portalul drept „un concept” la care „lucrăm”. Potrivit ministrului, acesta urmează să schimbe „centrarea pe instituție”, folosită până acum, într-o centrare „pe serviciile pe care le dă statul”. Și a folosit, în acest sens, exemplul echivalării studiilor:

  • „ Nu-l interesează că dacă el, pentru a-și echivala studiile făcute în afara țării, de exemplu, dacă este medic, el trebuie să meargă pe la cinci instituții diferite și trebuie să știe el care sunt acele cinci instituții. Nu, abordarea e inversă. Dacă omul aplică pentru că are nevoie de validarea recunoașterii profesionale în România, atunci statul se ocupă să verifice dacă datele primite din partea omului sunt cele corecte înainte să primească acea acreditare”

Potrivit ministrului, se urmărește ca statul să aibă „o singură aplicație, în care își face omul un singur cont cu un singur user și o parolă. Va fi la fel de simplu de făcut ca un cont pe o rețea de socializare, în care faci o poză cu buletinul, stabilești userul și parola, faci un selfie, după care statul știe că ești tu, te-ai logat prin (aplicația de identificare digitală – n.red.) ROeID și ai identitatea digitală asigurată, urmând ca tu să ai acces la tot ceea ce-ți oferă primăria, orice minister din România, orice agenție guvernamentală”.

Platforma, promisă de multe guverne, face obiectul unui contract de implementare semnat în martie a.c.– proiect în valoare de peste 96 milioane de lei fără TVA, bani atrași prin PNRR în cadrul investițiilor ce vizează infrastructura de cloud guvernamental..

Declarațiile ministrului Ivan pe această temă, pe larg:

Nu există un format centralizat, prin care să nu mai trimitem oamenii de la cinci ghișee, cum facem astăzi ca administrație, să-i trimitem pe vreo cinci site-uri să-și facă cinci conturi cu cinci useri și cinci parole. Nu. Statul român o să aibă – și lucrăm deja la acest concept – o singură aplicație, în care își face omul un singur cont cu un singur user și o parolă.

Va fi la fel de simplu de făcut ca un cont pe o rețea de socializare, în care faci o poză cu buletinul, stabilești userul și parola, faci un selfie, după care statul știe că ești tu, te-ai logat prin ROeID și ai identitatea digitală asigurată, urmând ca tu să ai acces la tot ceea ce-ți oferă primăria, orice minister din România, orice agenție guvernamentală. Iar acolo vom pune accent pe serviciile pe care le dă statul, nu pe instituție.

Până acum, centrarea este pe instituție, fiecare instituție are baza sa de date, de servicii, toată lumea are senzația că nimeni în țara asta nu mai e la fel de bun și frumos ca ei, fie că sunt colegii mei de la minister, fie că e vorba de alt minister. Am încercat să schimb paradigma asta, nu pui accentul pe instituții, ci pui accentul pe om, pe serviciile pe care le caută omul.

Nu-l interesează că dacă el, pentru a-și echivala studiile făcute în afara țării, de exemplu, dacă este medic, el trebuie să meargă pe la cinci instituții diferite și trebuie să știe el care sunt acele cinci instituții. Nu, abordarea e inversă. Dacă omul aplică pentru că are nevoie de validarea recunoașterii profesionale în România, atunci statul se ocupă să verifice dacă datele primite din partea omului sunt cele corecte înainte să primească acea acreditare. Nu-l pui pe om să învețe toată procedura birocratică, pentru că pe el nu-l interesează acest lucru.”

Foto: © Nikolai Lenets | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Aplicația cere toate datele personale posibile.

    CI
    Fotografie 3D a chipului
    Amprenta
    Toate la un loc legate de o persoană.

    Dacă va exista o breșă de securitate va fi un dezastru.
    Toți utilizatorii ar trebui ulterior să își schimbe actele de identitate. (vezi cazul camera deputaților si atacul cibernetic)

    Temerea mai mare e ca nici nu ar anunța un astfel de incident.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Din cele 250 de mii de tablete, niciuna nu va ajunge la profesori, deși oficialii ministerului anunțau că și 1.900 de cadre didactice vor primi astfel de instrumente. Condiție eliminatorie pentru elevii săraci: nimeni din familie să nu aibă telefon cu internet

Din cele 250 de mii de tablete pe care Ministerul Educației a anunțat că le va cumpăra pentru cei care nu au pe ce să învețe online, niciun dispozitiv nu…
Vezi articolul

Mărturiile profesorilor de la protestul din fața Guvernului: „Situația învățământului a degenerat, nu este doar despre bani” / „Sunt aici pentru a-mi putea privi elevii în ochi și atunci când le vorbesc despre 1 decembrie, despre eroi naționali, când le predau orele de istorie, să simtă pasiunea și că eu nu aduc doar vorbe goale”

Mii de profesori sunt miercuri în fața Guvernului. Ei protestează drept răspuns la oferta Guvernului de a nu acorda creșteri salariale pentru angajații din Învățământ. Edupedu.ro a stat de vorbă…
Vezi articolul

Anunț comun al Ministerului Educației și al sindicatelor din preuniversitar FSE „Spiru Haret” și FSLI, după prima întâlnire în contextul grevei profesorilor: Creșterile salariale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă, deci nu pot fi negociate cu Ministerul Educației

Creșterile salariale și alte drepturi de natură salarială solicitate de federațiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă și nu pot fi negociate cu Ministerul Educației, potrivit unui comunicat…
Vezi articolul